Manisa Şehzadeler İlçe Müftülüğüne bağlı Sultan Camii ile karşılıklı olarak inşa edilen Muradiye Camii, yenileme çalışmalarının ardından Cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açıldı.

Manisa’nın en önemli mimari eserleri arasında yer alan III. Murat adına 1583-1592 yılları arasında inşa edilen, projesi Mimar Sinan’a ait olan Muradiye Camii, bir yıllık restorasyonun ardından düzenlenen programla yeniden cemaatiyle buluştu.

Cuma selasıyla  başlayan program Muradiye Camii İmam Hatibi Hamza Acarkan, Hatuniye Camii İmam Hatibi Hayrettin Çoban, Sultan Camii İmam Hatibi Ömer Faruk Altunağa, Yunusemre Meydan Camii imam Hatibi Osman Akkış, Sultan Camii İmam Hatibi Salih Yıldırım tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti, mevlid-i şerif, ilahiler ve kasidelerle devam etti.

Cuma vaazında cemaate hitap eden İl Müftü Yardımcısı Ramazan Arba, "11 Ayın Sultanı Ramazan Ayından önce ve Miraç gecesi evvelinde Muradiye camimiizin restorasyonunun tamamlanarak yeniden ibadete açılmasının heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz." dedi. Pazar gecesi idrak edilecek olan Miraç kandilinin önemine değinen Arba, "Camiler çoluk çocuk tüm aile fertlerimizle bizleri buluşturan mekanlardır. Bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak en önemli vazifemizdir." ifadelerini kullandı.

Vaazın ardından İl Müftü Yardımcısı Ömer Kayhan hutbe irad etti ve Cuma namazını kıldırdı.

Muradiye Camiindeki programa Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, İl Müftü Yardımcıları Ramazan Arba, Ömer Kayhan, Mehmet Ceyhan, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Bilir, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Gençay, İl ve ilçe müftülük personelleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Program cemaate pilav ve Manisa’nın simgesi olan lokma ikramı ile sona erdi.

Manisa’da 437 yıldır ayakta

Bir külliye şeklinde inşa edilen Muradiye Camii III. Murat adına 1583-1592 yılları arasında yaptırıldı.

Külliye; cami, medrese, imarethane ve dükkanlardan oluşmaktadır.

Projesi Mimar Sinan’a ait olan külliyenin inşası Mimar Mahmut Ağa tarafından başlatılmış ve ölümü üzerine Mimar Mehmet Ağa tarafından tamamlanmıştır.

2 minareli olarak yapılan cami 1585 yılında tamamlanırken, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri olarak dikkat çekiyor.

Külliyenin en gösterişli bölümünü oluşturan kesme taştan yapılmış "Ters T" planlı cami, klasik Osmanlı mimarisinin en zarif örneklerinden biri olarak biliniyor.

Cami, ortada büyük merkezi kubbe, yanlarda ve güneydeki mihrap çıkıntısında ise tonozlu çatı sistemiyle örtülüyor.

Kuzey cephesinin köşelerinde tek şerefeli bir çift minare bulunuyor.

İnce süslemelerle bezeli iç mekana, fildişi, sedef ve bağa kakmalarla bezenmiş çift kanatlı bir kapıdan giriliyor.

Mihrap duvarı, İznik çinileriyle kaplı ve mermer minber çok değerli bir sanat eseri olarak nitelendiriliyor.

Üst pencerelerde cam işi süslemeler yer alıyor.

Güneydoğu köşesindeki mermerden yapılmış hünkar mahfilinin tavanı malkari işlemelerle, kubbe, tonoz, kemer ve pencerelerin etrafı ise kalem işleriyle bezeli bulunuyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 16 Mart 2021’de restorasyonuna başlanan caminin kubbesi yenilenerek kurşunları değiştirildi ve çinilerinin bakımı yapıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan