Manisa İl Müftülüğü ile Yeşilay Manisa Şubesi iş birliğinde, “Bu Ramazan Sigarayı Bırakıyorum, Hayatıma Yeni Bir Başlangıç Yapıyorum” sloganıyla sigarayı bırakma kampanyası başlatıldı.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen kampanya, Yeşil Kitap Kahve'de düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Basın toplantısında konuşan Manisa İl Müftüsü Mustafa Soykök, “Ramazan ayı manevi anlamda dirildiğimiz, hayatımızı muhasebe ettiğimiz ve maneviyatımızın güçlü olmasından kaynaklı olarak hayatımıza yeni bir başlangıç fırsatı elde edebildiğimiz çok önemli bir zaman dilimidir. Ramazan ayında oruç münasebetiyle uzun süre aç ve susuz kalıyoruz. Ve doğal olarak oruç ibadetinin gereği olarak sigara içenler sigaradan kendilerini mahrum tutuyorlar. Bu bir fırsat olarak ortaya çıkıyor. Ramazan ayının, oruç ibadetinin aynı zamanda irade eğitimi olması söz konusu olunca, bu iki durum bir araya gelince Ramazan ayında sigarayı bırakma potansiyelimizin daha çok olacağına inanıyoruz. Geçen yıl kurumlar arası çok güzel bir iş birliği gerçekleştirdik. Örnek bir başlangıcı Yeşilay ile birlikte yaptık. Bizler meselenin manevi boyutunu ele aldık. İlimiz genelinde bütün ilçelerimizde bağımlılıkla mücadele koordinatörlerimiz var. Bu arkadaşlarımız Yeşilay'ın verdiği eğitimlerden geçtiler. Yeşilay ile iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüyorlar. Geçen yıl kampanyamız çerçevesinde 662 kişi ile görüşme gerçekleştirildi. Bunlardan 84'ü sigarayı bıraktı. Güzel bir farkındalık oluşturuldu. Ramazan ayı geldiği zaman sigara içen arkadaşlarımız Ramazan'ın gelişinin anından itibaren 'bu Ramazan sigarayı bırakabilirim' diye düşünebilirler.” dedi.

- Bağımlılıkla mücadelenin milli bir mücadele olduğunun farkındayız

Sigaranın tedavi edilmesi gereken bir bağımlılık olduğuna dikkati çeken İl Müftüsü Soykök, “Sağlığımız Rabbimizin bizlere bir emaneti. Sağlığımızı muhafaza etme noktasında İslam dininin ortaya koyduğu hassasiyet ortada ancak sadece bunun dini hükmünü açıklamak değil aynı zamanda sigarayı bırakmak isteyen kardeşlerimize bu bağımlılığa mübtela olan kardeşlerimize destek olmak ve rehberlik yapmak durumundayız. Bağımlılarımızı Yeşilay’a bağlı YEDAM’a gönderip tedavi olmalarını sağlamalıyız. Bağımlılıkla mücadelenin milli bir mücadele olduğunun farkındayız. Çünkü zihni gönlü hür olan gençler, geleceğimizi inşa edebilirler. İnancımız için de bu böyledir.” ifadelerine yer verdi.

- Her bir personelimizle Yeşilay gönüllüsüyüz

Müftü Soykök, kampanyanın ülke geneline yayılmasını arzu ettiklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu sene daha fazla kişiye ulaşmanın gayreti içerisinde olacağız. Bundan sonraki süreçte Manisamızın dışında diğer illerde de bu güzel çalışmanın yapılması için gayret sarf edeceğiz. Yeşilay Başkanı Salih Fulcun’un Bölge Koordinatörü olması hasebiyle birlikte çevre illeri de ziyaret ediyor ve bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Manisa İl Müftülüğü olarak ilçe müftülerimizle 2 bin 464 kişiyiz. Biz arkadaşlarımızla her zaman Yeşilay'ın yanındayız. Yeşilay'a destek veriyoruz. Her bir personelimizle Yeşilay gönüllüsüyüz. Diyanet teşkilatımızın da destekleriyle geçen yıl kampanya ile alakalı sosyal medyadan etkileşim çalışması yaptık. Yaptığımız etiket (hashtag) çalışması Türkiye gündemine girdi ve büyük bir yankı uyandırdı. Bu yıl da 3 Nisan 2022 Pazar günü saat 22.00'de  #SigarasızRamazan, #SigarasızManisa, #SigarayıBırakıyorum etiketleriyle gerçekleştireceğimiz sosyal medya farkındalık çalışmamıza tüm vatandaşlarımızı katılmaya davet ediyoruz.”

Müftülükle olan iş birliğinin farkındalık oluşturduğunu ifade eden Yeşilay Ege Koordinatörü Salih Fulcun ise “Ramazan ayı sigarayı bırakmak için bir fırsat. Görüşme yaptığımız insanlardan 6 kişiden birinin bu kötü alışkanlıktan kurtulmasına vesile olduk. Dolaysıyla çok kıymetli bir çalışmaydı. Destek olan herkese teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kampanyanın verimli geçmesini temenni ediyorum.” diye konuştu.

Kampanyanın uygulama sürecine dair bilgiler paylaşan İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Osman Güreser ise şu ifadelere yer verdi.

"Kampanya ilçe müftülükleri bünyesinde oluşturulan ‘Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü’ koordinesinde yürütülecek. Kampanya 2 Nisan - 2 Mayıs 2022 tarihleri arasında devam edecek. Manisa il ve ilçelerinde yaşayan tüm vatandaşlar katılabilecek. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar, oluşturulan form dilekçeyi müftülükten veya müftülük web sayfasından temin ederek doldurup tekrar ilçe müftülüğüne teslim edecek. Bağımlılıkla mücadele koordinatörleri sigarayı bırakmak üzere başvuran vatandaşlara her türlü rehberliği ve manevi desteği sağlayacak. Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele merkezlerine yönlendirecek ve tedavi süreçlerini takip edecek. Manevi destek sürecinde ilçe bağımlılık koordinatörleri, kampanyanın sekretaryasını yürüten İl Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörlüğü ile irtibat halinde olacak. Sigarayı bırakma iradesini gösteren vatandaşlara Türkiye Diyanet Vakfı şubeleri aracılığıyla çeşitli hediyeler takdim edilecek."

Editör: Mehmet Çalışkan