Manisa İl Müftülüğü tarafından "15-21 Mayıs Aile Haftası" etkinlikleri kapsamında "Toplumun İnşasında Aile" konulu panel düzenlendi.

Manisa Kültür Sitesi Lale Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında konuşan İl Müftüsü Mustafa Soykök, Manisa’da iki adet Aile ve Dini Rehberlik Merkezi’nin bulunduğunu belirterek toplumsal değerlerin önemli bir parçası olan ailenin değerini artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut, "Ailede Merhamet ve Adalet", Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Genç "Ailenin Kuruluşunda ve Korunmasında Dini Değerlerin Rolü" ve Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Olmak" konulu sunum gerçekleştirdi.

18. yüzyıldan itibaren modernleşme ve sanayileşmenin gelişmesiyle beraber geleneksel aile yapılarının sarsılmaya başladığını belirten Prof. Akbaş, sanayileşmeden sonra aileye en olumsuz etkiyi dijitalleşmenin yaptığına dikkati çekti.

Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Sedide Akbulut ise, "Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet var etmesi de onun (varlığının ve kudretinin) delillerindendir" ayetini hatırlattı.

Akbulut, "Merhamet bizim günlük dilimizde genelde acıma ve bağışlayıcılık olarak anlaşılıyor ama aslında merhametin içerisinde salt bir acıma yoktur. Merhameti sadece acımaya indirgersek bu sefer karşımızdaki merhametle muamele edeceğimiz tarafı acınacak ya da sadece sığınılacak aciz bir varlık olarak görürüz. Özellikle bugünün dünyasında dijital teknolojinin, sanayileşen, kentleşen ve küreselleşen bir dünyada bazı kavramlar üzerinde zorlandığımızı düşünüyorum." dedi.

Allah’ın insanı kadınıyla erkeğiyle değerli kıldığı bir varlık olarak nitelendirdiğine vurgu yapan Akbulut, "Kur’an-ı Kerim aile olmak kavramını ‘al’ kavramı ile ifade eder. Ali İbrahim, Ali İmran, Ali Yakup diye anlatırken bu kavramla birbirine muhtaçlığı, kadının erkeğe, erkeğin de kadına muhtaçlığını ifade eder." şeklinde konuştu.

Akbulut, sözlerine şöyle devam etti:

"Eşlerin her zaman birbirini kollayıp gözetmesi merhamettir. Ve eşlerin aralarındaki bu dengeyi kurabilmek de adalettir. O nedenle her Cuma biz hutbesinde, 'Allah adaleti iyiliği ihsanı emreder.' Bunu sadece dışardaki birine veya komşuya değil aile olarak da birbirimize iyilik yapmamızı emreder. Merhametin ardından neden adalet var? Çünkü adalet bir ölçüdür, adalet bir dengedir bunun zıttı ölçüsüzlüktür. Adaletin zıttı zulümdür. Eğer bir evde adalet, bir denklik oluşturmuyorsa beraberinde hakikaten zülüm vardır.”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Genç de konuşmasında, "Aile kurma mecburiyet ve mükellefiyetimiz, aile kurmaya ve evlenmeye niyet etme, aile kurmada denge gözetme, aile kurmada eş seçimine özen gösterme ve bunun için maruf ölçüde söz veya nişanı yapma, söz ve nişan sürecinde sabırlı ve anlayışlı olma, düğün merasimlerinde israftan kaçınma ve yaratanın rızasını gözeterek mahremiyet sınırları içerisinde yapma" konularından söz etti.

Ailenin kutsal bir müessese olduğunu belirten Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan, "Günümüzde dijital dünyanın doğru kullanılmadığı zaman aile değerlerine büyük zararlar verdiğini görüyoruz. Bu konuda çok dikkatli olunması gerekiyor." dedi.

Panele Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, Basın İlan Kurumu Manisa Şube Müdürü İdris Cirit, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Feridun Gülgeç, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Kavas, Manisa Eğitim Merkezi Müdürü Vehbi Özkar, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, müftülük personeli ve vatandaşlar katıldı.


 

Editör: Mehmet Çalışkan