"MANİSAFER" isimli "eTwinning" proje paydaşı olan Şehit Serdar Denizer İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, internet güvenliği konusunda bilinçlendiriliyor.

"eTwinning MANİSAFER" projesiyle medya okuryazarlığı, dezenformasyon ve siber zorbalık konularında çalışmalarda bulunan öğrenciler, proje sonunda siber zorbalık ve dezenformasyonla nasıl başa çıkılabileceğine yönelik çalışmalar yapıyor.

"İngilizce Medya Okuryazarlığı Terimleri Sözlüğü" ve "İnternet Güvenliği Terimleri Sözlüğü" gibi dijital ürünler oluşturan öğrencilerde güvenli internet kullanımı hedefleniyor.

Dezenformasyonla mücadele kapsamında "CRAAP" testi uygulamasıyla öğrenciler, dijital medyada karşılaştıkları bilgilerin doğruluğunu kolayca teyit edebiliyor.

Proje sorumlusu ve İngilizce Öğretmeni Hilal Arvas. "Dijital hayat bizleri medyanın da dijital versiyonu ile karşılaştırdı. Bu sebeple dijital medyada ve özellikle sosyal medyada belli bir hedefe hizmet eden asılsız, yanlış veya kasıtlı bilgi çarpıtma yüzünden bilgi kirliliği oluşuyor. Okuyucular ise bilgilerin doğru veya yanlış olduğunu ayırt etmekte zorlanıyor. 'CRAAP testi' sayesinde öğrencilerim yayınlanmış bir bilginin gerçek, yanlış veya çarpıtılmış olup olmadığını kolayca anlayabiliyor. Bu konuda onlarla birlikte Covid-19 salgınını konu alan bir çalışma da yaptık. Gördük ki sosyal medyada ciddi bir çarpıtma var. Ayrıca proje sayesinde öğrencilerim artık interneti daha güvenli bir şekilde kullanabiliyor." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan