Antakya Müftülüğüne bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kursu öğrencilerinin katılımıyla bir Osmanlı geleneği olan “Âmin Alayı” düzenlendi.

Öğrencilerin ilahiler eşliğinde Türk bayrağını ve Kur’an-ı Kerim’i öperek camiye girmesiyle başlayan programda konuşan Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, bu geleneğin Osmanlı’da "Âmin Alayı" olarak adlandırıldığını ve merasime ayrıca "Bed-i Besmele Cemiyeti" de denildiğini belirtti.

Âmin Alayı'nın genellikle kandil geceleri ile pazartesi veya perşembe günleri düzenlendiğini dile getiren Kavillioğlu, okula yeni başlayacak çocuğun ailesinin bir gün önceden mektebin hocasına haber gönderdiğini ve “Âmin Alayı”nın düzenlendiğini ifade etti.

Müftü Kavillioğlu şöyle devam etti:

“Hoca merasim günü çocukları sıraya dizer, öndekiler yüksek sesle ve koro halinde ilahiler okuyarak, arkadakiler de beyit aralarında ‘âmin’ diye bağırarak neşe içinde çocuğun evine gelirlerdi. Âmin Alayı eve gelince hoca dua eder, arkasından herkes ‘âmin’ derdi. Daha sonra çocuk, önceden süslenerek hazırlanmış bir arabaya veya ata bindirilirdi. İlahiler söylenerek evden çıkılırdı. Sokaklarda bu şekilde bir müddet dolaşılarak çocuk mektebe getirilirdi. Hocasından ilk dersini aldıktan sonra onun ve davetlilerin ellerini öper, talebelerden birisi aşr-ı şerif okur ve hocanın yaptığı dua ile tören biterdi. 'Âmin Alayı' geleneği, çocuklarda büyük bir heyecan ve öğrenme isteği meydana getirirdi. Bugün bu geleneği yaşatmak için böyle bir program düzenlendi. Yavrularımız bir dönem boyunca eğitim aldılar, pek çok şey öğrendiler. Bu öğrendikleri şeyleri velilerine göstersinler, okulun stresini yorgunluğunu atsınlar ve diğer yavrularımıza bir teşvik olsun diye bu program hazırlandı.” 

Program, mehter gösterisi ve öğrencilerin okuduğu ilahilerin ardından aşr-ı şerifler ve dualarla sona erdi.

Takva Ömer Camii’nde düzenlenen programda Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, Hatay İl Müftü Yardımcısı Nazife Sağlamoğlu, müftülük personeli, din görevlileri ve veliler de öğrencileri yalnız bırakmadı.

Editör: Mehmet Çalışkan