Hakkari İl Müftülüğü ve Hakkari Üniversitesi iş birliğinde “İnsan Hakları ve İslam” konulu konferans düzenlendi.

Hakkari Valiliği himayesinde gerçekleştirilen program, Halilurrahman Kur’an Kursu Öğreticisi Abdulkadir Deniz’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açılışında konuşan İl Müftü Vekili Mehmet Ali Yiğit, “İslam inancına göre insan; akli, bedeni, ahlaki ve ruhani yönden mükemmel bir şekilde yaratılmıştır. Günahsız, tertemiz doğar ve doğumundan ölümüne kadar bir takım haklara sahiptir. Dinimize göre toplumun hiçbir ferdi sınıf, meslek, ırk veya cinsiyet sebebiyle sahip olduğu haklardan mahrum bırakılamaz. Üstünlük ve asalet takva iledir. İnsan hakkı ihlali, dinimizce hem suç hem de günah olarak değerlendirilmektedir. O halde insan haklarına değer verelim. Bizi yoktan var eden ve kendisine ibadet etmeye çağıran Yüce Allah’ın bizim üzerimizdeki haklarını eda etmeye gayret gösterelim.” dedi.

“İnsan Hakları ve İslam” konulu konferansını vermek üzere kürsüye gelen Hakkari Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mahsum Arslan ise “İslam, insan hakları konusunu oldukça geniş bir çerçevede ele almaktadır. Bu haklardan en önemlileri; yaşam hakkı, eşiklik ilkesi ve hürriyettir. İnsan hakları, İslam hukuk sisteminin en önemli parçasıdır.” ifadelerini kullandı.

Hz. Peygamber'in Veda Hutbesi'nin en önemli insan hakları vesikası olduğunu anımsatan Dr. Arslan, “Allah indinde üstünlük sadece takvadadır. Irk, renk, dil, soy ve zenginlik gibi olgularda değildir. En iyi Müslüman, elinden ve dilinden başka müminlerin emin olduğu kimsedir. İslam beldelerinde camilerin hemen yanı başlarında başka dinlere ait ibadethanelerin bulunması ve bu inanç sahibi kişilerin rahatça ibadetlerini yapabilme imkanına sahip olması, İslam’ın insan hürriyetine ne kadar önem verdiğinin en güzel örneğidir.” diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan