Hakkari İl Müftülüğü, "Türkiye Diyanet Vakfı 2022 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım ve İstişare Toplantısı" düzenledi.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Burhan İşliyen, "Dünyanın her tarafından dua alan ve ümit beslenen bir ülkenin insanlarıyız. Dünya nüfus ortalamasına göre en çok yardım yapan ülkelerden biriyiz. Hatta birincisiyiz. Buna şükretmeliyiz." dedi.

"TDV vekalet yoluyla kurban organizasyonu dua almamıza vesile olan önemli bir  dayanışma örneğidir"

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen, "Etrafımız ateş çemberi. Diğer İslam ülkelerinde oynanan oyunlar ülkemizde de oynanmaya  çalışılıyor. Bizler bunların karşısında yaptığımız yardım ve aldığımız dualar sayesinde durabiliyoruz. İşte vekaletle kurban hizmeti de dua almamıza vesile olan önemli bir dayanışma örneğidir." ifadelerini kullandı.

Dr. İşliyen sözlerini şöyle sürdüdü:

"Biz bugün vazifemizi ne kadar iyi yaparsak, toplumun bir arada ayakta durması o kadar kolaylaşacak. Görevimizde ne kadar boş alan bırakırsak, yıkılmamız o derece kolay hale gelecek. Şu dönemde hiç birimizin dünyevi beklentilere ve maddi heveslere yönelme hakkı yokt. Toplumu ayakta tutan manevi değerlerdir. Bu toplumu adım adım, karış karış, santim santim maneviyatla işlememiz gerek. Görev yaptığımız yerden ayrılırken kendisine Allah adının ve Hz. Muhammed (s.a.s.) sevgisinin ulaşmadığı bir çocuk, kadın, genç ve yaşlı kalırsa bunun hesabının altından kalkamayız. Bu açıdan herkese ulaşmak için çaba göstereceğiz.

"Vatandaşlarımızı camilere ısındırmak için kapı kapı dolaşın"

İnsanımız İslam'a saygılıdır. Kadın bir ses sanatçısına soruyorlar; 'Dünyaya bir daha gelmek istersen ne olmak istersin?' O da 'Hz. Muhammed'e iman eden ilk kadın olmak isterdim' diyor. Görev yaptığınız muhitte camiye gelmeyenleri ziyaret edin. Vatandaşlarımızı camilere ısındırmak için kapı kapı dolaşın. Camiye gelen herkese şefkat ve merhametle yaklaşın. Onları camiden soğutacak davranışlardan uzak durun. Bu millet bütün renkleriyle müslümandır. İnsanlarımıza İslam'ı, imanı ve ahlakı anlatmazsak, Rabbimize nasıl cevap vereceğiz bunu düşünelim."

"Hizmet için her türlü imkana sahibiz"

Hizmet edebilmek için tüm imkanların var olduğunu belirten İşliyen, din görevlilerine şu tavsiyelerde bulundu:

"Hizmet yapmak için her türlü imkanımız mevcut. Diyanet TV, basılı ve görsel yayınlarımız, cezaevlerinde vaizlerimiz, hastane ve yurtlarda rehberlerimiz, resmi kurum ve kuruluşlarla protokollerimiz, her yaş gurubuna yönelik Kur'an kurslarımız var. Vatandaşlarımızı bu hizmetlerden faydalanmaya çağıralım. Cezaevlerinde bulunan mahkumlardan hafızlar yetiştirmeye başladık. Resmi kurum ve kuruluşlar ile yaptığımız protokoller çerçevesinde her kesime ulaşma imkanına kavuştuk. Bu imkanları değerlendirelim. Kur'an-ı Kerim'den besleniyoruz. Bizleri uyandırmak, doğru yola iletmek için gönderilen yüce kitabımızı yaşayarak okuyalım. Ayda bir kitap okuma projesini önemseyelim. Bir araya gelelim, konuşalım, kendi aramızda ilmi konularda tartışalım. Bizlere sunulan imkanları kitabımız Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimizin sünneti ışığında halkımızın yararına  değerlendirelim."

Sonrasında kürsüye davet edilen Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan ise şunları kaydetti:

"Kurban insanları Cenabıhakk'a yaklaştıran en önemli ibadetlerden biridir. Ayet-i kerimede de belirtildiği üzere 'Onların kanları değil Allah'a ulaşan müminlerin takvasıdır'. Bu konuda yapmış olduğumuz iş bir inanca, bir ibadete rehberliktir. Birileri vatandaşlarımızın mali ibadetlerdeki iyi niyetini suistimal ediyorsa, bunda bizim sorumluluğumuz vardır. Bu suistimali önlemek başta gelen görevlerimizden biridir. Kurban vekaletinin Türkiye Diyanet Vakfına verilmesini temin ettiğimiz zaman, etlerinin ülkemizin en ücra köşeleri ile birlikte başka ülkelerde bulunan fakir ve muhtaç ailelere ulaştırılmasında azami gayret gösterilmektedir."

"Türkiye Diyanet Vakfımız bu konuda artan bir teveccühle halkımızın güvenine mazhar olmuştur"

Mali ibadetlerde en önemli hususların güven, şeffaflık ve geri dönüşüm olduğunu belirten Erhan, "Allah'a şükürler olsun ki Türkiye Diyanet Vakfımız bu konuda artan bir teveccühle halkımızın güvenine mazhar olmaya devam etmektedir. Bu da sizlerin göstermiş olduğu gayret ile olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Programda bir selamlama konuşması yapan Hakkari İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu da katılımcılara teşekkür ederek organizasyonun hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Programın ardından Vali İdris Akbıyık'ı makamında ziyaret eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen ve beraberindeki heyet, daha sonra Hatice - Ömer Utlu Yatılı Kız Kur'an Kursu ve Ahmed-i Hani Yatılı Erkek Kur'an Kursu öğrencileriyle bir araya geldi.

Editör: Mehmet Çalışkan