Gençlerle “Helal Gıda” ve “Helal Kazanç” konulu söyleşi

Eskişehir Müftülüğünce gençlere yönelik söyleşi programları çerçevesinde düzenlenen  “Helal Kazanç ve Helal Gıda” konulu söyleşi etkinliğine, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılışında konuşan İl Müftüsü Bekir Gerek, müftülüğün gençlik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Helal gıda konusunun önemine dikkati çeken Müftü Gerek, katılımlarından dolayı Dr. Muhlis Akar’a teşekkür etti.

Ardından Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar’ın gençlerle söyleşisi başladı.

Dr. Akar, Diyanet İşleri Başkanlığının Türk Standartları Enstitüsü ile helal gıda konuşunda yaptığı çalışmalara değinerek başladı konuşmasına.

Akar şöyle devam etti:

“Cenab-ı Allah Kur’an da helal gıda ve helal kazanç üzerinde önemle duruyor. Rabbimiz bize temiz olan şeyleri helal kılıyor. Ayetlerde ‘Ey insanlar, ey iman edenler!’ diye hitap ediyor ve ‘Yeryüzünde vermiş olduğumuz helal ve temiz olan şeylerden yiyiniz.’ buyuruyor.

Helalliğin sebebi tayyibat, haramlığın sebebi de habais. Tayyibat; temiz ve yararlı olduğu için insan tabiatına hoş gelen, aklın ve dinin benimsediği şeyler hakkında kullanılan bir Kur’an tabiridir. Helal gıdanın ibadet, dua ve salih amel ile doğrudan ilişkisi vardır. Helal kazanç elde etme konusunda dikkatli olmalıyız.”

“Haramın ötesinde şüpheli şeylerden de sakınmak gerekir.” ifadelerini kullanan Dr. Akar, helal gıdanın kapsamını aktardı, günümüzdeki gıda katkı maddelerine değindi, katkı maddelerinin kullanımı konusunda uyulması gereken koşulları anlattı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Muhlis Akar gençlerle olan söyleşisini şu sözlerle noktaladı:

“Kısaca gıdaların dinen helal, temiz ve güvenli olması için tükettiğimiz gıdalar Allah’ın yasakladıklarından olmamalı, helal olmayan ürünler ile bir arada üretilmemeli, üretilen gıdalar zararlı maddelerden arındırılmış olmalı. Gıdayı üretenin helal bilgisi olmalı, üretim sürecinde helal hizmet ve personel belgelendirilmesine önem verilmeli. Kazanca kul ve kamu hakkı karıştırılmamalı. Yenen şeyler tayyibat nevinden olmalı, içeriğinde dinen habis sayılan maddeler bulunmamalı. Yiyecek ve içecekler maddeten, manen temiz ve faydalı olmalı, içeriğinde insanın ruh ve beden yapısına zarar verecek her türlü zararlı katkı maddesinden arındırılmış olmalı. Üretilen gıdalar doğal yani tabii olmalı, zararlı GDO’lar içermemeli. Et ürünleri helal hayvanlardan olmalı ve dinen emredilen helal kesim standartlarına uygun kesilmiş olmalı. Hayvanlara yedirilen yemler fıtratlarına aykırı olmamalı.

Helal ve temiz gıdaya sadece Müslümanların değil tüm insanlığın ihtiyacı vardır. Zira helal gıda, gıdanın toplam kalitesinin sağlıklı, hijyenik ve faydalı olmasını da kapsamaktadır.”

Editör: Mehmet Çalışkan