Kentin afet ve beladan korunması için 16'ncı yüzyılda İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan gelenek, asırlardır Erzurum'da coşkuyla yaşatılıyor.

Halkın sabah namazından önce asırlık camilerde bir araya gelerek başladığı ve gün içinde devam ettirdiği Kur'an-ı Kerim okuma geleneği, vatandaşların ev ve iş yerlerinde de katkı sunmasıyla yaklaşık bir ay boyunca şehirde ikinci bir Ramazan havası estiriyor.

Şehirdeki 1001 Hatim hazırlıkları hakkında Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Dr. Rüstem Can, 1001 Hatim'in bu yıl 15 Aralık 2023 ile 12 Ocak 2024 tarihleri arasında okunacağı söyledi.

Rüstem Can Müftü 11

- "Önemli olan Mevlamızın Kelamı ile baş başa kalmamız"

Ramazan ayında olduğu gibi camilerin 1001 Hatim için hazırlandığını belirten Müftü Can, "Erzurum'da 500 yıldır devam eden 1001 Hatim inkıtaya uğratılmadan devam ediyor. Kadını erkeği, genci yaşlısı toplumun tüm kesimlerinin bir araya gelerek Kur'an tilavetinde bulunduğu geleneğe Türkiye'den ve dünyadan da katkı sunuluyor. Elhamdülillah güzel de bir teveccüh var. Gecesiyle gündüzüyle Allah'ın Kelamını doya doya okuyorlar. Öyle ki Allah'ın Kelamının bizlere bir emanet olduğunun çok iyi farkında Erzurum'daki kardeşlerimiz. Önemli olan Mevlamızın Kelamı ile baş başa kalmamız. Bu Kelamın bizim hayat rehberimiz olduğunu anlayarak, hayatımıza Allah'ın Kelamıyla nasıl çeki düzen verebiliriz bunun derdinde olmalıyız." dedi.

- Tarihi camilerde toplu hatimler okunacak

1001 Hatim okumalarının 15 Aralık 2023 Cuma günü Pir Ali Baba Türbesi'nden atlı hafızlarla başlayacağını belirten Müftü Can, "Şehirde özellikle tarihi Ayazpaşa Camii'nde sabah namazı öncesi ve sonrasında, İhmal Camii, Selimiye Camii, Abuşoğlu Camii, Dadaşkent Merkez Camii, Ilıca Çarşı Camii’nde ise akşam namazını müteakiben toplu hatim okumaları gerçekleştirilecek. Yine vatandaşlarımız İl Müftülüğü Resmi internet sitesinde açılan 1001 Hatim sayfasında okudukları hatimleri bildirebilecek. İnşallah 12 Ocak 2024 Cuma günü de Ulu Camii'nde duamızı edeceğiz. Bu vesileyle buradan tüm vatandaşlarımızı bu duaya ortak olmaya ve Erzurum'da 1001 Hatimin manevi coşkusunu yaşamaya davet ediyorum." ifadelerini kaydetti.

Editör: Ömer Ceylan