Programın açılış salâsının ardından okunan Kur’an-ı Kerim ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2018 yılı Mevlid-i Nebi Haftası’na yönelik yayınlanan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin, geleceğin emanet edileceği gençlerin, doğru-sahih bilgilerle yetişmesi ve onların geleceğe daha bir umutla bakmalarını sağlamak büyük önem arz ettiğini ve Mevlid-i Nebi Haftasının birlik, bütünlük ve kardeşliğin pekişmesine vesile olmasını temenni ettiğini söyledi.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise, en büyük marifetin insan yetiştirmek olduğunu belirterek, “Ecdad nasıl 600 yıl dünyaya hükmetmişse, bizde yeni bir nesli peygamber aşkıyla, İslamiyet aşkıyla, din aşkıyla, Allah aşkıyla yetiştirirsek işte bu ecdadın yetiştirdiği hedeflere ulaşabiliriz.” dedi.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasının başında katılımcıları, “Hoş geldiniz ey kimsesi Allah olanlar! Ey kimsesizlere Allah'ın vesile kıldıkları… Ey kapıyı açanlar. Ekmeğini paylaşanlar. Ey gece gündüz "Ne yapmalıyım" diye saçını başını yolanlar. Söz verenler. Yolda kalanlara yoldaş olanlar. Bir Fatiha, üç İhlas ile halkayı taçlandıranlar, dilini dimağına yapıştırıp kalbini Allah'a yaslayanlar… Ey murâbitûn... Erenlerin torunları… İsmi muhayyel, imanı mutlak olan, korku ile umut arasında gidip gelenler, ey bir ismi havf, bir ismi recâ olanlar, hoş geldiniz” diyerek selamladı.

Konuşmasında Mevlid-i Nebi Haftası’nın ve bu hafta münasebetiyle düzenlenen etkinliklerin tüm İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını temenni eden Erzincan Valisi Ali Arslantaş, iyi bir geleceğin; yeni neslin hissiyatına ve dünyasına dokunarak hazırlanabileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Selim Argun için hazırlanan biyografi tanıtım VTR’si ekrana yansıtıldı. Daha sonra kürsüye gelen Argun; “Peygamberimiz ve Gençlik” temalı konferansında yaptığı konuşmada, gençlerin bilgi kaynaklarının kontrol edilemediği bir çağda olunduğuna dikkat çekerek, bu nedenle ailelerin gençleri kuvvetli bir iç disiplinle yetiştirmelerinin önemine dikkat çekti.  

Dr. Selim Argun konuşmasının devamında; “Bugün karşımızda okuyan, araştıran ve sorgulayan bir gençlik var, eğer gençlerle iletişimimiz kopmasın istiyorsak bizlerin de okuyup, araştırıp, kendimizi geliştirmemiz ve gençlerin soru ve sorunlarına tatmin edici cevaplar verebiliyor olmamız gerekiyor." dedi. Bir diğer tehlikenin varlığına dikkat çeken Argun, "Bugün ülke olarak duygusuz nesil tehlikesiyle karşı karşıyayız." diyen Argun, dünyanın farklı coğrafyalarındaki insanî dramların kendisini hiç ilgilendirmediğini düşünen, sadece ve sadece elindeki sanal dünya ile mutlu olabilen gençlerin varlığına işaret eden Argun, topyekün bir seferberlikte, ailelerin ve eğitimcilerin kolektif bir şekilde bu meselenin üzerine gitmesinin gereğine işaret etti. 

Şuana kadar yapılan araştırmalar ışığında Türkiye’de ciddi bir deizm tehlikesinin olmadığına inandığını ifade eden Argun, diğer taraftan yalnızca haz ve hız peşinde koşan, toplumsal olaylara kayıtsız kalan, hedonist ve asosyal gençlerin varlığının ise endişe edilecek boyutlara ulaştığını ifade etti. 

İsrafın bütün semavî dinlerde çirkin olarak kabul edildiğini söyleyen Dr. Argun, en çirkin israf türünün ise "nesil israfı" olduğunu belirterek, yeterince ve zamanında gençlerle ilgilenilmediği takdirde onların kaybedileceğini söyledi.

Genç nesillerin Türkiye şartlarına göre değil, dünya ölçeğinde rekabet edebilecek donanımda yetiştirilmesinin hedeflenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Argun, ailelere seslenerek çocuklarının eğitimini hayatlarının en önemli projesi olarak kabul etmelerini ve evlatlarını özgüvenleri yüksek, şahsiyetli bireyler olarak  yetiştirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Katılımcıların Mevlid-i Nebi haftasını kutlayan Argun, Erzincan'ın mülki ve idarî amirlerine Müftülük hizmetlerine verdikleri desteklerden ötürü teşekkür etti. 

Konferans, plaket ve hediye takdimiyle sona erdi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin, Vali Yardımcısı Mehmet Şerif Olçaş, bazı kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan