Elazığ’da Valilik, Müftülük, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde Nurettin Ardınçoğlu Kültür Merkezi’nde bir program düzenlendi.

Programa Vali Yardımcısı Uhut Emre Koyuncu, Milli Eğitim Müdürü Fevzi Gürtürk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Ömer Aydın, ilçe müftüleri, engelli vatandaşlar ile aileleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin birinci bölümünde, Elazığ Vali Yardımcısı Uhut Emre Koyuncu ve İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, engellilerin sorunlarını çözme noktasında kurumsal olarak yürütülen çalışmaları anlattı.

İl Müftüsü Yusuf Sarıkaya müftülük olarak “Engelliler Koordinatörlüğü” bünyesinde yürütülen çalışmaları şu sözlerle dile getirdi:

“Engelliler Koordinatörlüğü bünyesinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Müftülük olarak geçen yıl ve bu yıl işitme engelli vatandaşlarımız için Kur’an eğitimi verdik, bu eğitime devam ediyoruz. Görme engelliler ile ilgili olarak da çalışma içindeyiz. Cami açılış ve temel atmalarda vurguladığım bir husus var: Camileri iki kat yapmayın. Camiler birinci katta olsun ki engellisi ve yaşlısı rahatlıkla girebilsin. Biz Müftülük olarak engelli vatandaşların camilere rahatlıkla ulaşmaları için belli camilerimizde engelli rampaları yapmayı planladık ve bu konuda çalışmalarımız var. Bu vesile ile bu konuda hayırsever vatandaşlarımızın bize destek vermelerini bekliyoruz.” 

Protokol konuşmalarının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Ömer Aydın ise şunları kaydetti:

“Her insan için olmazsa olmaz şey ‘değerli olma’ hissidir. Bir insan eğer kendisinin değersiz ve işe yaramadığını hissederse dünyanın en büyük engeli bu engeldir. İşte bunun için yüce dinimiz yaratılan bütün kâinat içinde sadece insanı 'eşref-i mahlûkat' yani kâinatın en değerlisi ilan etmiştir.

Engelli kardeşlerimiz ve ailelerine şunu söylüyorum: Gelip geçici olan bu fani hayat için asla üzülmeyin. İnsan için en değerli eylem düşünme eylemidir. Doğru düşünce ve yaşam huzur ve mutluğa, yanlış bir düşünce ve yaşam ise insanı yanlışlara sürükler. En güzel düşünce yüce yaratıcımız olan Allah’ı düşünmektir. Önemli olan zorluklar değil zorluklar karşısında mağlup olmamaktır.”

Ömer Aydın, Peygamberimizin (s.a.s.) görme engelli sahabe Abdullah bin Ümmü Mektum’a gösterdiği tavır nedeniyle Yüce Allah tarafından Abese suresi ile uyarıldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Allahu Teala çok değer verdiği Peygamberini bu tavrından dolayı anında uyarıyor. Dünyanın en değerlisi, Allah’ın en sevdiği Peygamberimizdir ama Allah’ın en sevdiği de olsa bir engelli kulunun gönlünün ve kalbinin kırılmasına asla razı olmuyor.

Bu dünyadaki kaderimizi ve ahiretteki yerimizi etkilemek istiyorsak yapacağımız en güzel davranışlardan bir tanesi imkân buldukça engelli kardeşlerimiz ve aileleri için seferber olmamızdır. Onların sorunlarını çözmek için koşturmaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bunu sağlayabilmek amacıyla her ilimize bir bayan ve bir erkek engelli koordinatörü ataması yaptık. Başkanlık olarak bu konuda tüm imkânlarımızı seferber ettik.”

Program, engelliler tarafından sunulan tiyatro ve halk oyunları gösterisi ile müzik dinletisinin ardından sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan