Düzce İl Müftülüğü tarafından "Cumhuriyetin 100. Yılı Etkinlikleri" kapsamında "Milli Mücadelede Din Adamlarının Rolü" konulu konferans düzenlendi.

İl Müftüsü Osman Aydın’ın açılış konuşması ile başlayan program, Düzce Valisi Selçuk Aslan’ın konuşmaları ile devam etti.

düzce-milli-mücadele-konferansı-22

Vali Aslan hangi zaman diliminde olursa olsun tüm milli mücadelelerde din adamlarının rolünden bahsederek, tarihten örnekler verdi.

Sonrasında kürsüye gelen tarih araştırmacısı ve yazar Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu, milli mücadele dönemindeki en önemli faktörlerden olan din adamlarının tarihin akışını nasıl değiştirdiklerini ifade etti.

düzce-milli-mücadele-konferansı-33

Prof. Dr. Sarıkoyuncu, sözlerine şöyle devam etti:

"Tarihte her zaman meşru yönetimin yanında olan din adamları ilk defa Osmanlı Devletinin parçalanmasının ardından oluşan yönetimin karşısında durmuşlar, milli mücadeleyi desteklemişlerdir.

Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi Milli Mücadelede ilk fiili savunma teşkilatını kurmuş, İzmir’de Müftü Rahmetullah Efendi  Yunan işgaline karşı çıkmış, Denizli-Çal Müftüsü Ahmet İzzet Efendi de ilçesinde ve çevresinde halkın milli mücadeleye katılmaları için çalışmalarda bulunan din adamlarıdır.

Milli mücadele döneminde vatanın her bölgesinde bu milli duruş örnekleri mevcuttur. Bu milli duruş daha sonra 15 Temmuz darbe girişiminde bir kez daha sahneye çıkmıştır."

Konferans sonunda Vali Aslan tarafından Prof. Dr. Sarıkoyuncuya hediye takdim edildi.

Programa Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Vali Yardımcısı Vekili Ömer Sağlam, Düzce Belediye Başkan Vekili Hüdaver Gösterişli, emekli Atama Daire Başkanı Recep Sönmez, emekli il müftüleri, ilçe müftüleri, kurum amirleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Ömer Ceylan