Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde hayırsever milletimiz tarafından Kırgız halkına hediye edilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, 2 Eylül Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkan Yardımcısı Dr. Selim Argun, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Haydar Bekiroğlu, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti II. Başkanı İlyas Serenli ve başkanlık heyetinin katılımıyla ibadete açılmıştı.

Aynı anda avlularıyla birlikte 30 bin kişinin namaza durabileceği Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Orta Asya’nın en büyük camisi olma özelliğine sahip.

Müslümanlar Camiye Akın Etti

Açılış töreninde camiye ve avlulara sığmayan Müslümanlar, ibadete açıldıktan sonra da ilk Cuma namazını yine 7 Eylul 2018 tarihinde Serahsi Camii’nde kıldı. 10 binden fazla Müslümanın Cuma namazı için geldiği camide kapalı alanlar dışında da saf tutanların olduğu gözlendi.

İmam Serahsi Camii’nde ilk Cuma namazını, Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Hacı Toktomuşev kıldırdı. 

Türkiye’ye ve Diyanet’e Teşekkür

Müftü Toktomuşev  namazdan önce yaptığı vaazında bütün Kırgızistan Müslümanlarına hitap ederek Türk halkına ve bu ulu mabedin yapılmasına vesile olan Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’na teşekkür etti.

Kırgızistan İçin Bir Kazanç

Müftü Toktomuşev ayrıca Osmanlı mimarisi tarzında yapılan caminin Kırgızistan için bir kazanç olduğunu diğer yandan bu camiye İmam Serahsi adının verilmesinin de ayrı bir anlam taşıdığını ifade etti. Camide kılınan ilk cuma namazında 10 bin kişi aynı anda saf tuttu.


Türk ve Kırgız Halkları Arasındaki Dostluk

Konuşmasının sonunda Müftü Toktomuşev bu gibi muazzam mabetlerin Türk ve Kırgız halkları arasındaki dostluğu ebedileştireceğini ifade etti.

Kırgızların yani sıra Türkiye Büyükelçiliği çalışanları ile ülkedeki Türk vatandaşları da Cuma namazını İmam Serahsi Camii’nde kıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan