İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı şiir 12 Mart 1921’de meclis kararı ile İstiklâl Marşı olarak kabul olunmuştu. Dönemin Genelkurmay Başkanlığının Milli Eğitim Bakanlığı’na müracaat ederek “Savaşımızın manasını anlatacak halka ve askere heyecan verecek ve diğer milletlerde bulunan millî marşlara denk olacak bir marş istemesi üzerine bakanlık bu isteği bütün kuruluşlarına bir genelge ile bildirir ve ayrıca gazetelere ilan verilir.” “Birinci seçilenin sözlerine 500 lira, bestesine 500 lira verilmek üzere bir yarışma açılır.”

Yarışmaya 700’den fazla şiir gelir. Mehmet Âkif işin içinde para olduğu için herkes kendisinden istemesine rağmen bir şey yazmaz. Halbuki o sırada bir paltosu dahi yoktur ve arkadaşı Şefik Kolaylı’nın paltosunu ödünç almaktadır.

Sonunda Mehmet Akif kendisi kazansa da para verilmeyeceği söylenerek razı edilir. İşte bu iman, samimiyet ve millet aşkı ile muhteşem ‘İstiklâl Marşı’mız kaleme alındı. Mehmet Âkif mükâfat olarak ayrılan parayı Hilâl-ı Ahmer’e (Kızılay) bağlı bir derneğe verdirmiştir.

İstiklal Marşımız bizleri heyecanlara götüren müthiş bir duygu çağlayanıdır. Aziz milletimizin istiklal ve bağımsızlığını ilan eden muazzam bir metindir.

Editör: Mehmet Çalışkan