Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Almanya geneli bölge birincilerinin katıldığı yarışmalara ev sahipliği yaptı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Almanya Din Hizmetleri Müşavirliği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) iş birliği ile Almanya‘nın dört farklı şehrinde düzenlenen “21. Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür”, “19. Güzel Hutbe Okuma”, “16. Ezanı Güzel Okuma” ve “21. Kur’an-ı Kerim'i Güzel Okuma” yarışmalarının finalleri yapıldı.

Büyük heyecana sahne olan yarışmalara; DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen ile bölge dini danışma kurulu başkanlarının yanı sıra din görevlileri, dernek yöneticileri, öğrenci velileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Yarışmalar, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış ve selamlama konuşmalarıyla başladı. Kıyasıya mücadelelere sahne olan yarışmalar sonunda Almanya genelinde ilk üçe girenler belirlendi.

Köln bölgesi Leverkusen DİTİB Mimar Sinan Camii’nde yapılan “21. Temel Dini Bilgiler ve Genel Kültür Yarışması” Almanya Finali’nde, Stuttgart bölgesi birinciliği, Mainz bölgesi ikinciliği, Frankfurt ve Hannover bölgeleri de üçüncülüğü elde etti.

Frankfurt bölgesi Weilburg DİTİB Kuba Camii’nde yapılan "19. Güzel Hutbe Okuma Yarışması"nda ise Düsseldorf bölgesi birinciliği, Essen ikinciliği ve Frankfurt bölgesi de üçünlüğü elde etti.

Düsseldorf bölgesi Wuppertal DİTİB Merkez Camii’nde yapılan "16. Ezanı Güzel Okuma Yarışması" finalinde Münih bölgesi birinci, Hannover ikinci, Düsseldorf üçüncü olurken Stuttgart bölgesi Heidenheim DİTİB Muradiye Camii’nde yapılan "21. Kur’an-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması" finalinde Hamburg bölgesi birinciliği, Hannover ikinciliği, Düsseldorf bölgesi de üçüncülüğü elde etti.

Belge takdimi öncesi konuşan DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen, yarışmaya katılanları gayretlerinden dolayı tebrik etti.

Yarışmadaki esas amacın camilerde yetişen çocukları ödüllendirmek, teşvik etmek, ailelerine ve topluma gösterip kendilerini onure etmek olduğunu ifade eden Türkmen, “Bu yavrularımız bu yarışmaya önce alt bölgeler, ardından bölgeler sonucunda Almanya finaline gelmişlerdir. Bu özveriyi gösterdikleri için öncelikle hepsini tebrik ediyorum. Bu yavrularımızı yetiştiren din görevlisi arkadaşlarımı tebrik ediyorum. 50 yıl önce buraya gelmiş Almanya‘nın dört bir tarafında yaklaşık 900‘ün üzerinde camiyi inşa etmiş, gençlerimiz ve nesillerimizin dininden ve kültüründen haberdar olsun diye bu gayreti göstermiş,  bütün dernek başkanlarımızı ve yöneticilerimizi tebrik ediyorum. Bu mabedlerin şekillenmesinde maddi ve manevi desteğini gösteren ve ebedi hayata irtihal etmiş bütün büyüklerime Rabbimden rahmet niyaz ediyorum.“ ifadelerini kullandı.  

"Topluma örnek insanlar olmalıyız"

Türkmen konuşmasını şöyle tamamladı:

“En büyük hedefimiz, çocuklarımızın dinine ve yaşadığı topluma faydalı nesiller olarak yetişmesidir. Bunun da Almanya‘da en güzel mekânı camilerdir. Ahlaklı ve imanlı nesiller yetiştirerek örnek olmalıyız. Bilgi yüklü değil, bilginin eyleme dönüştüğü gençler yetiştirmeliyiz.“

Dereceye giren öğrencilere belge ve ödüllerinin verilmesiyle yarışmalar sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan