Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda manevi rol oynayan ve Orhangazi'ye manevi mihmandarlık yapan Babasultan (Geyikli Baba) vefatının 645. yılında kabri başında dualarla anıldı.

Kestel ilçesindeki Babasultan köyünde kabri başında düzenlenen anma programına Bursa İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Kestel Kaymakamı Recep Öztürk, Kestel İlçe Müftü Vekili Ali Aydın, ilçe protokolü, din görevlileri ve Babasultan halkı başta olmak üzere birçok misafir katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan anma programı selamlama konuşmalarıyla devam etti.

Programda Babasultan Hazretlerini tanıtıcı bir konuşma gerçekleştirerek okunan Kur’an-ı Kerimlerin duasını yaptı.

Program ikramların ardından son buldu.

Babasultan (Geyikli Baba) kimdir?

Orhan Gazi Han dönemi evliyalarından olan Geyikli Baba, Azerbaycan’ın Hoy şehrinde doğdu. 1275-1350 (H.674-750) yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Geyikli Baba, zahiri, batıni ilimlerde ve tasavvuf yolunda kemalata erdikten sonra Rum ülkesine geldi. Manevi işaret üzerine derhal Anadolu’nun en uç bölgesinde İslâmiyet’i yaymak için çarpışan ve gayret eden Osmanlı mücahit gazileri arasına katıldı. Bursa’nın fethi sırasında bir geyiğe binip elinde altmış okkalık bir kılıç olduğu halde en ön saflarda çarpıştı. Kalenin fethinde pek çok kerametleri görüldü. Bu sebepten kendisine Geyikli Baba denildi. Fetihten sonra Keşiş (Ulu) Dağı’na yerleşti. Asıl adı Mehmed olarak bilinen Geyikli Baba’ya bugünkü Babasultan köyü arazilerinin Orhan Gazi Han tarafından verildiği bilinmektedir.
 

Editör: Mehmet Çalışkan