Bilecik riskli yapı olarak değerlendirilmesinden dolayı yıkılan Ertuğrul Gazi Camii’nin yıkım çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden inşası için temel atma töreni düzenlendi.

Gazipaşa Mahallesi’nde bulunan ve 1971 yılında inşa edilen Ertuğrul Gazi  Camii, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca riskli yapı olarak raporlanmasının ardından yıkımına karar verilmişti.  

Yıkımı gerçekleşen caminin hafriyat kaldırma çalışmaları tamamlandı.

Bilecik İl Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde hayırsever vatandaşlarca yaptırılacak olan caminin temel atma törenine Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti  2. Başkanı İlyas Serenli, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, İl Müftüsü Necati Akkuş, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan törenin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Necati Akkuş, hayırsever vatandaşların yaptığı bağışlar hakkında bilgi verdi.

Tamamlandığında şehrin merkez camii konumunda olacağını dile getiren Akkuş, cami bünyesinde Diyanet Gençlik Merkezi, erkek/kadın engelli şadırvanları, kütüphane, toplantı salonu ve iş yerleri bulunacağını kaydetti.

Müftü Akkuş, cami içinin 750 metrekare, cami dışının ise 650 metrekare olacağını, camide bin 400 kişinin aynı anda ibadet edebileceğini söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti 2. Başkanı İlyas Serenli, “Kur’an-ı Kerim’de çokça geçen iki kelime var: birincisi infak kelimesi, biri de ihsan kelimesi. Burada temelini atacağımız cami de işte bu infak yani Allah yolunda harcamak; ihsan, insanlara iyilik yapmak kelimelerinin tezahürü görüntüsüdür. Bu manada malını, parasını buraya vererek hayır yapan insanlardan Allah razı olsun, çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı ise şunları kaydetti:

“Sözlerimin başında Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş Bey’in selamını ve hayırlı olsun dileklerini sizinle paylaşmak istiyorum. İnsanın yaratılışından bu yana bütün toplumlar, bütün din mensupları ibadetlerini belli mekânlarda yapagelmişlerdir. Her ne kadar bizim dinimiz de ibadet her yerde yapılıyor idi ise de 13 yıl sıkıntılı bir Mekke döneminden sonra Medine’ye göç eden Peygamber Efendimiz de (s.a.s.) Medine’ye gelir gelmez bir mescit inşa etmeye karar vermesi ve bunu kısa zamanda kendisinin de bizatihi çalışarak tamamlamış olması bizim inancımızda mescitlerin, namaz kılınan yerlerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu bakımdan Hz. Âdem’in (a.s.) inşa ettiği Kâbe-i Muazzama'dan daha sonra orayı Hz. İbrahim’in tamir ederek bütün müminlerin kıblegahı olan Kâbe-i Muazzama'dan, Beytullah’tan sonra bütün Müslümanlar yaşadıkları yerde küçük büyük mescitler, camiler inşa etmişlerdir. Ecdadımız Osmanlı, camileri adeta sanat eseri haline getirmiş İslam’ın temel sembolleri haline getirmiştir. Allah hepsinden razı olsun. Bizler de onların torunları ve mirasçıları olarak imkânlarımız ölçüsünde insanlarımızın yaşadığı her yerde camiler inşa ettik. Bugün burada temelini atacağımız ve inşallah Sayın Müftümüzün de ifade ettiği gibi bir yıla varmadan tamamlanacağını umduğumuz bu mabedin de hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum. Maddi ve manevi katkıları olan bütün kardeşlerime burada Başkanlığımız ve şahsım adına şükranlarımı arz etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Programda son olarak söz alan Bilecik Valisi Bilal Şentürk, “Bizim insanımız bütün mabetlerimizi olduğu gibi kamuya hizmet eden yapıları da gücü nispetinde her zaman sahiplenmiş ve yapmıştır. Başlanan hiçbir işin yarım kalmadığı aşikârdır. Çok değerli hayırseverlerimizin katkılarıyla müştemilatı  ve özellikleri itibari ile çok önemli bir hizmet olacak. Burasıyla bir bağlantısı olmamasına rağmen Eskişehir’den gelen hayırseverlerimiz bir katkı sağlayacak. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu camimizde de dini hizmetlerin en iyi şekilde icra edilmesini diliyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından kurban kesilerek dualar eşliğinde Ertuğrul Gazi Camii’nin temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yoğun katılımla gerçekleşen törenin sonunda vatandaşlara ikramda bulunuldu.

Editör: Mehmet Çalışkan