İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan ve 1966 yılında inşa edilen Edebali Camii'nde 1998 yılında genişletme çalışmaları yapılmış, zamanla ahşap yapısı ve aldığı rutubet nedeniyle depreme dayanıklılığını yitirerek riskli bir yapı olarak yıkımına karar verildi.

Yıkımı gerçekleşen caminin hafriyat kaldırma çalışmaları tamamlanarak yeniden inşası için temel atma töreni düzenlendi. 

Bilecik İl Müftülüğü ile Tepebaşı Edebali Cami Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hayırsever vatandaşların desteği ile yapılacak olan caminin, temel atma törenine Bilecik Valisi Bilal Şentürk,  İl Müftüsü Ali Erhun, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek düzenlenen törende konuşan Vali Şentürk, “ Burada çok merkezi bir konumda çarşıya gelen vatandaşlarımızın ibadet ihtiyaçlarını karşılayan bir cami vardı. Hocamızın ifade ettiği gibi “Allah’ın evlerini yine Allah’ın hayırsever kulları inşa eder.” Pek çok yerde ecdadımız, burada ve gönül coğrafyamızın uzandığı her yerde bizler için sembolik amacı büyük olan ve inancımız gereği ibadethaneler inşa ettiler. İnşallah bu camimiz de, şehrimizin önemli bir ihtiyacını karşılayacak. Bu işler iyi bir organizasyon işidir. Bu yüzden şimdiden emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. ” ifadelerini kaydetti.

İl Müftüsü Ali Erhun ise “ Cami inşa etmek ve inşaatına yardımda bulunmak bir nasip işidir. Ecdadımız fethettiği topraklarda ardında çil çil kubbeleri bırakıp gitmiştir. Biz de o ecdadın torunları olarak nerede bir camiye ihtiyaç varsa hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla oralara bu güzel camileri inşa ediyoruz.” dedi.

Görev hayatım boyunca şahit oldum ki, yapımına başlanılan hiçbir cami yarım kalmıyor diyen Müftü Erhun, ‘‘Yüce Allah yapımını tamamlamak için mutlaka bir hizmetkar bir hayırsever gönderiyor. Ve o cami mutlaka tamamlanıyor. Nasibi olan herkes gelecek ve bu sevaba ortak olacak ve inşallah hep birlikte bu camiyi tamamlayacağız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan dua ve kurban kesimi ile Edebali Camii’nin temeli atıldı.

212 m’2 bir alan üzerine inşaa edilen ve bir yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen Edebali Camii, 500 kişilik cemaat kapasiteli çift mahfili, asansörü, müştemilatı içerisinde erkek ve bayan wc ve şadırvan ile hizmete sunulacak.
 

Editör: Mehmet Çalışkan