Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği, Dini Kurumlarla İş üzre Devlet Komitesi ve Kafkas Müslümanları İdaresi tarafından Bakü Şehitlik Camii'nde "Tüm Şehitlerimizi Anma, Hatim ve Dua" programı düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Bakü Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri İhsan Açık, bu programın şehitlerimize vefa göstermenin ve onları unutmadığımızın bir göstergesi olduğunu belirtti. Açık, 1992 yılında Şubat ayının 25'inden 26'sına geçen gecede Azerbaycan halkına karşı işlenen Hocalı soykırımında şehit olan soydaşlarımızı rahmetle anarak, etkinlikte Hocalı şehitlerinin ruhuna Kur`an-ı Kerim okunacağını belirtti. Ayrıca, şehitleri anmanın gurur verici bir duygu olduğunu vurgulayarak, son dört yıldır şehitlerimizi galip bir millet olarak anmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. Açık, dünyada şehit olan Müslümanlara Allah'tan rahmet dileyerek, konuşmasında Kafkas İslam Ordusu şehitleri, Karabağ şehitleri, Hocalı şehitleri, 20 Ocak şehitleri ve 44 günlük vatan savaşı şehitlerini rahmetle anarak onların anısına düzenlenen bu güzel geleneğin devam edeceğini vurguladı. Etkinliğe katılan şehit ana-babalarını ve yakınlarını selamlayarak konuşmasını tamamladı.

Bakü Hocalı Katliamı Anma 33

Dini Kurumlarla İş üzre Devlet Komitesi Şube Müdürü Cahandar Elifzade, yaptığı konuşmada, etkinliğin organizatörlerine teşekkürlerini ileterek, tüm şehitlere Allah'tan rahmet ve gazilere şifalar diledi. Elifzade, Hocalı soykırımına dikkat çekerek, tüm İslam dünyasında akan kanların durması temennisinde bulundu. Dünyada her zaman barış ve güvenlik içinde bir ortamın olmasını arzulayarak konuşmasını tamamladı.

Daha sonra söz alan Kafkas Müslümanları İdaresi temsilcisi, Şehitler Camii'nin imamı Mirzahid Ganberov, konuşmasında programın düzenlenmesinde emeği geçen her kese teşekkürlerini bildirdi. Programın önemine vurgu yaparak, şehitlere rahmet, gazilere şifa dileklerinde bulundu. Tüm şehit ailelerine Allah'tan sabır dileyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini temenni etti.

Bakü Hocalı Katliamı Anma 11

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, programın öneminden bahsederek, davet için organizatörlere teşekkür etti ve bu tür etkinliklerin devam etmesini temenni etti. Anma programının, Azerbaycan halkına karşı işlenen Hocalı soykırımının yıldönümü gününe denk gelmesine dikkat çekti. Gerçekleştirilen bu tür programların, şehitlerimize saygı ve ilgi göstermenin bir sonucu olduğunu belirtti.

Resmi konuşmalardan sonra, Bakü şehri Nerimanov Cuma Camii İmam Hatibi Hafız Senan Guliyev, Şeki şehri Merkez Cuma Camii İmam Hatibi Tural Memmedov, Haydar Camii İmam Hatibi Abdullah Umudov ve Sadiq Ramizoğlu Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Tüm kıraatlerin ardından cami imamları tarafından okunan ayetlerin Azerbaycan dilindeki meali programa katılanların dikkatine sunuldu.

Daha sonra, Şeki şehri Merkez Cuma Camii İmam Hatibi Tural Mammadov ve Naci Bülbül'ün seslendirdiği kasideler dinlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Başkanı Remzi Bircan tarafından tüm şehitlerin ruhuna dualar edildi.

Editör: Ömer Ceylan