Mustafa Zeyneti Uygun Camii, hayırsever Şahabettin Uygun tarafından merhum anne ve babası adına Yüksek Mimar Serkan Akın’ın mimari projesiyle yaptırıldı.

Açılış programına Bahçelievler Kaymakamı Dr. Mehmet Boztepe, Bahçelievler Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, İstanbul İl Müftü Yardımcısı İsa Aktaş, İlçe Müftüsü Mustafa Kayış, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Cami, 16. yüzyıl klasik Osmanlı detaylarıyla tasarlanmış ve tamamıyla geleneksel teknik ve malzeme kullanılarak mevzuatlara uygun olarak inşa edildi. Toplam kapalı alanı 390 m² olup içeride 550 kişi, bahçesinde 450 kişi olmak üzere, toplamda 1.000 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Dört metre derinliğindeki temeli inşa edilirken kaba yonu taş, meşe hatıllar ve horasan harcı kullanıldı. Seksen santimetre genişliğindeki taşıyıcı duvarları küfeki taşı ile almaşık örgü tekniği kullanılarak horasan harcı ile örülmüş, ahşap hatıllar ile bağlanmış, paslanmaz kenetler kurşun zıvanalar ile birleştirildi. Çatısı 12.5 metre ahşap asma makas ile geçildi. Saçak yüksekliği 7 metre, mahya yüksekliği 10 metre, minare yüksekliği 18 metredir. Minaresi zeminin 4 metre aşağısından başlayarak taşların örülmesiyle yığma tekniği ile inşa edildi. Minare çapı 190 santimetredir. Kapı ve kepenkleri meşeden kündekâri tekniği ile imal edildi. Tavanı çıtakâri tekniği ile süslenmiş, ortasında 2.5 metre çapında celi sülüs ile İhlas suresi yazılı levha bulunmaktadır. İçlik pencerelerinde revzen tekniği kullanıldı. Mihrap Marmara mermerinden, minber ve vaaz kürsüsü ise çam ağacından imal edildi.

Editör: Mehmet Öztürk