Antalya İl Müftülüğünce düzenlenen basın toplantısına, yerel ve ulusal basın temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

İl Müftülüğünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Antalya İl Müftüsü Osman Artan şunları kaydetti:

“Kurban etinin bir kısmının aile içinde, bir kısmının komşularla yenilmesi, bir bölümünün de maddi durumu iyi olmayan insanlara dağıtılması gerekiyor.

Kurban bayramı sadece et yeme ya da et bayramı olarak addedilmemeli. Çünkü kurban bir ibadettir. İbadet niyetiyle belli başlı şartları taşıyan, belli zaman içerisinde kesilen hayvanlara kurban diyoruz

Kurban sadece tatil yapmak değil, aynı zamanda büyüklerimizle bayramlaştığımız, anne ve babalarımızın gönlünü aldığımız, onların sevgisini, muhabbetini paylaştığımız, eşimizi, dostumuzu ziyaret ettiğimiz ve fakirleri, yoksulları garibanları görüp gözettiğimiz zaman bayram olma özelliğini taşır.

Ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz; ‘Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız (Allah’a karşı gelmekten sakınmanız.) ulaşır.’ buyuruyor. Bu yüzden kurban ibadetinin çok önemli olduğunu, Allah’ın bize verdiği can ve mal güzelliğinin bir şükrü olduğunu hiçbir zaman unutmamamız lazım.

Kurban keserken etrafımıza rahatsızlık vermeyelim

Kurban ibadeti yapılırken etrafa da rahatsızlık verilmemesi lazım. Bilhassa Antalya’mız geçen yıl yaklaşık 15 milyon yabancı turistin geldiği dünyanın güzide merkezlerinden bir tanesi. Cennet yurdumuzun bir köşesi. Bu köşemizi ibadet yapacağız, Allah’ın emrini yerine getireceğiz derken komşularımızı, etrafımızdaki insanları rahatsız edecek görüntülere yer vermemek lazım.

Apartmanların önünde kurban kesmek uygun değil.  Vatandaşlarımız sokaklarda, apartman önlerinde veya trafik lambalarına takmak suretiyle nahoş görüntü oluşturmak yerine, belediyelerce tespit edilen kurban kesim yerlerinde daha sağlıklı ortamda, veteriner kontrolü yapılmak suretiyle kurbanlarını kesecekler. Aileleri ile birlikte oralara gidecek, bu ibadeti yerine getirecekler ve bu vesileyle kazasız belasız kurban bayramını geçirecekler.

Kurban; et toplama, et stoklama değil, kesilen kurban dostluğun pekişmesi, toplumda kardeşlik duygusunun sağlanması amacıyla paylaşılmalıdır.

Maddi durumu iyi olan bazı aileler, iki kurban keserek birini aile içinde tüketiyorlar, diğerini ise vekâlet yöntemiyle bağışta bulunuyorlar. Bu çok güzel bir davranıştır.

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yurt içinde ve yurt dışında vekâlet yoluyla kurban kesimleri gerçekleşiyor. 2018 yılında Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 430 bin vekâlet yoluyla kurban kesildi. Bu yıl da bu organizasyon kapsamında vekâletle kurban kestirme fiyatları yurt içinde 890 TL, yurt dışında ise 725 TL olarak belirlendi.”

Vekâlet yoluyla kurban kesimlerinde güvenilir ve devlet tarafından denetlenebilir kuruluşların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Artan, "Vekâletle kurbanları toplayıp, kasaplara satan kuruluşların olduğuna şahit oluyoruz. Aynı şekilde bu dönemde topladıkları derilerle zengin olan, vurgun yapan kişilerin ya da kuruluşların olduğunu öğreniyoruz. Türkiye bir FETÖ örneğini yaşadı, aynı hataların yapılmaması için vekâlet kurbanlar ve deriler, güvenilir ve devlet tarafından denetlenebilir yerlere verilmelidir.” hatırlatmasında bulundu.

Her belediyenin kurban kesim hizmetleri olduğunu aktaran Müftü Artan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ehil olmayan kişilerce kesilen hayvanlar eziyet görüyor, sağlıklı olmayan koşullarda kesimler yapılıyor. Hayvanın derisi, bağırsakları israf ediliyor. İnsan bunları görünce üzülüyor. Özellikle çocukların gözü önünde kurban kesilmemesi de çok önemli.”

Editör: Mehmet Çalışkan