Antalya il müftülüğünce “2018 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası” dolayısıyla Kepez Erdem Beyazıt Kültür Merkezinde “Ömürlerini Din Hizmetine Adayan Gönüllüler” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa, konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Pişgin’in yanı sıra Antalya İl Müftüsü Osman Artan, kamu kurumlarının yönetici ve personeli, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı. 

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Camiler ve Din görevlileri Haftası Sinevizyonu ile devam etti. 

Sinevizyonun ardından açılış konuşmasını yapan Antalya İl Müftüsü Osman Artan, camilerin sadece ibadet etme mekânları olmadığını belirtti, toplumun bütün kesimlerine hitap edecek birer merkez haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

İl Müftüsü Artan konuşmasına şöyle devam etti:

“Camiler Kâbe-i Muazzama'nın şubesi mesabesindedir. Toplanılan mekanlar, ibadet edilen mekanlardır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Medine-i Münevvere'de Mescidi Nebeviyi nasıl değerlendirdi ise ne işler için kullandığı ise biz de onu örnek alarak camilerimizi o şekilde şekillendirmeliyiz. Mescidi Nebevi'ye baktığımızda elçilerin kabul edildiği, çocukların oynadığı, kadınların vakit namazlarına gelerek namazlarını kıldığı, öğrencilerin öğrenim gördüğü, yabancıların gelip huzur bulduğu mekânlar olarak görüyoruz. Camilerimizi Peygamber Efendimizin Mescidi Nebeviyi kullandığı şekilde kullanmaya başladığımız zaman, camilerimiz çocuk sesleriyle neşelenip, kadın kardeşlerimizin camiye gelerek toplantılarını sohbetlerini yaptığı mekânlar haline geldiği zaman, altlarında kurduğumuz Gençlik Merkezi'ne gelen gençlerimiz camiye gelerek camilerde ibadetlerini yapıp huzur buldukları zaman camilerimiz asıl fonksiyonunu yerine getirmiş olacaktır. 

Bir de yıllardır camilerimizde hizmet eden halkımıza önderlik eden görevlilerimiz var. Bunlar imam hatiplerimiz, müezzin kayyımlarımız, vaizlerimiz ve Kur’an kursu öğreticilerimizdir.  Ecdadımız bunlara “hademeyi hayrat” demiş yani dine hizmet eden insanlar. Din görevlilerimiz ülkemizin sıkıntılı dönemlerinde her daim halkımıza rehberlik yapmışlar önder olmuşlardır.

Din görevlilerimiz, imamlarımız ülkemizin en ücra köşelerinde en dağlık tepelerindeki köylerimizde görev yapmaktadır. Ülkemizin öyle zor mekânlarında görev yapan kardeşlerimiz var ki lojmanı evi olmadığı için caminin bir köşesinde kalarak görevini icra eden görevlilerimiz var örneğin. Kur'an kursu öğreticilerimiz yine aynı şekilde fedakarane bir tutumla yaşlı kadınlarımıza ve küçük yavrularımıza dinini ve Kur’an-ı Kerimi öğretebilmek için her türlü çabayı sarf etmektedir..

Din görevlilerimiz hayatımızın her safhasında yer almaktadır. Örneğin yeni doğan bir çocuğa isim vermek için kulağına ilk ezanı din görevlimiz okur, sünnet olacağı zaman dua etmesi için din görevlilerimiz çağrılır, düğünlerde din görevlilerimiz çağırılır, cenazelerimize din görevlilerimiz çağrılır, hayatımızın her safhasında her anında din görevlilerimiz yer almaktadır. Psikolojik bunalıma giren vatandaşlarımız kardeşlerimiz müftülüğümüzde bulunan Aile ve Dini Rehberlik Bürolarımıza gelerek orada rehabilite olmaktadır. Yani din görevlilerimiz toplumun içinde her zaman her yerde görevini yapmaktadır.” 

Antalya İl Müftüsü Osman Artan’ın konuşmasından sonra Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yasin Pişgin “Din Hizmetine Adanmışlık ve Gönüllülük” başlıklı bir konferans verdi.

Programın sonunda Antalya Valiliği tarafından örnek projeleriyle öne çıkan din görevlilerine Başarı Belgesi takdim edildi.


 

Editör: Mehmet Çalışkan