Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kurban” başlığıyla düzenlenen 2. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu’na katıldı.

Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlenen programın açılışında konuşan Başkan Erbaş, İslam’ın ilkelerinin uygulandığı asırlarda, İslam’ın hakim olduğu dönemlerde zulümlerin olmadığını belirterek, “Çünkü İslam, zulmü engelleyen, mazlum kim olursa olsun, Müslüman da olsa gayrimüslim de olsa onun yanında yer alan bir sistemdir. İslam, Hazreti Âdem’den itibaren bütün peygamberlere gönderilen dinin adıdır.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, kurban ibadetinin Hazreti Adem’den itibaren bütün peygamberlere getirildiğine dikkat çekerek, “Hazreti Âdem’in iki oğlunun kıssasında biliyorsunuz, Kur’an-ı Kerim’de kurbanın tevhit ve takva boyutu anlatılır. Hazreti İbrahim ve Hazreti İsmail kıssasında ise kurbanın teslimiyet boyutu anlatılır. Hepsinin arka planında büyük hikmetler vardır. Dolayısıyla kurban ibadeti tevhit, takva ve teslimiyetin sembolüdür.” ifadelerini kullandı.

Kurban ibadetini anlama açısından genel çerçevede üç boyutunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Birincisi, bireysel boyutu yönüyle kurban ibadeti, iman bilincinin, Allah’ın sevgisini ve rızasını kazanmanın, rahmetine ve mağfiretine mazhar olmanın nişanesidir. Kurban ibadeti ile mümin, mülkün gerçek sahibinin Allah olduğunu ikrar eder, O’na şükreder, varlığın hakikatini idrak eder.

İkinci çok önemli bir boyutu daha var. Bu da sosyal boyutudur. Yardımlaşma ve paylaşmak ile toplumsal huzuru ve güvenini pekiştirmektir. Yardımlaşma, toplumun farklı kesimleri arasında sevgi ve saygı duygularını güçlendirir.

Üçüncüsü ise, evrensel boyuttur. Kurban ibadeti tevhide inananları aynı duygu ve davranışta buluşturan güçlü bir vahdet zeminidir.”

“TDV, bu milletin cömertliğini götürüyor”

Başkan Erbaş, vakıflar sayesinden bir kurban ile 150 ülkeye ulaşılabildiğine dikkat çekerek, “Türkiye Diyanet Vakfı, bu milletin cömertliğini götürüyor, bu devletin büyüklüğünü götürüyor, bu milletin ne kadar sevgi, muhabbet dolu olduğunu gösteriyor, tanıtımını yapıyor.” şeklinde konuştu.

Peygamber Efendimizin (s.a.s.) “Müslümanlar bir vücut gibidir” hadis-i şerifini hatırlatarak, “Vücudun bir yerinde ağrı, sızı olduğunda nasıl bütün organlar rahatsız oluyorsa, dünyanın neresinde olursa olsun bir Müslümanın başına gelen bir sıkıntının diğer Müslüman kardeşini rahatsız etmesi lazım.” diye konuştu.

Başkan Erbaş, konuşmasının sonunda programın hayırlara vesile olmasını dileyerek, sempozyumu düzenleyen paydaşlara teşekkür etti.

Programa, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Kocaeli İl Müftüsü Sinan Cihan, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan