"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman'daki sembol eserlerden Ulu Camii'nde çalışmalar başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tescilli eserlerinden birisi olan ve 1506-1515 yılları arasında yapılan Ulu Camii'nde restorasyonun ilk aşaması olan kültür taşlarının molozdan ayrıştırma işlemi başladı.

Ayrıştırma işlemi için oluşturulan bölgede alan uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda ayrıştırma çalışmaları yürütülecek.

Çalışamalr hakkında bilgi veren Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, 14 tescilli eserin hasar gördüğünü, bunlardan 1'i yıkılırken, 11'i ağır, 1'i orta, 1'i ise hafif hasar aldığını söyledi.

Palalı, "6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adıyaman'da hasar gören yapılarımızdan Adıyaman Ulu Camii'nde bugün restorasyon aşamasındayız. Adıyaman merkezde bulunan ve yapımı resmi kayıtlara göre 1506 ile 1515 yılları arasına dayanan ve deprem sonucu yıkılan Adıyaman Ulu Camii'nde, kültür molozlarının ayrıştırma işlemine başlanıldı. Caminin güney tarafında bulunan binanın camimizin üzerine yıkılmasından dolayı yıkılan camimizin taşlarıyla, binanın yeni taşları karıştı, bu taşların ayrıştırma işlemine bugün başladık." dedi.

Kaynak: AA