Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde zekat konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve zekat bilincinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla "2024 Yılı Zekat İyilik Buluşmaları" düzenleniyor.

İl müftülükleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmalar kapsamında din görevlileri, iş adamları ve STK temsilcileriyle de istişare toplantıları yapıldı.

Amasya

Amasya İl Müftülüğü ev sahipliğindeki buluşmada Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya, din görevlileriyle bir araya geldi.

Amasya Zekat 11

İl Müftüsü Durmuş Ayvaz’ın selamlama konuşması sonrası katılımcılara hitap eden Kaya, zekatın istismar edildiğini anımsatarak bu konuda din görevlilerine büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Artvin

Artvin'de gerçekleştirilen "Zekat ve İyilik Buluşmaları"na Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan konuşmacı olarak katıldı.

Artvin Zekat Buluşması 11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Mesut Harmancı, zekat ibadetinin önemine dikkat çekti.

Artvin Zekat Buluşması 22

TDV Genel Müdürü İzani Turan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın desteklenmesi amacıyla kurulan Türkiye Diyanet Vakfı’nın bugün dünyanın 149 ülkesinde eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden uluslararası yardım faaliyetlerine kadar geniş bir alanda çalışmalar yapan büyük bir sivil toplum hareketi haline geldiğini söyledi.

Ağrı

Ağrı İl Müftülüğü ev sahipliğindeki buluşmada Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya, din görevlileri, ilçe müftüleri, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Ağrı Zekat Toplantısı 11

Selahaddin Eyyubi Konferans Salonu'nda Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını Ağrı İl Müftüsü Necati Şafak yaptı.

Ağrı Zekat Toplantısı 22

Sinevizyon gösteriminin ardından kürsüye gelen Din İşleri Yüksek Kuruku Uzmanı Kaya ise "2024 Yılı Zekat ve İyilik Buluşmaları" konulu konferans verdi.

Ağrı programı kapsamında Kaya, üniversiteli gençler ve hafızlık eğitimi alan öğrencilerle "Kur'an Eğitimi Üzerine Söyleşi" gerçekleştirdi.

Çanakkale

Çanakkale İl Müftülüğü ev sahipliğinde "2024 Yılı Zekât İyilik Buluşması" gerçekleştirildi.

Şehit Cemal Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri ve Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Fatih Kurt konuşmacı olarak katıldı.

Çanakkale Zekat 11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Mustafa Bilgiç, "Bizim asli görevimiz, içinde bulunduğumuz toplumun dini hayatına rehberlik etmek, ibadetlerini en güzel şekilde yerine getirebilmelerini anlatmaktır. Biz insanların zekatlarının tümünü toplamak, onların ibadetleri üzerinde tasarruf etmeye talip değiliz elbette. Zekatla mükellef olan kardeşlerimizi zekat yükümlülüğü konusunda bilgilendirmek, bu sayede hem zekatı verecek hem de alacak kişilere ulaşmak için gayret ediyoruz." dedi.

Ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Doç Dr Fatih Kurt ise "Yaklaşık 50 yıl önce büyük bir iyilik hareketi olarak kurulan vakfımız ülkemizde olduğu gibi dünyanın her köşesinde mazlumun yanında olmaya devam ediyor. Rabbim bizi veren el eyledi. Bu anlayışla daha çok kardeşimize ulaşmak için gayret ediyoruz. Bunu da sizlerin gayretleriyle gerçekleştiriyoruz. Hepinize çalışmalarından dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çankırı

Çankırı İl Müftülüğü ev sahipliğindeki buluşmada konuşan İl Müftüsü Mehmet Şahin, "Çankırı’da her yıl bize emanet edilen zekat miktarı artıyor. Geçen yıl üç kat arttı. Toplanan zekatlar başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizde ve yurtdışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.

Çankırı Zekat 11

TDV Genel Merkezi tarafından hazırlanan sinevizyonun ardından DİB Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Müslüman Ülke ve Topluluklar Daire Başkanı Dr. Abdülcelil Alpkıray konferansını sundu. Alpkıray TDV’nın yurt içi ve yurtdışı hizmetlerinden bahsederek "Ülkemizde ve İslam dünyasında zekatlar düzenli bir şeklide toplansa ve dağıtılsa dünyada hiçbir kriz bölgesi kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Program sonrası Dr. Alpkıray ve Müftü Şahin, hayırsever iş insanları, STK temsilcileriyle de bir araya gelerek istişarede bulundu.

Erzurum

Erzurum İl Müftülüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmaya, Diyanet İşleri Başkanlığı İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ünal konuşmacı olarak katıldı.

Erzurum Zekat Buluşması 22

Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren İl Müftüsü Dr. Rüstem Can, "İnsanlarımızı dini konularda aydınlatmak en öncelikli görevimiz. Mali ibadetlerden olan zekat konusu da; bazen gözden kaçabilmekte veya yanlış hesaplanabilmektedir. Vatandaşlarımızı doğru yönlendirmek birinci hedefimiz olmalı." dedi.

Erzurum Zekat Buluşması 11

Ardından kürsüye gelen İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ünal ise "Diyanet İşleri Başkanlığımızın tüm alanlarda olduğu gibi zekat konusundaki faaliyetleri de dünyanın dört bir yanında ciddi ve güçlü bir şekilde icra ediliyor. Başkanlığımız, nerede olursa olsun mazlumlara umut olmaya gayret gösteriyor. Bu noktada bizlere düşen görev gerçekten çok hassas.  Bu anlamda insanlarımızın doğru bilgilendirilmesi son derece önemli. Zira bu alandaki en küçük zafiyet, bu milletle hiç bir dini ve milli bağı olmayan gruplara fırsat kapısı olabiliyor." diye konuştu.

Programda Türkiye Diyanet Vakfının yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirmiş olduğu hizmetlerin tanıtımı da yapıldı.

Denizli

Denizli İl Müftülüğünce Cedide Abalıoğlu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen toplantıda Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin din görevlileriyle bir araya geldi.

Denizli Zekat Toplantısı 11-1

İl Müftüsü Abdullah Pamuklu'nun selamlama konuşmasından sonra din görevlilerine hitap eden Şahin, "Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak yeryüzünün ihtiyaç duyulan her yerinde, dil, ırk, mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin insanlara yardım elini uzatmakta, ayni yardımlardan nakdi desteklere, eğitimden sosyal hizmetlere ve gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda iyilik çalışmaları yapmakta, Müslüman azınlıkların, işgallere, savaşlara ve afetlere maruz kalanların, yetimlerin, yoksulların, çaresizlerin ve kimsesizlerin yardımına koşmaktayız." dedi.

Denizli Zekat Toplantısı 22-1

Öte yandan Şahin, Pasvak Aşevi'nde gerçekleştirilen programda iş adamlarıyla bir araya gelerek zekat konusunda istişarelerde bulundu.

Sakarya

İl Müftülüğü ev sahipliğindeki programa Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Zekat Buluşması 22

"Zekat ve İnfak" konusuna değinen Kondi,  "Zekat; zengin ve fakir sınıflar arasındaki yardımlaşmanın ibadet halini almış şeklidir. İyiliğe erişmenin en önemli şartlarından birisi; zekattır. Zekat; insandaki hırs ve cimrilik gibi kötü huyları gidererek, yerine cömertlik, iyilik, merhamet ve hayırseverlik gibi güzel huyları yerleştiren bir ibadettir. Zekat en çok istismar edilen bir konudur, bunun önlenmesi için de el birliği ile çalışmalıyız. Bizler din görevlileri olarak toplumu diğer konularda olduğu gibi zekat ibadeti ve önemi hakkında da bilgilendirmek, insanlara zekatlarını nasıl ve nerelere vermeleri gerektiğini doğru anlatmakla sorumluyuz." ifadelerini kaydetti.

Sakarya Zekat Buluşması 11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Mehmet Aşık ise din görevlilerinin topluma rehberlik ettiğini belirterek "Müslüman kardeşlerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışma konusundaki çabalarına köprü görevi görüyoruz." dedi.

Sonrasında Kondi, ilçe müftüleri ve din görevlileriyle istişarede bulundu.

Sakayalı iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen programda da iş insanlarına zekat ibadetinin önemi ve doğru yerlere sarf edilmesi hakkında bilgi verdi.

Iğdır

Iğdır'da gerçekleştirilen “Zekât İyilik Buluşması Toplantısı Konferansı”nda zekatın önemi ve İslamın bütünleştiriciliği hakkında bilgiler verildi.

Iğdır Zekat Buluşması 22

Iğdır Karaağaç Kampüsü Konferans Salonu’ndaki programın açılışında konuşan İl Müftüsü Zahit Demirel, "Zekat, son derece hassasiyet gerektiren ibadettir, Zekat, muhtacın, zenginin malındaki hakkıdır . Miktarından cinsine, verilecek yerlerden usulüne kadar her bir aşaması Kur’an ve sünnetle belirlenmiş olan bu ibadetin ifası, büyük bir titizlik ve şeffaflık gerektirmektedir." ifadelerini kullandı.

Iğdır Zekat Buluşması 11

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya da Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının zekat hizmetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Isparta

Isparta Müftülüğü ev sahipliğindeki programa Yurtdışı Eğitim ve Rehberlik Daire Başkanı​ Dursun Ali Coşkun, İl Müftü Vekili Seyit Böğet, İl Müftü Yardımcısı Halil Taş, kurum amirleri ve hayırseverler katıldı.

Isparta Zekat Buluşması 22

Burada konuşan Coşkun, "İslam’ın 5 şartından biri olan zekatlarımızı emanetlerimizi fakirlere ulaştırılması hususunda köprü olmak istiyoruz. Zekat, fitre ve diğer sadakalarınızı fakirlere ulaştırmak üzere TDV Isparta Şubemize bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Isparta Zekat Buluşması 11

Karaman

Zekat-İyilik Buluşmaları'nın bir diğer adresi ise Karaman oldu.

Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Diyanet İşleri Başkanlığının sadece namaz ibadetinde değil hac ve zekat ibadetlerinde de halka öncü olduğuna vurguladı.

Karaman Zekat Buluşması 11

Sonrasında kürsüye gelen Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, iyiliğin yayılmasında faaliyet gösteren Türkiye Diyanet Vakfı’nın her il ve ilçede bulunduğunu, yurt içi ve yurt dışında nasıl faaliyetler yaptığını açıkladı.

Konya

Karatay İlçe Müftülüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen 2024 Yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı'nda İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge şöyle konuştu:

"Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar Konya İl Müftülüğü ve ilçe müftülükleri olarak zekat gelirlerinde artış sağlanmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi sahada bizatihi insanlarımızı ziyaret ederek bilinçlendirme ve gayret noktasında teşvik edici yaptığımız çalışmalar ve yapılan gayretlerdir."

Konya Zekat Toplantsı 11

Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan da "Bizim görevimiz İslam’ın inanç, amel ve ahlaka dair hayat veren mesajlarını, müesseselerini kurarak ve koruyarak tüm insanlığa anlatmaktır. Bununla da kalmayarak merhamet, sadakat, adalet, cesaret, misafirperverlik, cömertlik ve yardımseverlik gibi kök değerlerimiz temelinde bizzat yaşayarak örnek olmak ve vatanımızın selametine, milletimizin izzet ve haysiyetine, devletimizin kuvvetine ve ümmetimizin vahdetine hizmet etmektir." ifadelerine yer verdi.

Konya Zekat Toplantsı 22

Kayseri

Kayseri'de "2024 Yılı Zekât Bilgilendirme ve Değerlendirme Toplantısı" Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Dr. Ulvi Ata’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Kayseri Zekat Buluşması 33

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müftü Vekili ve İl Müftü Yardımcısı Yaşar Bolat, İl ve ilçe müftülükleri tarafından gerçekleştirilen zekat hizmetleri hakkında bilgi verdi.

Kayseri Zekat Buluşması 22

Dr. Ulvi Ata ise "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak misyonumuz; İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili işleri yürütmek, sahih dini bilgi ile toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmektir. Vizyonumuz ise, İslam dini ile ilgili her konuda güvenilen ve referans alınan, insanlığın barış ve huzuruna katkı sağlayan bir kurum olmaktır. Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mensubu olan bizler açık ve şeffaf bir şekilde herkese ulaşmalıyız. Bunu yaparken samimi, sabırlı, kararlı ve güvenilir olmayı göz ardı etmemeyiz." diye konuştu.

Kayseri Zekat Buluşması 11

Öte yanda Dr. Ata, din görevlileri ve iş adamlarıyla da istişarelerde bulundu.

Kastamonu

Kastamonu İl Müftülüğü organizesinde gerçekleştirilen "2024 Yılı Zekat İyilik Buluşması"nda TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, din görevlileriyle bir araya geldi.

Kastamonu Zekat Toplantısı 11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Bekir Derin, zekatın önemine vurgu yaparak iyilik ve paylaşımın toplumda nasıl bir etki yarattığını anlattı.

Kastamonu Zekat Toplantısı 22

Ardından söz alan TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin ise zekat hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirerek zekatın toplumda adalet ve yardımlaşma duygusunu güçlendirdiğini ve ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmanın önemini vurguladı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Zekat İyilik Buluşması"nda konuşan Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Kahraman, yeryüzünde iyilik oluncaya kadar çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

Urfa Zekat 11

İl Müftüsü Ramazan Tolan, zekat konusunun en önemli görev olduğunu belirterek, "Namaz, oruç, camilerin yönetimi ve hac bu gibi konularda nasıl rüşdümüzü nasıl ispat ettiysek, zekatta da böyle başarılı olmamız gerekiyor. Bunun rayına oturulması için, düzenin tam oturulması için hep birlikte çalışacağız. Çalışırsak bu konuda da muvaffak oluruz." dedi.

Sinop

Sinop  İl ve İlçe Müftülükleri personeline yönelik "Zekat Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Sinop Zekat Buluşması 11

Açılışta konuşan İl Müftü Vekili Kamil Tuncel, "Vakfımızın daha çok insana ulaşması için daha çok gayret ve çaba göstereceğiz." dedi.

Sonrasında ise TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin, yürütülen faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Mardin

Mardin'deki buluşmada ise TDV'nin yurtiçi ve yurt dışında gerçekleştirdiği faaliyetlerin tanıtım ve hedefleri anlatıldı.

Başkanlık Müşaviri Suat Okuyan, zekat koordinatörleri, din görevlileri ile Mardinli İş adamlarıyla bir araya gelerek bilgilendirmede bulundu.

Mardin Zekat Buluşması 11

Okuyan, "Sizler bu işin destekçileri değil sahiplerisiniz. Bizler yolları gözlenen bir ecdadın torunları olarak yurt dışında gerçekleştirilen hizmetlerin sorumluluğunu üstlenmemiz gerekir. Bizim yükümüze omuz veren ayni ve hayri yardımlara öncülük ederek bu işin kıyısında köşesinde değil tam ortasındasınız." ifadelerine yer verdi.

İl Müftü Vekili Ali Üney de açılıştaki konuşmasında tüm katılımcılara teşekkür etti.

Kilis

Kilis’te gerçekleştirilen "Zekat ve İyilik Buluşmaları"na Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Kahraman konuşmacı olarak katıldı.

Kilis Zekat Toplantısı 11

İl Müftüsü Alettin Bozkurt, açılışta "Müslüman kardeşlerimiz arasında yardımlaşma ve dayanışma konusundaki çabalarına köprü görevi görüyoruz." dedi.

Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü  Bünyamin Kahraman ise "Diyanet İşleri Başkanlığımızın tüm alanlarda olduğu gibi zekat konusundaki faaliyetleri de dünyanın dört bir yanında ciddi ve güçlü bir şekilde icra ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yeryüzünün ihtiyaç duyulan her yerinde, dil, ırk, mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin insanlara yardım elini uzatmakta aynı yardımlardan nakdi desteklere eğitimden sosyal hizmetlere ve gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda iyilik çalışmaları yapmakta Müslüman azınlıkların işgallere, savaşlara ve afetlere maruz kalanların yetimlerin yoksulların çaresizlerin ve kimsesizlerin yardımına koşmaktadır." diye konuştu.

Tekirdağ

Tekirdağ İl Müftülüğü ev sahipliğinde Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Hamit Albayrak katılımıyla "2024 Yılı Zekât İyilik Buluşmaları" gerçekleştirildi.

Tekirdağ Zekat Toplantısı 11

İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Bizler bu toplumun hocalarıyız insanları bilgilendirmeli ve dinimizi anlatmalıyız, Efendimiz (sas), 'Hayra vesile olan hayrı yapan gibidir' buyurmaktadır. Hayra aracılık edersek onun sevabından istifade ederiz. Bu düsturla çalışıyoruz ve hizmet ediyoruz." dedi.

Sinevizyon gösteriminin ardından sahneye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmetler Daire Başkanı Hamit Albayrak ise "Anayasal bir kurum olan Başkanlığın mensubu olan bizler açık ve şeffaf bir şekilde herkese ulaşmalıyız. Bunu yaparken samimi, sabırlı, kararlı ve güvenilir olmayı göz ardı etmemeliyiz." diye konuştu.

Düzce

Düzce İl Müftülüğü tarafından "2024 Yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi.

Düzce Zekat Toplantısı 11

İl Müftüsü Osman Aydın'ın açış konuşmasından sonra kürsüye gelen Sosyal ve Kültürel İçerikli Din Hizmetleri Daire Başkanı İdris Yavuzyiğit, "Zekat müessesesinin bazı yapılar tarafından istismar edildiğini 2016 yılında hep birlikte gördük. Siz heyecanlı ve halkın gözünde itibarı olan din görevlileri ile Başkanlığımız bizlere emanet edilen zekatları yurtiçi ve yurtdışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır." dedi.

Programa Emekli İl Müftüsü Turgut Açari, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, koordinatörler, müftülük personeli ve din görevlileri katıldı.

Çorum

Çorum İl Müftülüğü tarafından din gönüllülerinin katılımıyla "Zekat İyilik Buluşmaları Toplantısı" düzenlendi.

Devlet Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya konuşmacı olarak katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Çorum İl Müftüsü Muharrem Biçer, Çorum'da bulunduğu 5 yıllık görev süresi boyunca Türkiye Diyanet Vakfı’na verdiği desteklerden yaptığı hizmetlerden bahsetti. Ardından Isparta'ya tayin olması sebebiyle helallik isteyip yapılan hizmetlere, emanetlere sahip çıkılmasını rica etti.

Çorum Zekat 11

Daha sonra kürsüye gelen Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya ise zekat ibadetinin önemine dikkat çekerek, Diyanet İşleri Başkanlığının zekat konusunda dünyanın dört bir yanında Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla ciddi ve güçlü bir şekilde faaliyetler yürüttüğünden bahsetti.

Editör: Ömer Ceylan