Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde "2023 Yılı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri "Hz. Peygamber, İman ve İstikamet" temasıyla başladı.

Hafta münasebetiyle gerçekleştirilen etkinliklere dair Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Ahmet Ünal, "Mevlid-i Nebi Haftası"nın Başkanlığın en büyük organizasyonlarından biri olduğunu ifade etti.

- "Mevlid-i Nebi Haftası milyonlarca insana ulaşma vesilemizdir"

Ünal, "Türkiye’de 81 il, 922 ilçede, yurt dışında 140 ‘a yakın temsilciliklerimizde, müşavirlik ve ataşeliklerimizde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş hocamızın riyasetiyle başlayıp 150 bine yakın bütün din görevlisi ve teşkilat mensuplarımızla icra ettiğimiz bir haftadan bahsediyoruz. Yine İlahiyat fakültelerindeki hocalarımız, Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmenlerimizin katkılarıyla, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı iş birliğinde cezaevleri, yetiştirme yurtları, sevgi evleri, yurtlar, hastaneler, okullar ve üniversitelerde etkinliklerle gerçekleştirilen büyük bir organizasyon. Bu büyük organizasyon için İrşat Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak altı ay öncesinden hazırlıklara başlıyoruz. Çünkü Hz. Peygamber (sas)’i tanımak, tanıtmak, anlamak ve O'nun gibi yaşamak uğruna elimizden gelenin fazlasını da yapsak yine de yeterli göremeyiz. Başkanlık olarak bizim anlayışımız budur. Öyle ki Mevlid-i Nebi milyonlarca insana ulaşma vesilemizdir." dedi.

- "Hz. Peygamber (sas) rehberliğinde yaşanabilir bir dünya inşa edebiliriz"

Hz. Peygamber (sas)’in örnekliğine vurgu yapan Ünal, "Hz. Peygamber (sas)’i dünyaya ne kadar çok tanıtabilirsek, Peygamberimizin sünnetini insanlara ne kadar çok aktarabilirsek o kadar yaşanabilir bir dünyanın olacağı kanaatindeyiz. Ancak Efendimiz (sas)’in o güzel ilkelerinde Kur’an’ı Kerimin rehberliğinde bir yaşam dünyaya sunabilirsek ve dünya bu yaşamla birlikte bir hayat bulabilirse işte o zaman insanca, kardeşçe bir yaşam inşa edileceği kanaatindeyiz. Bundan dolayı biz bu organizasyona çok büyük bir önem veriyoruz. Bu bağlamda 150 bin personelimizin tamamının istisnasız olarak katıldığı, cezaevlerinden hastaneye, sevgi evlerinden okullara birçok alanda ve toplumun tüm kesimlerine hizmet ürettiğimiz bir alan." değerlendirmesinde bulundu.

- Mevlid-i Nebi etkinlikleri

Bu yıl, geçen yıllardan farklı bir dizi etkinlik gerçekleştirileceğini belirten Ünal, "Mevlid-i Nebi etkinliklerimiz 26 Eylül 2023 Salı akşamı Mevlid Gecesi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki açılış programıyla başladı. Şu anda ülkemizin tamamında il ve ilçe müftülüklerimizce 'Hz. Peygamber, İman ve İstikamet' temalı çeşitli etkinlikler ile Mevlid-i Nebi konferansları düzenleniyor. Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak gençlik, kadın ve çocuk buluşmaları gerçekleştireceğiz. Özellikle sadece kadınların bir araya gelebileceği özel programlar icra edeceğiz. Yine camilerimizde vaazlarımız, hatim programlarımız ile çevrim içi programlarla Hz. Peygamber’i anıyoruz. İstinasız şu anda ülkemizin tamamında ve yurt dışında devam eden etkinliklerle Mevlid-i Nebi coşkusunu yaşıyoruz. 14 Ekim’e kadar inşallah hiç durmadan, gecemizi gündüzümüze katarak Efendimiz (sas)’in iman ve istikametle bezeli örnek hayatını bütün kardeşlerimize aktarmanın gayretinde olacağız." diye konuştu.

Ünal, 14 Ekim 2023 tarihinde Ankara’da Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu ile haftaya özel etkinlerin tamamlanacağını hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu bir bitirme değil, yeniden bir başlangıcın, yeni bir heyecanın adıdır. Yıl boyunca her fırsatta vaaz, hutbe ve yayınlarımızda Hz. Peygamber’i anlatmaya çalışıyoruz. Ne kadar anlayabilir, anlatabilir ve hayatımıza ne kadar çok yansıtabilirsek o kadar dünyamız huzur, ahiretimiz cennet olacaktır."

Editör: Ömer Ceylan