Japonya'nın başkenti Tokyo’da Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Tokyo Camii’nde, Japonya’nın Ishikawa ili Noto bölgesinde meydana gelen depremde zarar gören afetzedeler için yardım kampanyası düzenlendi.

Cuma hutbesinde Japonya halkına ve devletine Arapça, Türkçe, Japonca ve İngilizce taziyelerini ileten Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar, "Japonya’nın Işikawa İli Noto bölgesinde meydana gelen depremde ve Haneda uçak kazasında hayatını kaybedenlere, ailelerine, Japonya halkına ve devletine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaralılara acil şifalar diliyor, üzüntü verici bu hadiselerin bir daha yaşanmamasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz. Bugün sizlerden deprem bölgesine ulaştırılmak üzere maddi yardım talep ediyoruz. Allah Teala hayırlarınızı kabul eylesin." dedi.

Japony Adeprem Yardım 33

Cuma Namazı sonrası toplanan yardım, depremde zarar gören afetzedelere ulaştırılmak üzere Ishikawa Tokyo Ofisine teslim edildi.

Ishikawa İli Tokyo Ofis Şefi Nakaya Yasutaka tarafından karşılanan Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar burada yaptığı konuşmada, Japonya halkı ve devletiyle Türkiye arasında geçmişten gelen duygusal bir bağ olduğunu, 1890 yılında Ertuğrul Firkateyni hadisesiyle başlayan duygusal bağın 1921 Heimei-Maru olayıyla devam ettiğini söyledi. 1985 yılı İran-Irak savaşında Tahran’da mahsur kalan 215 Japon vatandaşının Türkiye tarafından gönderilen uçakla kurtarılmasına değinen Çınar, 1999 İstanbul ve 2011 Touhoku depremlerinde karşılıklı olarak takdire şayan yardımların yapıldığını dile getirdi. Son olarak 6 Şubat 2023’te Türkiye’de meydana gelen ve asrın felaketi olarak değerlendirilen Kahramanmaraş merkezli depremde Japonya halkının ve devletinin yardımlarının asla unutulamayacağını dile getiren Çınar, depremin üzerinden bir yıla yakın zaman geçmesine rağmen Japon vatandaşlarının hala Tokyo Camii’ne gelerek depremzedelere ulaştırılmak üzere maddi yardım yaptıklarını, kendilerinin de Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla bu yardımları yerlerine ulaştırdıklarını söyledi. Bir vefa borcu olarak Tokyo Camii’nde Cuma namazı sonrası Japonya’da yaşayan farklı milletlerden Müslümanların katılımıyla yardım topladıklarını ifade eden Çınar, "Toplanan bağışı afetzedelere ulaştırmak üzere size teslim ederek bir nebze olsun destek olmak istiyoruz." dedi.

Japony Adeprem Yardım 22

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ishikawa Tokyo Ofis Şefi Nakaya Yasutaka hayatını kaybedenlerin sayısının 100’e yaklaştığını 200 kişiden de haber alınamadığını söyledi. Afetzedelerin şu anda toplanma merkezlerinde olduğunu, şehre ulaşımın karayollarında meydana gelen yarıklardan dolayı güçlükle sağlandığını yardımların havayoluyla ulaştırılmaya çalıştığını belirtti. Deprem gibi afetlerin üzücü yanı olmakla beraber, iki ülke halkı arasında yardımseverlik ve paylaşma duygularının artmasının son derece değerli olduğunu söyledi. Cuma gününün Müslümanlar için çok özel bir gün olduğunu bildiğini, "bu özel ibadet gününde bizleri düşünerek üzüntümüzü paylaştığınız ve destek olduğunuz için çok teşekkür ederim." dedi.

Ziyarette Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar’a Tokyo Camii Diyanet Vakfı çalışanları Abdülkerim Shimoyama, Ayşenur Uğurlu, Yusuf İbrahimov ile Türk vatandaşı Avukat Abdülvahap Çınar eşlik etti.

Editör: Ömer Ceylan