Ankara Kocatepe Camii silüeti esas alınarak inşa edilen cami 2 Eylülde açılıyor. Yapımı Türkiye Diyanet Vakfı tarafından tamamlanan caminin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş yapacak. Erbaş açılış için Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte Kırgızistan'a gidiyor.

BİŞKEK CUMHURİYET MERKEZ İMAM SERAHSİ CAMİİ

diyanet haber

Orta Asya’nın En Büyük Camisi

Bişkek şehir merkezinde, tarih boyunca doğu ile batının bağlantı yolu olmuş, meşhur İpek Yolu Caddesi’nde yer alan Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığına ait 35 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Orta Asya’nın en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.

Türkiye İle Ortak Proje

Kırgızistan'ın maddi ve manevi kalkınmasına destek olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile Kırgızistan makamları arasında imzalanan protokol çerçevesinde caminin yapımı gerçekleştirildi.

Kocatepe Camii'nin Benzeri

Ankara Kocatepe Camii’nin silueti esas alınan cami bünyesinde sosyal alanlarla birlikte Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı binası, konferans salonu ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği irtibat bürosu binaları yer alıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı Tarafından Tamamlandı

İnşaatına Nisan 2012’de başlanan ve Orta Asya Müslümanlarının sabırsızlıkla beklediği Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kendi kuruluşu olan KOMAŞ A.Ş. aracılığıyla tamamlanarak ibadete hazır hale getirildi.        

Klasik Osmanlı Sanatı

Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Cumhuriyet dönemi klasik Osmanlı mimarisinden esinlenilerek inşa edildi. Cami oturumu 56x94 metre olup harim kat, mahfil kat, bodrum kat ve açık avludan oluşan yaklaşık 6.759 metrekare inşaat alanına sahip.

20 Bin Kişi Aynı Anda Saf Tutabilecek

Caminin kapalı ibadet alanlarında aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Namaz kılınacak şekilde saf düzeninde dizayn edilmiş traverten taş kaplı açık alanlar ile Cuma ve Bayram günlerinde ise aynı anda 20 bin kişinin ibadet edebilme imkânı olacak.

Sosyal Tesisler

Cami dışında yer alan 884 metrekare inşaat alanlı müstakil bir binada erkek ve kadınlar için abdesthane bulunmaktadır. Ayrıca engelliler için de abdestlik yer alıyor.

Çevre düzenlemesi kapsamında külliye bünyesinde; yaklaşık 500 aracın yer alacağı açık oto parkları, otomatik yer altı sulama sistemli yeşil alanları, kamelyalar, banklar ve süs havuzlu pergolalar yer alıyor.                

İznik Çinileri

Caminin duvarlarını süsleyen İznik Çinileri, Türk çini sanatının geleneksel teknikleriyle desenlenmiş ve tamamen elde üretildi.

Cami kubbe ve duvarlarını süsleyen hat yazıları Klasik Osmanlı Hat Sanatının nadide örneklerini içeriyor.

Ahşaplar Türkiye'den

Caminin tüm ahşap ve aksesuar işleri, boyalı ve cilalı olarak yerlerine takılacak şekilde Türkiye’de yapılıp Bişkek’e getirilerek montajlandı. Tüm ahşap işleri, geleneksel Türk-İslam sanatlarına uygun olarak, Türkiye Diyanet Vakfının kendi kuruluşu olan KOMAŞ Geleneksel Ahşap Sanatları ve Cami Dekorasyonu fabrikalarında tasarlanmış ve üretildi.

Kardeşliği Güçlendirecek

Anadolu ve Orta Asya halkları arasındaki ortak din, dil, tarih, kültür ve kardeşlik bağlarının güçlenmesini sağlayacak olan bu abidevi nitelikteki eser, bölgede birliğin, huzurun ve barışın da sembolü olacak.

Günümüzde ipek yolu olarak bilinen Orta Asya topraklarında, Osmanlı -Türk –İslam mimari sanatının şaheseri Bişkek camii göğe yükselen minareleriyle tüm Müslüman Orta Asya halklarını kucaklamayı bekliyor. 

Editör: Mehmet Çalışkan