Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda düzenlenen programda eğitim programını başarı ile tamamlayan yabancı öğrencilerin mezuniyet sevinci Ankaralılarla paylaşıldı. 

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı’nın açış konuşmasını gerçekleştirdiği programda Martı, Hazreti Muhammed'in çevredeki kabilelerden gelenlerin lehçesiyle konuştuğunda etrafındaki sahabelerin hayran kaldığını ve onun genç sahabelere yabancı dil öğrenmelerini öğütlediğini belirtti.

Bu çalışmanın "bir lisan, bir insan" anlayışıyla yapıldığını anımsatan Martı, konuşmayı, anlatmayı ve anlaşmayı kolaylaştırmak için büyük çaba sarf edildiğini de dile getirdi.

Martı, insanın düşündüklerini, hissettiklerini, hayallerini, planlarını ve hedeflerini konuşarak anlatan bir varlık olduğunu ifade ederek, "Yabancı bir ülkede olmak, farklı dilde konuşan bir toplumun içinde yaşamak mutlaka o toplumun dilini bilmeyi gerektiriyor. Bu konuda Suriyeli kardeşlerimizin Türkçeyi öğrenmek için harcadıkları emeği ve gayreti çok büyük bir takdir ve teşekkürle karşılıyorum. Allah her birinin bu gayretini daim, başarılarının devamını nasip eylesin." diye konuştu.

 "Dil öğrenmek zevkli ve meşakkatli"

Kendisinin de Ürdün'ün başkenti Amman'da bir sene boyunca Arapça dil eğitimi aldığını aktaran Martı, bu durumun hem zevkli hem de meşakkatli olduğunu dile getirdi.

Suriyeli sığınmacıların da Türkçeyi öğrenmenin mutluluğunu, gururunu ve kendilerini daha rahat ifade edebilmenin huzurunu yaşadığına işaret eden Martı, şunları ifade etti: "Her birine bundan sonra atacakları adımlar için de başarılar diliyorum. Çünkü dil öğrenmek anahtar gibidir. Size bir kapı açacak ve siz o kapıdan girdikten sonra yeni bir kültür, gelenek, Müslüman kardeşliğinin, din kardeşliğinin gereği olarak kaynaşmak ve birbirini tanımakla mükellef olacaksınız. Bu yolculukta hepinize başarılar diliyorum" dedi. 

TDV KAGEM Müdür V. Nurcan Yavuzyiğit ise TDV KAGEM Sosyal Destek Merkezi’nin 2016 yılından bu yana her geçen gün çalışmalarını daha da etkin bir şekilde Suriyeli kardeşlerimiz başta olmak üzere ülkemizde misafir olarak bulunan kardeşlerimizin hayatlarına dokunarak yaptığı projelerle farkındalık oluşturmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Yavuzyiğit, “Merkezimizde, farklı kültür, dil ve sosyal yapılara sahip coğrafyalardan ülkemize gelmiş olan çocuk, genç ve yetişkinlere burada bulundukları sürede yaşadıkları ağır travmalardan az da olsa uzaklaştırmak ve normal yaşantılarına geri dönebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak Türkçe eğitimleri olmak üzere, mesleki eğitimler, sosyal çalışmalar ve danışmanlık hizmetleri ile uyum ve entegrasyonu kolaylaştıran bir programı hayata geçirmiş olmaktan sonra derece mutluyuz” diye konuştu.

Öğrenciler tören sonunda sertifikalarını Diyanet İşleri Başkan Yrd. Prof. Dr. Huriye Martı ve TDV KAGEM Müdür V. Nurcan Yavuzyiğit’in elinden aldılar.

Programda ayrıca, mezun olan öğrencilerin okumuş olduğu şiirler ve ilahiler dinleyenler tarafından büyük beğeni topladı.

Editör: Mehmet Çalışkan