“Kolye takmak, göreve getirmek, örnek almak, sahtesini yapmak” anlamındaki “glld” (قلّد) kökünden türeyen “taklit”; bir başka şeye özenme ve benzeme-benzetme çabasıdır.

Günümüzde sıkça gıda ya da gıda ile temas eden maddelerde yapılan sahtekârlık için kullanılmaktadır.

“Tağşiş” ise; “katkılama, saflığını bozma, değerini düşürme, şike” anlamındaki “ğşşe” (غشّ) kökünden türemiştir. Değerli malzemenin içerisine daha değersizinin katılarak ürünün gerçek değerinin düşürülmesidir.

Örneğin; mısır şurubundan bal yapmak taklit, dana kıymasına kanatlı hayvan eti katmak tağşiştir.

İslam’da kişi tükettiği gıdanın helal olması kadar içeriğinin de temiz olmasına dikkat etmelidir. (Bakara, 2/168)

Ve unutulmamalıdır ki “…Bizi aldatan, bizden değildir.” (Müslim, Îmân, 164)