Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Sultanahmet Camii’nin tekrar ibadete açılışını gerçekleştirdi.

Burada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ne mutlu bizlere ki bu restorasyon çalışmalarını böyle anlamlı bir günde bitirdik ve bugün de cuma gününe isabet eden Ramazan Bayramı sayesinde iki bayramı bir arada yaşadık." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ni uzun bir mahzunluk döneminin ardından 3 yıl önce yine bir Cuma günü yeniden ibadete açtıklarını hatırlatarak, o günden beri Ayasofya'nın hep dolu, canlı olduğunu, uzun bir hasretin ardından bu hasretin şimdi dolu dolu giderildiğini ifade etti.

sultanhamet-cami-açılış-33

Bugün Cuma namazını da restorasyonun bitmesi ve yeniden hizmet vermeye başlaması vesilesiyle Sultanahmet Camii'nde eda ettiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, caminin tamamlanan restorasyonunun hayırlı olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Vakıflar Genel Müdürlüğü olmak üzere restorasyon çalışmasında emeği geçenleri tebrik ederek, "Sultanahmet Camii, İstanbul’un en önemli sembollerinden biridir, hatta belki de ilkidir. Tabii burası sadece bir cami değildir. Medresesi, kasrı, arastası, hamamı, çeşmesi, sebili ve diğer pek çok birimiyle burası kelimenin tam anlamıyla külliyedir. İstanbul’un merkezi konumundaki bu bölgeyi kuruluşundaki bütünlüğüne uygun şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. Ata yadigarı eserleri korumak, kollamak, ihya etmek, yaşatmak, bizim en başa gelen görevimizdir." diye konuştu.

sultanhamet-cami-açılış-44

"Restorasyonu bile iftihar verici bir eser"

Güzel bir eseri inşa etmenin ayrı bir hüner, asırlar sonra onu yeniden eski güzelliğine kavuşturmanın ise ayrı bir hüner olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın şimdi Ayasofya’nın bile minarelerini ele aldık. Onları bile ihya ediyoruz. İnşa ediyoruz. Neden? Sadece Ayasofya'daki o olumsuz mührü kazıyıp atmak yetmez dedik. Onu hallettik. 86 yıl sonra açtık. Ama şimdi de inşa çalışmalarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sultanahmet Camii ve külliyesi bırakınız hayranlık verici inşasını, restorasyonu bile iftihar verici bir eserdir. Şöyle minarelere baktığımız zaman bu yükselen minareler bize ayrı bir gurur veriyor. Allah’a hamdolsun. Bu emaneti inşallah daha asırlar boyunca yaşayacak şekilde yeni nesillere bırakacak bir restorasyon gerçekleştirdik. Camimizde kılınacak namazların, edilecek duaların, okunacak Kur’an-ı Kerim’lerin, huzura kavuşacak gönüllerin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum."

sultanhamet-cami-açılış-22

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının ardından ettiği duada şu niyazda bulundu:

"İlahi Ya Rabbi, şu anda minarelerinin gölgesinde toplandığımız Sultanahmet Camii’nin avlusundan dua ediyoruz, bu camiyi ilk yapan Sultan I. Ahmet’in ruhunu şad eyle Ya Rabbi. O günden bugüne kadar tadilatında ve tamiratında emeği geçen bütün kardeşlerimizden razı ol Ya Rabbi. İşte bugün beş yıldır yapılan tamirat çalışmalarının sonunda açılışını yapıyoruz hayırlı eyle Ya Rabbi, milletimiz ve devletimiz için hayırlı eyle Ya Rabbi.

Bu camiyi gençlerle, çocuklarla, kadınıyla, erkeğiyle, cemaatini bol eyle Ya Rabbi. Bu camiyi medrese olarak değerlendirmeyi hocalarımıza nasip eyle Ya Rabbi. Derslerinden istifade etmeyi bütün cemaatimize nasip eyle Ya Rabbi. Bayramımızı mübarek eyle Ya Rabbi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Erbaş’ın yaptığı duanın ardından katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini kesti.

Açılışa, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Editör: Ömer Ceylan