Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda örgün eğitimin yaz tatiline girdiği dönemde cami ve Kur’an kurslarında açtığı "Yaz Kur’an Kursları" ile binlerce çocuğun Kur'an-ı Kerim öğrenmesine ve temel dini bilgiler eğitimi almasına olanak sağlıyor.

Her yıl yaklaşık 3 milyon öğrenciye ev sahipliği yapan yaz Kur'an kursları, tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirus (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında bu yıl uzaktan eğitim yöntemiyle Diyanet TV üzerinden gerçekleştiriliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde Diyanet TV üzerinden düzenlenen yaz Kur'an kurslarına dair açıklamalarda bulunan Şanlıurfa İl Müftüsü Mehmet Taştan, eğitimlerin alanında uzman kişiler tarafından verildiğini belirterek şunları kaydetti:

- Camilerde Kur’an dersi verilmesi pandemi sürecinde çok sıkıntılı olacaktı

"Pandemi sürecinden dolayı bu sene camilerde ve Kur’an kurslarında Kur’an dersi verilemedi. Her yıl milyonlarca öğrenciye Kur'an-ı Kerim öğretmek için gayret ediyorduk. Camilerimiz ve Kur'an kurslarımız bu hizmeti veriyordu. Yeni normal sürecinde bunun camilerde mümkün olmayacağı kanaati, devletimizce benimsendi. Bizim uhdemize verilen öğrencilerimiz genel itibarıyla ilköğretim çağındaki çocuklarımızdır. Yani 8 ile 10 yaşından 15 yaşına kadar olan çocuklarımız. Bu çocuklarımıza maskeyi, mesafeyi ve hijyeni tam olarak uygulatamazdık ve uygulayamazdık.  Kaldı ki her bir camimizde ve Kur'an kursumuzda onlarca hatta yüzlerce öğrenci bir araya geliyor. Bu öğrencilerimiz hareketi seven, bazen kendi aralarında oynayan, mesafeyi unutan, maske takmakta zorlanan çocuklarımızdır. Dolayısıyla camilerde ve Kur'an kurslarında Kur’an dersi verilmesi, pandemi sürecinde birçok sıkıntının belki yeniden doğmasına sebep olacaktı."

- Diyanet TV’den herkes istifade edebilecek

Diyanet İşleri Başkanlığının Diyanet TV aracılığıyla yaz Kur’an kursu düzenlediğini hatırlatan İl Müftüsü Taştan, bu eğitimlerden herkesin haberdar edilmesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti:

"Devletimizin ve Diyanet İşleri Başkanlığımızın aldığı kararla Kur'an-ı Kerim'i Diyanet TV kanalıyla öğretme kararı aldık. Bunu bütün illerimizde uyguluyoruz. Bize düşen bu süreci insanlarımıza tanıtmaktır. 22 Haziran'da Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesi üzerinden kayıtlarımız başladı. Vatandaşlarımız kayıtlarını yaptılar, yapmayanlar da yine yapabilirler. 29 Haziran itibarıyla Diyanet TV üzerinden sabah 09.30 ile 11.00 saatleri arası, öğleden sonra ise 17.00 - 18.30 saatleri arasında başlayan yaz Kur'an kurslarımız Diyanet TV üzerinden devam ediyor. Kayıt yapan ve yapmayan, çocuk, genç, yaşlı herkes Diyanet TV’yi izlemek suretiyle bu kurslardan istifade edebiliyor."

- Kur’an-ı Kerim'i bilenler için Tecvid dersleri

Diyanet TV’de devam eden Yaz Kur'an Kursu Programı'nın içeriğine dair bilgiler de paylaşan Taştan; “Sabahki yayında ‘Kur'an-ı Kerimi öğreniyorum’ ve ‘Dinimi öğreniyorum’ programı icra ediliyor. Öğleden sonra ise ‘Kur'an Okuyorum’ programıyla birlikte ‘Dinimi Öğreniyorum’ ve ‘Kur'an'ı Öğreniyorum’ programı ifa ediliyor. Sabahki programın bir bölümünün tekrarıyla öğleden sonraki programda Kur’an-ı Kerim’i okumasını bilenler için Tecvid kurallarını öğrenme imkanı da var. Bu sebeple sabah 09.30 ile 11.00 arası, öğleden sonra da 17.00 ile 18.30 arasında kayıtlı-kayıtsız, yaşlı-genç Kur’an-ı Kerim öğrenmek isteyen bütün kardeşlerimizi Diyanet TV’ye davet ediyoruz. Hocalarımız, güzel bir anlatımla bu programı ifa ediyorlar. Ayrıca programı kaçıran kardeşlerimiz video barındırma sitesi olan 'Youtube' aracılığıyla derslerin tekrarını izleyebilir ve bilgisayarlarına indirebilirler." ifadelerini kullandı.

- Anne ve babalar çocukları ile birlikte programı takip etsinler

Çocukları Diyanet TV'de yaz Kur'an kurslarına katılan anne-babalara da bazı tavsiyelerde bulunan İl Müftüsü Taştan; "Anne ve babalar çocuklarıyla birlikte imkanlar dahilinde programlar başladığında TV’nin başına geçip, dersleri birlikte öğrensinler ve paylaşsınlar. Hem işin ciddiyetini çocuklarımızın kavraması bağlamında hem de onlarla birlikte bir şeyler öğrenme noktasında faydası olacaktır inşallah. Öğleden önceki ve sonraki programda ailelerin birlikte bu programı takip etmelerini tavsiye ediyoruz. Program 6 hafta sürecek. Yaklaşık 4 buçuk haftası Kurban Bayramı’ndan önce olacak. Kalan süre de bayramdan sonra tamamlanacak. Bayramdan sonraki son 10 gün içerisinde sınava katılmak isteyenler Diyanet İşleri Başkanlığının yayınlayacağı takvim dahilinde internet üzerinden sınava katılarak katılma veya başarı belgelerini alabilecek." diye konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan