Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ailenin korunması ve güçlendirilmesine dair farkındalık çalışmaları sürüyor.

Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde il ve ilçe müftülüklerince düzenlenen etkinliklerle ailenin önemi anlatılıyor.

Erzurum

Aile olma bilincinin artırılması, aile içi şiddetin önlenmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla Erzurum İl Müftülüğü tarafından panel düzenledi.

erzurum-aile-paneli-22

İl Müftüsü Dr. Rüstem Can'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsa Çelik ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Kübra Çizik konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan İl Müftüsü Dr. Rüstem Can, "Yüce dinimiz İslam’ın, Kelamullah’ın ve Rahmet Peygamberin’in olduğu yerde şiddet olur mu? Asla! Yüce Allah (cc) Hz. Adem (as)’dan Sevgili Peygamberimiz’e kadar, elçilerini ve gönderdiği kitapları insanlığa rahmet olarak indirmiştir. Eğer bizler Yüce Allah’ın Rahmet sıfatını ve Efendimiz’in sünnetini içselleştirebilseydik, günümüzde aile içi şiddet ve geçimsizlikten asla ve asla söz etmezdik." dedi.

erzurum-aile-paneli-11

Eskişehir

Eskişehir İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde ailenin korunması ve aile içinde şiddetin önlenmesinde toplumsal farkındalığın sağlanması konulu panel düzenledi.

eskişehir-aile-paneli-11

Eskişehir İl Müftüsü ve İhtisas Merkezi Müdürü Bekir Gerek'in moderatörlüğündeki panelde, aile kurumunun önemi, şiddetin nedenleri ve sonuçları, şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenler, aile danışmanlığı ve ŞÖNİM hizmetleri gibi konular tartışıldı.

eskişehir-aile-paneli-22

Edirne

İl Müftülüğü tarafından ailenin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla düzenlenen panelde aile kurumunun önemi, şiddetin nedenleri ve sonuçları, şiddetin önlenmesi için yapılması gerekenler, aile danışmanlığı gibi konular tartışıldı.

edirne-aile-paneli-11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Hasan Başoğlu, "İslam inancına göre hiçbir ırkın, rengin, makamın ve cinsiyetin yek diğerine üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takvadadır. Gerek toplum gerekse de aile hayatımızda işte bu anlayışı aramızda hakim kılarsak hem toplum hem de aile huzur bulacaktır. Başkanlığımız, toplumu her konuda olduğu gibi ailenin korunması ve şiddetin önlenmesi hususunda da aydınlatmaktadır. Bu kapsamda biz de Edirne İl Müftülüğü olarak; kahvehaneler, iş yerleri, camiler, Kur'an kursları ve birçok yerde 3 gün boyunca sohbetler, bilgilendirmeler ve seminerler yapmaktayız. Böylelikle vatandaşlarımızın bu konudaki farkındalığını artırmayı hedeflemekteyiz." ifadelerini kullandı.

Panelistler Diyanet İşleri Başkanlığı Müşaviri Suat Okuyan ve Edirne Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Kuruluş Müdürü Nihan Ertan ise aile içi şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu, toplumun her kesimini ilgilendirdiğini ve ortak bir mücadele gerektirdiğini vurguladı.

Çanakkale

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla "Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması" konulu panel düzenlendi.

çanakkalle-aile-paneli-11

İl Müftüsü Mustafa Bilgiç moderatörlüğündeki panele Atama 1 Daire Başkanı Yusuf Tunç ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Psikologu Hacer Hepgül konuşmacı olarak katıldı.

İl Müftüsü Bilgiç, "Şiddeti sınırlandırmamak gerekir ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet gibi şiddetin türleri mevcuttur. Ama rahmet peygamberinin ümmeti olarak bizler bırak ailelerimize bütün mevcuda da karşı şiddetten uzak durmamız icap eder." dedi.

Daire Başkanı Yusuf Tunç ise "Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar”, konulu konuşmasında "Aile de çocuk da bizlere birer emanettir. Aile hayatımızı emanet bilinci çerçevesinde şekillendirmemiz icap eder. Cennet anaların ayakları altındadır diye hadisi şerif var. Bunu bildikten sonra eylemlerimizde ve söylemlerimizde buna dikkat etme bilincine sahip olmamız gerekiyor." ifadelerine yer verdi.

Niğde

Niğde İl Müftülüğü tarafından "Ailenin Korunmasında ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması" konulu panel gerçekleştirildi.

niğde-aile-paneli-11

Panel moderatörlüğünü yapan Niğde İl Müftüsü Osman Ayas, "Aile, bizler için korunması gereken kutsallardan biridir.  Aile, Hz. Adem ve Hz. Havva ile başlamış ve insanlık kadar eski bir kurumdur." dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müftüsü Galip Akın da ailenin dini boyutuna değindi. 

Psikolog Büşra Erdal ise, ailede iletişimin önemli bir argüman olması gerektiğini söyleyerek "Güçlü ve sağlıklı aileler iletişimle gelişir. İletişim sırasında birbirlerini dinler ve empati yaparlar. Yargısız bir şekilde birbirlerini anlamaya çalışırlar." dedi.

Isparta

Isparta Müftülüğünce gerçekleştirilen panele, Başkanlık Müftüsü Dr. Hasan Hüseyin Güller, İl Müftüsü Bayram Şahin,  Ankara Rıfat Börekçi Dini İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Üzeyir Gür, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı İlknur Canbulat, İl Müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

ısparta-aile-paneli-11

İl Müftüsü Bayram Şahin’in moderatörlüğündeki panelde aile kurumunun önemi vurgulandı.

Van

Van İl Müftülüğü tarafından “Ailenin Korunması ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesinde Toplumsal Farkındalığın Sağlanması Projesi” kapsamında panel düzenlendi.

van-aile-apaneli-11

Moderatörlüğünü İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık’ın yaptığı panele; Diyanet İşleri Başkanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanı Erdal Ertorun, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Uzman Psikolog Celal Kezici konuşmacı olarak katıldı.

İl Müftüsü Dr. Mehmet Sırrı Şık, panelin açılış konuşmasında ailenin korunmasında aile içi iletişimin öneminden bahsetti.

Ardından İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Personel Sistemleri Eğitim ve Sınavlar Daire Başkanı Erdal Ertorun, “Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar”, konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra Van Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde Uzman Psikolog Celal Kezici ise, “Aile İçi Kadına Karşı Şiddetle Mücadele” konularında sunum yaptı.

Panel programının sonunda söz alan katılımcılar, panelistlere yöneltilen sorular cevaplandırılarak panel programı sona erdi.

Kütahya

Kütahya Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele İl Müftüsü Dr. İrfan Açık, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanları Abdülkadir Erkut ve Hüseyin Arı, Sosyolog Zuhal Karabacak, İl Müftü yardımcıları, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

kütahya-aile-paneli-11

Moderatörlüğünü Müftü Açık’ın yaptığı panelde ilk sözü Zuhal Karabacak aldı. Aile içi iletişimin nasıl olması gerektiğine değinen Karabacak, "Her ailenin sorunları çözme yöntemi farklıdır. Dolayısı ile her aile kendine biriciktir. Bu nedenle sorunlarımıza kendimize özgü çözümler bulmalıyız. Eşler olarak birbirimize üst-alt ilişkisi ile değil birbirimizin birer parçası gibi bakmalıyız. Birbirimize olan merhametimizi hiç kaybetmemeliyiz." dedi.

Daha sonra Şiddetle Mücadelede Dini Referanslar konulu sunumunu gerçekleştirmek üzere sahneye gelen Hüseyin Arı ise "Sağlıklı aile sağlıklı toplum demektir. Çünkü çocuğu yetiştiren ailedir. Eğer baba eşine zulmetmiş ise çocuk bunu görüyor ve ileride kendi eşine de öyle davranmaya başlıyor. Bu kısır döngüyü kırmamız lazım. Biz eşimize karşı doğru davranış sergileyelim ki bizim çocuğumuz da ileride eşine karşı doğru davranış sergilesin, doğru bir insan olarak yetişsin. Sizler din görevlilerisiniz ve sorumluluğunuz çok ağır. Eğer cemaatimiz arasında eşine şiddet uygulayan, ailevi durumları sıkıntılı olan bir kişi bile var da biz bunu bilmiyorsak bunun vebali çok ağır olacaktır. Bir kişiyi bile kurtarabilirsek eğer bu da bizim için çok büyük başarıdır." ifadelerini kullandı.

Ailenin Korunması konusunda konuşan Abdülkadir Erkut da "Allah eşler arasına 'meveddet ve rahmet' koymuştur. Muhabbet kalpteki sevgi iken meveddet sevginin hal ve harekete yansımasıdır. Rahmet ise eşler arasında rikkat ve ihsan anlamı taşır. Dolayısı ile bu temel değerlere öncelik vermeli, bu noktada hatalarımız varsa düzeltmeliyiz. Ayrıca din görevlileri olarak çevremizdeki aile sorunlarının düzeltilmesine öncülük edebiliriz." dedi.

kütahya-aile-paneli-22

Paneli değerlendiren İl Müftüsü İrfan Açık, "Hem sevmeyi hem sevilmeyi bileceğiz. Adaleti, merhameti ve sevgiyi ailemize hakim kılacağız. İnşallah sorumlu olduğumuz camilerimiz ve Kur’an Kurslarımızda bu farkındalığı oluşturmaya çalışacağız. Peygamberimiz (sav) zamanında şiddeti bırakın Efendimiz eşlerine hiçbir zaman incitici bir söz bile söylememiştir. Eğer bizler Hz. Peygamber’in sünnetine tabi isek ilmeğimizi sevgi ve ihsanla örmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Şanlıurfa

Şanlıurfa İl Müftülüğünce düzenlenen panelde aile ve şiddetin önlenmesi gibi başlıklar ele alındı.

Moderatörlüğünü İl Müftüsü Ramazan Tolan’ın yaptığı panelde, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık vaizleri Harun Karahan ile Ekrem Özcan ve İl Müftü Yardımcısı Zeynep Kaya Demirtaş konuşmacı olarak katıldı.

şanlıurfa-aile-paneli-11

Panelde konuşan İl Müftüsü Ramazan Tolan, "Bizim aile ocağımız, hem dinimizin temeli hem de devlet ve millet olarak yapımızın temel taşıdır. Buna çok önem vermemiz lazım. Biz camilerde çok ayet ve hadisler, işte çok vaazlar ve sohbetler ediyoruz ama gerekli kadar önem vermiyoruz. Biz aile dediğimiz zaman, biz şunu kastediyoruz. Kadın, erkek, çocuklar, yaşlılar ve bir de torunlar da buna dahildir. Bizim aile anlayışımız böyledir. Aile, bizim için doğduğumuz ilk sığınağımız ve aynı zaman da son sığınağımızdır. Aile, özellikle Müslüman toplumlar için ve özellikle ülkemiz için çok önemli temel taşı sayılan bir olgudur." ifadelerini kullandı.

Samsun

İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu organizesindeki panele Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mahmut Dilek, Diyanet İşleri Uzmanı Samet Yaman ve Sosyolog İlknur Gobel panelist olarak katıldı.

samsun-aile-paneli-11

Açılışta konuşan İl Müftüsü Seyfullah Çakır, "Yüce ve yüceltici dinimiz İslam' da ailenin korunmasına ayrı bir önem verilmiştir. Toplumun temelini oluşturan aileler mutlu olduğu takdirde bütün insanlığın mutlu olacağı amaç ve gayesiyle İslam, her konuda güzelliği emretmiş, her türlü şiddeti yasaklamıştır. Yaratılanı Yaratandan ötürü sevin mesajını bize vermiştir. Bunun da en önemli uygulanacağı alanların başında aile kurumu gelmektedir." dedi.

Panelde Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mahmut Dilek "İslam da Boşanma Prosedürü ve Boşanma Ahlakı", Din İşleri Uzmanı Samet Yaman da "Aile içi Şiddetin Önlenmesinde Dini Referanslar" konulu sunum yaptı.

Program İl Müftüsünün panelistlere hediye takdimiyle sona erdi.

Muğla

Muğla İl Müftülüğünce düzenlenen "Kadına Şiddeti Önlemede Dini Referanslar" konulu konferansa İl Müftü yardımcısı Sema Özbakış, Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Sorumlusu Uzman Vaiz Nesibe Reçper ile din görevlileri katıldı.

muğla-aile-paneli-11

Açılışta konuşan  İl Müftü Yardımcısı Özbakış, 25 Kasım'ın kadına şiddeti önleme farkındalık günü olması dolayısıyla Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından Muğla genelindeki personele yönelik bir program düzenlendiğini belirtti.

Özellikle son yıllarda aile içi özelinde kadına yönelen bir şiddet artışı yaşandığına dikkat çeken Özbakış, toplumu dini yönden aydınlatma görevi olan din görevlilerinin şiddeti önlemede dini argümanlara ihtiyaç duyduğunu ve etkili bir yöntem olarak bunu çevreye yansıttığını anlattı.

Daha sonra katılımcılara "Aile İçi Şiddeti Önlemede Dini Referanslar" konulu seminerini sunan Uzman Vaiz Nesibe Reçper de uzman gözüyle şiddetin önlenmesinde izlenecek yollar konusunda bilgiler verdi.

Program, soru cevap kısmı ile son buldu.

Editör: Ömer Ceylan