Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla Berat Gecesi'ni kutsal topraklarda geçiren umreci vatandaşlar, alem-i İslam için duada bir araya geldi.

Cidde Din Hizmetleri Ataşeliği ve Mekke Umre Ekip Başkanlığı tarafından Berat Gecesi münasebetiyle Mekke-i Mükerreme'de "Kandil Özel Programı" düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılışında konuşan Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz, Berat Gecesinin önemine değindi.

Mekke Berat Gecesi 22

Oğuz, "Berat, Yüce Yaradan’ın affına layık olabilmek için yaratılanı affetme günüdür. Zira Allah’tan af dileyen affedici olmalıdır. Bu konuda kendimize çekidüzen vermeli, eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza, komşularımıza ve tüm insanlığa karşı affedici olmalıyız. Berat, kırılan kalpleri onarma; kin ve nefret duygularını silip atma zamanıdır. Berat, tövbe, dua ve gözyaşı dökme zamanıdır. Berat Kandilini fırsat bilerek iç dünyamıza doğru manevi bir yolculuk yapalım. Tekrar günaha dönmemek üzere hep birlikte nasuh/samimi tövbe edelim. Dünyayı ahirete tercih eder hale geldiğimiz, en yakınlarımızdan bile sevgi ve merhameti esirgediğimiz; eşimizi ve çocuklarımızı ihmal ettiğimiz, akrabalarımızı, yetimleri, kimsesizleri, ihtiyaç sahiplerini unuttuğumuz günler için, Rabbimizin bize emanet ettiği dünyayı harap ettiğimiz, günah işlemek suretiyle nefislerimize zulmettiğimiz, zulme uğrayan kardeşlerimize el uzatamadığımız ve gözyaşlarına ortak olamadığımız için tövbe edelim. Ayrıca bu gece dualarımızda işgalci İsrail'in zulmü altında mücadele eden Filistinli, özellikle de Gazzeli kardeşlerimizi, Doğu Türkistanlı kardeşlerimizi ve zalimin zulmüne maruz kalan tüm dünya mazlumlarını unutmayalım, zalimlerin zulmünden kurtulabilmeleri için hep birlikte dua edelim." ifadelerini kullandı.

Mekke Berat Gecesi 88

Türkiye'nin Cidde Başkonsolosu Mustafa Ünal ise programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür edip katılımcıların kandillerini tebrik ederek şunları ifade etti:

"Af, arınma, mağfiret ve kurtuluş vesilesi olan Berat gecesi; Allah'ın kullarına sonsuz bir lütufla bereket ve şifa kapılarını ardına kadar açtığı müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı, kaldırılan ellerin boş çevrilmeyeceği böyle mübarek bir geceye bizi kavuşturan Allah'ımıza hamd-u senalar olsun. Yüce Rabbimden, tüm dua kapılarının açık olduğu mübarek Berat Kandili hürmetine tüm Müslümanların birlik ve beraberliğini sağlamasını, Filistin topraklarındaki, özellikle Gazze'deki zulmün, kadın, çocuk demeden tüm dünyanın gözüönünde cereyan eden insanlık dışı katliamların, vahşetin son bulmasını, Filistinlilerin kendi devletlerini kurmalarını ve Mescid-i Aksa'nın işgalinin son bulmasını diliyorum. Bu vesileyle, vatanımız uğruna hayatını feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimiz ile geride kalanlarına da sabır, metanet ve dirayet vermesini niyaz ediyorum."

Program din görevlilerinden oluşan koro tarafından ilahi, sala ve tesbihat okunmasıyla devam etti.

Mekke Berat Gecesi 66

Sonrasında kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müftüsü Ümit Çimen de Berat Gecesinin önemi ve nasıl ihya edilmesi gerektiği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Çimen, "Rabbimizin affı ve bağışlaması ile günah, borç ve cezadan kurtulmak anlamına gelen bu gece ahirette beratımıza vesile olsun. Bu mübarek yerde ve vakitte, kirlenen ruhlarımızı dua ve tevbe ile temizleyelim, unuttuğumuz sorumluluklarımızı hatırlayalım, başta iman, helal-haram, merhamet, adalet, yardımlaşma ve paylaşma gibi hassasiyet ve hasletlerimizi yeniden keşfedelim. Kulluğumuzu gözden geçirelim." ifadelerini kaydetti.

Program Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Ahmet Oğuz'un umreciler tarafından şehitlere ithafen okunan yüzlerce hatimin duasını yapmasıyla sona erdi.

Mekke Berat Gecesi 11

Program çıkışında katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Medine Berat Gecesi 22

Öte yandan Medine Umre Ekip Başkanlığı tarafından da Berat Gecesi münasebetiyle özel bir program icra edildi.

Burada konuşan Medine Umre Ekip Başkanı Ekrem Özcan, "Bu gece rahmet, mağfiret, birlik ve beraberlik gecesidir. Bu gece aynı zamanda on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in son habercisidir. Bu gece yapılacak dua ve ibadetler rabbimizin katında misliyle karşılık bulacaktır. Bu gece dualarımızda vatanımızı, milletimizi ve özellikle de gönül coğrafyamızda bulunan ve bu geceye maalesef zulüm, işkence ve soykırım altında giren Müslüman kardeşlerimizi de katalım. Dualarımızdaki en önemli sayfayı Filistin’e, Gazze’ye ve harim-i ismetimiz olan Mescid-i Aksa’ya açalım." dedi.

Medine Berat Gecesi 11

Program din görevlilerinden oluşan koronun ilahi, sala ve tesbihat okumasıyla devam etti.

Sonrasında kürsüye gelen Hakkari İl Müftüsü Şevket Dilmaç, "Rahman’ın misafirleri kendilerine Allah tarafından yüklenen ulvi ve yüce bir misyona sahiptir. Allah’ın burada bize sunduğu manevi ikramları iyi değerlendirmeliyiz. Burada kazandığımız manevi kazanımları memleketimize döndüğümüz zaman hayat düsturu haline getirmeliyiz. Zira bu burada olmamızın ve huzura kabul edilişimizin ana sebebini oluşturmaktadır." diye konuştu.

Program, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müftüsü Abdülkadir Keşvelioğlu tarafından umrecilerimizin okudukları hatimlerin duasının yapılmasıyla sona erdi.

Mekke Berat Gecesi 55

Program sonunda umrecilere Mekke-Medine Umre Ekip Başkanlığı tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Editör: Ömer Ceylan