Manisa İl Müftü Yardımcısı olarak görev yapan Sevinç Tepekaya, müftülükler bünyesinde kadın ve aileye yönelik yürütülen çalışmaları Diyanet Haber’e anlattı.

Türkiye’de nüfusun yarısını kadınların oluşturduğunu anımsatan İl Müftü Yardımcısı Tepekaya, bu anlamda kadınlara yönelik faaliyetlerin de ayrı bir önem arz ettiğini ifade etti.

Tepekaya, “Müftülükler bünyesinde kadınlara yönelik sunulan hizmetler, il müftüsü rehberliğinde ve kadın il müftü yardımcıları koordinesinde gerçekleşiyor. Bu anlamda bütün illerimizde kadın il müftü yardımcısının bulunmasını da biz son derece önemsiyoruz. Manisa özelinde konuşmak gerekirse her yaş grubundan, her kesimden kadına ve aileye yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Biz sadece mesai saatlerinde değil mesai saatleri dışında da bu çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hatta mesai mefhumu bulunmayan bu çalışmalarımızı daha çok önemsiyoruz.” dedi.

Kadına ve aileye yönelik sürdürülen çalışmaları başlıklar halinde sıralayan İl Müftü Yardımcısı Tepekaya, şunları kaydetti:

“Kadına ve aileye yönelik faaliyetlerimizin birincisi vaaz ve irşat çalışmaları. Bu çalışmalarımız daha önce yüz yüze olmakta iken salgın nedeniyle daha çok çevrimiçi yapmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızı Diyanet İşleri Başkanlığımız rehberliğinde yerel sorunları da göz önünde bulundurarak yapmaya gayret ediyoruz. Örneğin Manisa’da daha çok hangi çalışmaya ihtiyaç var, en çok sorulan sorular neler, vatandaşlarımızın neye ihtiyacı var gibi yaptığımız değerlendirme toplantılarında bu sorular doğrultusunda yol haritası belirliyoruz. Yaptığımız çalışmalar sadece kadınlara yönelik de değil aile dediğimiz zaman içerisinde kadını, erkeği, anne-baba, yaşlı, çocuk, genç, engelli, bağımlı hepsini biz çalışmalarımızda göz önünde bulunduruyoruz.”

Sosyal medyaya özel programlar hazırladıklarını belirten Tepekaya, “Sosyal medya üzerinden kadın din görevlilerimizle beraber sürdürdüğümüz Hadislerle İslam, Bir Ayet Bir Hadis, kadınlara yönelik soru-cevap programlarımız var. Yerel televizyonlarımızla birlikte aile ve kadınlarımıza yönelik düzenli aralıklarla programlar yapıyoruz.” diye konuştu.

Kadına ve aileye yönelik sürdürülen çalışmaların önemli bir bölümünü aile ve dini rehberlik büroları ile merkezlerinde sunulan hizmetlerin oluşturduğuna dikkati çeken Müftü Yardımcısı Tepekaya, Manisa’da ilk Aile ve Dini Rehberlik Bürosu’nun 2008 yılında açıldığını dile getirdi.

Şu anda İl Müftülüğü ile 9 ilçe müftülüğü bünyesinde aile ve dini rehberlik bürosu ayrıca Manisa İl Müftülüğü bünyesinde Aile ve Dini Rehberlik Merkezi bulunduğunu belirten Tepekaya, büro ve merkezlerde yürütülen çalışmaları şu sözlerle özetledi:

Aile ve Dini Rehberlik Büroları

“Aile ve dini rehberlik büro ve merkezlerimizde, Diyanet İşleri Başkanlığımız rehberliğinde pandemi eğitimleri, Evliliğe İlk Adım Seminerleri, Aile Okulu ve Baba Okulu Seminerleri gibi faaliyetler yürütüyoruz. Bunun yanında özel gün ve haftalarla ilgili çalışmaları belirli bir plan dahilinde yapıyoruz. Bunlarla birlikte Manisa’ya özel yaptığımız çalışmalarımız da var. Örneğin ‘Beşikten Mezara Huzurun Adı Aile’ projemiz var. Ancak bu projemize pandemi sebebiyle ara verdik. Biz ailelere yönelik çalışmalarımızı örneğin aile içi şiddet yaşanmadan, boşanma olmadan önce neler yapabiliriz şeklinde planlıyoruz. Nasıl aile olunur, nasıl aile kalınır, aile olunduktan sonra nelere dikkat edilir gibi soruları hedefleyerek hazırladığımız bir projemizdi bu. Kadınlara yönelik düzenlediğimiz etkinliklerde kadınların bu tür programlara erkeklerin de katılabileceği talepleri üzerine sadece kadınlara değil erkeklere de bu tür çalışmalarımızı ulaştırabileceğimiz programlar hazırladık. Örneğin ‘Kahvehane Sohbetleri’ bu kapsamda hazırlandı. İlimizin değişik mahallelerinde, köylerde bulunan kahvehanelerde randevu almak kaydıyla Aile ve Dini Rehberlik Büro personeli vaiz arkadaşlarımız sohbetlere başladılar. Aile fertleri arasında iletişim, çocuk eğitimi, aile nasıl olunur, nasıl aile kalınır, nelere dikkat etmek lazım, merhamet, adalet, güven, sadakat gibi konuların ağırlıklı olarak işlendiği, öfkenin aileyi ne kadar yıpratıcı ve zarar verici bir etken olduğu gibi konularda sohbetler yaptılar. Çok güzel geri dönüşler aldık bu sohbetlerle ilgili. Bu sohbetlerimize de pandemi sebebiyle ara verdik ancak normale döndüğümüzde bu çalışmaları tekrar devam ettireceğiz. Yine bu kapsamda çalışmalarımıza taziye evlerimizi dahil ettik. Manisa’nın bazı bölgelerinde katılımın yoğun olduğu yerler bu evlerimiz. Buralarda da hem kadınlara hem de erkeklere yönelik aileyi ifade eden, anne-babaya karşı tutum, kul hakkı, merhamet, adalet gibi konuları da buralarda işlemeye gayret ediyoruz. Bunun dışında 4-6 yaş grubunda kayıtlı öğrencilerimizin anne-babaları birlikte olmak kaydıyla seminerlere almaya gayret ettik. Yine belediyelerimizin lokallerinde her hafta düzenli olarak sohbet programları düzenledik.”

“Biz Bir Aileyiz”

Manisa İl Müftülüğü bünyesinde hizmet veren din görevlilerine yönelik de bazı çalışmalar yaptıklarını aktaran İl Müftü Yardımcısı Tepekaya, “Bazen dışardaki işlerde koşturmaktan kendi evimizi ihmal edebiliyoruz. Bu bir hatadır aslında. Evet dışarda koşuşturalım ama evimizi de ihmal etmeyelim. Bu noktandan hareketle kendi ailemize, kendi personelimize yönelik çalışmalar yapmak istedik. Bu noktada görevlilerimizin eşleriyle birlikte buluşmalar düzenledik. Yine din görevlilerimizin eşleriyle birlikte katılabilecekleri 3 günlük bir program hazırladık. Bu programlara değişik illerden, üniversitelerden hocalarımızı konuşmacı olarak davet ettik. Bu şekilde programlarımızın arasına aile içim gelişim sohbeti eklemiş olduk. Görevlilerimiz ve eşleri bu çalışmalardan çok memnun olduklarını ifade ettiler. Bu buluşmalara çok ihtiyaçları olduğunu ifade ettiler. Bunun üzerine biz şöyle bir planlama yaptık; din görevlilerimizin eşleriyle buluşmaları bir projeye dönüştürdük. Ve bu projeye ‘Biz Bir Aileyiz’ ismini verdik. Bu projeye alt başlık olarak da ‘Gizli Kahramanlar’ dedik. Bizi bir adım öne taşıyan eşlerimize ‘Gizli Kahramanlar’ dedik. Bu proje kapsamında da düzenli olarak bir araya gelmeye başladık. Sonra bu projemize ilçe müftülüklerinde görevli personelimizi ve eşlerini de dahil ettik. Başkanlığımızdan bu projemize onay aldık ve 17 ilçemizde bu projeyi uygulayacak şekilde planlamamızı tamamladık. Pandemi sonrasında bu çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz inşallah.

Yine personelimize yönelik bir başka projemizi de ‘İyi Günde, Kötü Günde’ ismiyle hazırladık. Personelimizin de iyi ve kötü günleri, mutlu ve hüzünlü günleri olabiliyor elbette. Bu noktadan hareketle onların ihtiyacını sorma, onlarla hasbihal etme, personelimize bizim için ne kadar değerli olduklarını ifade etme adına ekipler oluşturduk. Bu ekiplerimiz de proje kapsamında personelimize yönelik ziyaretlerine başladılar.

Editör: Mehmet Çalışkan