4-6 yaş Kur'an kurslarının mevzuat, program ve materyallerinin hazırlanmasından, gerekli formasyon eğitimlerinin alınmasına, uygun eğitim ortamlarının inşasından 81 ilde vatandaşlarımızın hizmetine sunulmasına kadar geçen her aşamada binlerce kahraman din gönüllüsü görev aldı. 

Bugün çok büyük bir ilgi ve teveccühe mazhar olan kursların arka planında, projelendirme süreçleri, çalıştaylar, materyaller gibi alanlarda fedakârca çalışan nice din gönüllüsü, Kur'an kursu öğreticisi, uzman personel ve akademisyen, ülkemizin bütün köşelerinde yüz otuz bini aşkın yavrumuzun bu güzel ortamlarla tanışması karşısında en büyük sevinç ve mutluluğu yaşıyor. 

Bu süreçlerde yaşanan nice heyecan ve hatıradan birisini Prof. Dr. İsmail Sağlam paylaştı.

İşte Prof. Dr. İsmail Sağlam'ın o paylaşımı...

Yıl 1990'ların başı ve büyük bir heyecanla Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimine başladık. Sıra, tez yazmaya gelince Prof. Dr. Ömer Özyılmaz Bey’in danışmanlığında "İslam ve Batı Eğitiminde Okul Öncesi Eğitim (Hedefler ve Etkinlikler)" isimli konuyu çalışmaya karar verdik. 

Bu çalışmanın ilk basımı 1995 yılında gerçekleşti. 

Türkiye’nin çeşitli yerlerinden bana telefon edilerek: "Hocam bu çalışmanızı okuduktan sonra özel anaokulu açtım." diyenler oldu. Allah'a hamdediyorum.

Akademik çalışmalar toplumda fark edilen bir sorunu ele alır, durum tespiti yapar, hipotezler oluşturur, kendine özgü yöntemlerle çalışmaya koyulur, ulaştığı sonucu toplumla paylaşır.

Bu çalışmanın sonunda yaklaşık 25 yıl önce önerilerimizin 3. maddesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın personel ve fiziki kapasitesi doğrultusunda okul öncesi eğitime ilgi duyması ve katkı sunması doğrultusundaydı.

Şimdiki Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali Erbaş Bey, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü iken konu gündeme geldi ve bu fikrin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapıldı. 

Okul öncesi eğitimin ruhu korunarak bu hizmetin yaygınlaştırılması için çok titiz davranıldı. Kitap ve materyal hazırlama, görev alacak personelin eğitimini sağlama konularında komisyon başkanlığı yapma ve etkin görevler üstlenme nasip oldu.

Görev alacak personelin önce çocuk gelişimi dersi almaları sağlandı sonra eğitimin nasıl yaptırılacağı hususunda seminerler verildi.

Vaktiyle her ilden bir görevli yetiştirilirken şimdi her il ve ilçede yüzlerde personel bu eğitim konusunda formasyon alıyor. 

Binlerce öğrenciye veli memnuniyetiyle hizmet veriliyor. Daha da ileri başarı elde edilmesini temenni ederiz.

Bu bağlamda Bursa'da "Erken Çocukluk Dönemi Dinî Gelişim" konulu konferansımıza yüzlerce Diyanet personeli katıldı. 

Bu katılımcıların hepsi okul öncesi eğitim alanında hizmet verecek kişiler. Bu proje hamdolsun Türkiye genelinde her il ve ilçede uygulanacak şekilde yaygınlaşmış durumda.

Emeği geçen herkese teşekkür eder sahada çalışan hocalarımıza başarılar dilerim.

Prof. Dr. İsmail SAĞLAM
 

Editör: Mehmet Çalışkan