Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yakın Doğu Üniversitesi kampüs alanı içerisinde yer alan Dr. Suat Günsel Camii, dualarla ibadete açıldı.

Törende bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dr. Suat Günsel Camii’nin KKTC’deki en büyük cami olacağını hatırlatarak, Müslümanların Regaib Kandili’ni kutladı.

Türkiye’nin KKTC’ye olan desteğine dikkati çeken Tatar, ülkesinin “büyük İslam ailesi”nin parçası olduğunu belirtti.

Ada genelinde kültürel mirasın korunması için çalıştıklarını söyleyen Tatar, KKTC halkının egemen eşitlik temelinde kabul edilme mücadelesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğine vurgu yaptı.

Caminin açılışının önemine işaret eden Tatar, caminin inşa edilmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Canlarını feda ederek KKTC’nin kurulmasına zemin hazırlayanları rahmet ve minnetle anıyorum”

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını, muhabbetlerini, camiye ilişkin tebrik ve teşekkürlerini ileterek, başta Dr. Suat Günsel olmak üzere caminin yapımında emeği geçen herkesi tebrik etti. İslam aleminin Regaib Kandili’ni kutlayan Yılmaz, kandilin huzur, barış ve sükunet getirmesini diledi.

Bu yıl Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünün idrak edileceğini hatırlatan Yılmaz, canlarını feda ederek KKTC’nin kurulmasına zemin hazırlayanları rahmet ve minnetle andı. Yılmaz, o günlerde mücahit Kıbrıs Türkü’nün ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle bugün Gazze’de yaşanan manzaralara benzer sonuçların ortaya çıkmasının engellendiğini belirterek, “Bu vesileyle Gazze’de hayatını kaybeden şehit olan çocuklara, kadınlara, masum sivil insanlara, yaşlılara, hastalara, hepsine buradan rahmet diliyoruz. İnşallah orada da barışın, huzurun egemen olduğu günleri en kısa sürede görürüz.” dedi.

“Kıyamete kadar bu ezanlar susmayacak inşallah”

İslam medeniyetinin cami merkezli bir medeniyet olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

“Camilerimiz sadece ibadetlerimizin değil, aynı zamanda tarihimizin, edebiyatımızın, örf ve adetlerimizin, kültürümüzün iç içe geçtiği merkezlerdir. Kıbrıs 649 yılında Hazreti Osman’ın hilafeti döneminde İslam’la müşerref olmuş, 1571 yılında başlayan Osmanlı hakimiyetiyle ezan sesleri adanın her noktasında yükselmeye başlamıştır. Bundan sonra da kıyamete kadar inşallah bu ezanlar susmayacak, bu bayraklar inmeyecek. Peygamber Efendimizin süt halası Hala Sultan başta olmak üzere sahabe türbeleri, mescitler, camiler ve İslam yapıları adanın her iki tarafında bu köklü geçmişi bizlere göstermektedir.”

Adanın her iki tarafında da Kıbrıs Türkü’nün çok uzun bir tarihi ve medeniyet geçmişi bulunduğuna işaret eden Yılmaz, KKTC’nın her zaman yanında olduklarına vurgu yaptı.

Caminin, Kıbrıs Türkü’nün isterse neler başarabileceğini çok güzel şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Yılmaz, gelecek nesillerin bu eserleri görerek ecdatlarına layık bir çizgide yollarına devam edeceklerini kaydetti. Dr. Suat Günsel Camii’nin hem KKTC’nin en büyük camisi hem de altı minaresiyle bölgenin sayılı camilerinden olduğunu dile getiren Yılmaz, caminin bütünüyle Kıbrıs Türkü’nün yetenekleriyle inşa edilmesinin son derece kıymetli olduğunu söyledi.

Caminin, toplumsal dayanışmaya da katkıda bulunacağını anlatan Yılmaz, caminin dünyada yayılan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, Türk karşıtlığı, kültürel ırkçılık gibi zararlı akımlara karşı ayrıştırıcı değil birleştirici, çokluk içinde birlik anlayışına dayalı bir anlam taşıyacağına inandığını dile getirdi.

Lefkoşa Dr. Suat Günsel Camii Dualarla Açıldı (5)

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti

Konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dua etti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, duasında şu niyazda bulundu:

“İlahi Ya Rabbi, Regaib Gecesi’ni idrak ettiğimiz bu mübarek günde, ellerimizi Senin rızan için kaldırdık, dualarımızı kabul eyle Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Doktor Suat Günsel Camisi’nin açılışı için toplanmış bulunuyoruz. Bu camimizi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için, milletimiz için, İslam alemi için hayırlı eyle Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, burada Yakın Doğu Üniversitesi’nde yüzlerce, binlerce öğrencimiz, hocamız var, burada, camimizde en güzel bir şekilde ibadetlerini yapmalarını ve camiyi bir ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezi olarak değerlendirmelerini nasip eyle Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, bu topraklarda binlerce şehidimiz var. Şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu topraklarda ezan seslerini kıyamete kadar daim eyle Ya Rabbi! Ezan seslerini ebediyen bu topraklardan eksik eyleme Ya Rabbi!

İlahi Ya Rabbi, birliğimizi, beraberliğimizi daim eyle. Bu topraklarda fedai can eden şehitlerimize rahmet eyle Ya Rabbi! Şu anda aynı acıları yaşayan Gazze’deki, Filistin’deki kardeşlerimizi bu acılardan, bu zulümden en kısa zamanda kurtulmalarını nasip eyle Ya Rabbi! Barışın ve huzurun Filistin topraklarında da yeşermesini nasip eyle Ya Rabbi!

Bu büyük esere emeği geçen başta Doktor Suat Günsel olmak üzere işçisinden mimarına, sanatçısından işlemecisine varıncaya kadar emeği geçen bütün kullarından razı ol Ya Rabbi! Onların geçmişlerinin ruhlarını şad eyle Ya Rabbi!

Kıbrıs Türklerinin ve Türkiye Cumhuriyeti Türklerinin birliğini, beraberliğini ilelebet daim eyle Ya Rabbi! Kıbrıs devletimizi ve Türkiye Cumhuriyeti devletimizi ilelebet payidar eyle Ya Rabbi!”

Programda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’a hediyesi olan Kur’an-ı Kerim’i teslim etti.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel’in ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in de açılışında birer konuşma yaptığı törene, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektör Dr. Suat İrfan Günsel, Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Lefkoşa Din Hizmetleri Müşaviri Abdulkadir Boşal, KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, KKTC’nin Bakanları, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Öztürk