Kur'an'la korunan şehirlerin ilki olan Saraybosna’da "Kur’an okuyarak şehri zırhlama" geleneği sürdürülüyor.

Geleneğin en önemli temsilcilerinden biri olan Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi ve onun dostu Hafız Porça Fadil ile sabah namazından sonra Kur’an okuyarak sınırları geziyor ve yatsı namazının geç vakitlerinde Kur’an’ı hatmetmiş bir şekilde şehri zırhlamış olarak evlerine geri dönüyorlar.

bosna-11

Hacı Hafız Halid Hacımuliç Efendi Saraybosna kahramanı Aliya’yı da Kur’an'la zırhlıyor.

Günümüzde de devam ettirilen bu geleneğin bir benzeri ise Erzurum’da yaşatılıyor.

1001-hatim-66

Kentte 16. yüzyılda İslam alimi Pir Ali Baba'nın, şehrin afetlerden zarar görmemesi için başlattığı bilinen gelenek, asırlardır devam ediyor.

Şehrin her türlü afet ve beladan korunması için başlatılan gelenek kapsamında her yıl Aralık ayının ortalarında başlayıp bir ay boyunca okunan Kur’anlar 500 yıldan beri kesintisiz devam ediyor.

Atlı hafızlar sınırları gezerek Kur'an'ı hatmediyor

Kadim geleneğe göre atlı hafızlar, bir ay boyunca ellerinde Kur'an ile at sırtında şehrin dört bir yanını dolaşarak hatim yapıyor.

erzurum-1001-hatim-başladı-11

Öte yandan halk, gece saatlerinden itibaren 1001 Hatim geleneğinin simge camilerinden Ayaz Paşa ve İhmal camileri başta olmak üzere şehirdeki camilerde toplanıp Kur'an okuyor.

Şehri bir ağ gibi ören hatimler, getirilen tekbir ve salavatlar adeta şehri Kur'an'la zırhlıyor.

1001-hatim-erzurum-22

1001 Hatim geleneği ile ikinci bir Ramazan havasının yaşandığı şehirde bir ay sonunda okunan binlerce hatim için Ulu Camii'nde toplu dua ediliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı himayesinde Erzurum İl Müftülüğü koordinesinde devam eden "1001 Hatim" geleneği bu yıl, 13 Ocak Cuma günü dua programıyla sona erecek.

1001 Hatim Hatim/Cüz Bildirmek İçin Tıklayınız >>> 

Editör: Ömer Ceylan