İnsanın canını, malını ve neslini korumaya büyük önem veren İslam dininde, beş değerin korunması özellikle vurgulanmış, bu beş değer; “canın, malın, dinin, aklın ve neslin muhafazası” olarak ifade edilmiştir.

İnsanın can güvenliğine böylesine önem veren İslam dininin, dolayısıyla bütün insanlığın peygamberi  Hz. Muhammed (s.a.s.), her konuda olduğu gibi, salgın hastalık konusunda da ashabına yaptığı tavsiyelerle, bu gün bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı koronavirüs tehdidinde insanlığa yol göstermekte ve rehberlik etmektedir. 

Doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda, sahabe-i kiramın, namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının varlığı bilinmektedir.

Asr-ı saadet ve sahabe-i kiram dönemlerine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan İslam âlimleri, toplu halde eda edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında, başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu her fırsatta dile getirmişlerdir.

Din İşleri Yüksek Kurulu, tüm bu bilgi ve birikimden hareketle, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılma tehlikesi ortadan kalkana kadar, cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesi kararı aldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ise Dünya Sağlık Örgütünün "pandemi" olarak tanımladığı yeni tip koronavirüs salgınına karşı Türkiye'de uygulanan karantina tedbirlerini, sosyal medyada paylaştığı bir videoda, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) ashabına yaptığı bir tavsiyeyle şöyle örneklendirdi:

Editör: Mehmet Çalışkan