Tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınına karşı Türkiye’de alınan tedbirler kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına “esnek çalışma” modeli getirilmişti.

Salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte salgınla mücadelenin ikinci ayağı olan “yeni normal” dönemine geçildi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Covid-19 salgını nedeniyle 22 Mart tarihinde başlayan kamuda esnek çalışma modelinin sona ermesiyle birlikte, kamu kurum ve kuruluşlarında alınması gereken önlemleri belirlemiş ve kurumlara bildirmişti.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve kurumlara gönderilen tedbirler kapsamında, tüm kurumlarda olduğu gibi Diyanet İşleri Başkanlığında da “yeni normal” döneminin esasları belirlendi.

Servis araçlarının bina giriş-çıkışlarından yemekhane düzenine kadar birçok alanda düzenleme yapıldı.

Bu kapsamda iş yerine girişlerde tüm çalışanların termal kamera ile vücut sıcaklıkları kontrol ediliyor, geçiş kontrol sistemi ile bulaş riskine karşı temassız sistemler kullanılıyor, görevliler tarafından her sabah maske dağıtılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı yemekhane hizmetlerinde de yeni normal dönemine göre düzenlemeye gitti. Daha az sayıda kişinin bir arada bulunmasını sağlamak amacıyla yemek saatleri ve masa düzeni yeniden ayarlandı, yemekhane giriş-çıkışlarına geçiş işaretlemeleri konuldu.

Öte yandan fizikî mesafeyi sağlamak amacıyla ortak kullanım alanlarına da geçiş işaretlemeleri yapıldı.

Bina girişleri ile asansör kabini ve katlarda yer alan bilgilendirme panolarına, yeni tip korona virüs salgınından korunma yöntemlerine ilişkin güncel bilgiler asıldı.

Fizikî mesafenin sağlanamadığı ofis ortamlarında da çalışanlar için yeniden düzenlemeye gidildi. Tüm personelin çalışma müddetince maske kullanma zorunluluğu getirildi.

Ofisler, toplantı odaları, tuvaletler, asansörler, merdiven korkulukları, kapı kolları ve elle sık temas edilen çalışma ortamındaki ekranlı araçlar ile bilgisayar klavyeleri, fare ve telefon gibi ekipmanlar da düzenli olarak dezenfekte edilecek.

Editör: Mehmet Çalışkan