Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mecburiyeti olmayan hiçbir vatandaşımız, tehdit ortadan kalkana kadar evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir." dedi.

İnsanlık tarihi boyunca her dönemde salgın hastalıklar ve tabii felaketlerin çok ciddi can kayıplarına yol açtığına dikkati çeken Erdoğan, "Dünyada ağır sonuçları olan salgınlar, aynı zamanda büyük siyasi, sosyal, ekonomik dönüşümlerin de tetikleyicisi olmuştur." ifadesini kullandı.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Henüz aşısı ve kesin tedavisi olmayan bu hastalıktan en iyi iyi korunma yolu, virüsün bulaşmasını engellemektir. Alınan ve tavsiye edilen tedbirlerin tamamı, hem kendimizin hem de diğer insanların sağlığını koruma amaçlıdır. Covid-19 hastalığından en iyi korunma yöntemi, herkesin kendi kendine alacağı tedbirlerdir. Hiç kimse bencilliği veya özensizliği sebebiyle tüm toplumun sağlığını tehlikeye atma hakkına sahip değildir. Toplumun tamamının sağlığı ve huzuru için bireyler olarak her birimizin fedakârlıkta bulunma sorumluluğu vardır. Dünyadaki diğer ülkeler gibi Türkiye’deki tedbirler de salgın riski ortadan kalkana kadar geçici olarak uygulanacaktır. Açıklanan tedbirlere hep birlikte hassasiyetle riayet edersek, evde kalma süresini, üç haftayla sınırlı tutabiliriz. Bu süreçte en çok hassasiyet göstermemiz gereken husus, bireysel temizliğimize ve diğer insanlarla olan mesafemize dikkat etmektir.”

- Diyanet İşleri Başkanımız açıkladı

Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanlığı'nın cuma namazı, cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi kararını hatırlatarak; "Cuma namazlarının ve vakit namazlarının cemaatle kılınmayacağını, herkesin namazını evinde veya isterse camide ferdi olarak eda edebileceğini Din İşleri Yüksek Kurulunun kararı olarak Diyanet İşleri Başkanımız açıkladı." dedi.

- Günde 5 vakit abdest alan kişi, İslami olarak da tıbbi olarak da en ideal temizliği yapan kişidir

Bilim insanlarının, Covid-19 virüsüne karşı en etkili tedbirin temizlik olduğu konusunda hemfikir olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Hem inancımızda hem kültürümüzde kalp temizliği yanında vücut, hane ve çevre temizliği de çok büyük önem taşır. ‘Temizliğin imandan geldiği’ öğüdüne uygun şekilde, günde 5 vakit elini, yüzünü, kollarını, başını, ayaklarını yıkayan kişi, İslami olarak da tıbbi olarak da en ideal temizliği yapan kişidir.” ifadelerini kullandı.

- Salgın tehlikesi geçene kadar sevgimizi dilimizle ifade edeceğiz

Erdoğan şöyle devam etti:

"Kültürümüzde musafahalaşmak, sarılmak, küçüklerin yüzlerinden, büyüklerin ellerinden öpmek elbette önemli bir yer tutar. Zira sevgisini dokunarak göstermeyi seven bir milletiz. Ancak yaşadığımız süreç, bir müddet buna ara vermemizi gerektiriyor. Salgın tehlikesi tamamen ortadan kalkana kadar, sevgimizi yüreğimizle göstermekle ve dilimizle ifade etmekle yetineceğiz. Onun için gönül selamı vereceğiz. Peygamber Efendimiz, 'Veba olan yere gidilmemesini, veba olan yerden de çıkılmamasını' tavsiye ediyor. Bugün bize düşen de Hadis-i Şerif’e uygun şekilde; Kovid-19 virüsünün bulaşma ihtimali olan yerlerden uzak durmak, virüse maruz kalmışsak da iyileşene kadar diğer insanlarla teması kesmektir.

Hz, Ömer, Şam'a gitmek üzere yola çıkacakken, orada bir salgın hastalık başladığının haberini alıyor ve yolculuktan vazgeçiyor. Bunun üzerine sahabeden birisi Hazreti Ömer'e, 'Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun' diye soruyor. Hazreti Ömer'in bu soruya cevabı, 'Evet, Allah'ın kaderinden yine Allah'ın kaderine kaçıyoruz' şeklinde olur. Bugün bize düşen görev de gereken her türlü tedbiri alarak, takdiri Allah'a bırakmaktır. İşte bu anlayışla, ülkemizin de maruz kaldığı bu virüs tehdidinin en kısa sürede bertaraf edilmesi için devlet olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bu süreçte en büyük görev, fert fert milletimize düşüyor.”        

Salgın tehlikesi geçene kadar evlerden çıkılmaması gerektiğini bir kez daha yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kontrol altında tutamayacağımız her türlü temas, bizi virüs taşıyıcısı haline getirebilir. Kendimiz zarar görmesek de, taşıdığımız virüsü, Allah muhafaza, sevdiklerimize bulaştırarak, hastalanmalarına, hatta ölümlerine yol açabiliriz.” ifadesini kullandı.

- Vakit gönlümüzce gezme değil tedbir alma vaktidir

Kişiler arası sosyal mesafenin korunmasının yanı sıra sosyal hareketliliğin azaltılması halinde virüsün yayılma hızı ve yol açacağı tehdidin düşeceğini belirten Erdoğan, toplu ulaşım araçları ve kapalı mekânlar başta olmak üzere insanların çok yakın mesafede bulundukları, ortak kullanıma açık yerlerin virüsün potansiyel yayılma alanları olduğunu dile getirdi.

Basın açıklamasının yapıldığı salonda birer koltuk ara vererek oturma düzeni oluşturduklarını vurgulayan Erdoğan, virüse maruz kalmış bir kişinin, ikazları dinlemeyip gereksiz yere dışarıda dolaşması halinde gün içinde yüzlerce kişiye bunu bulaştırma ihtimali olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan; “vaktin gezme vakti değil tedbir, tefekkür, tevekkül, okuma ve dinginlik vakti olduğunu” ifade ederek, “Vakit, yapabileceğimiz her şeyi evimizden yapma, dış dünya ile fiziki irtibatımızı asgariye indirme vaktidir. Vakit, sevdiklerimiz başta olmak üzere, toplumun tamamı için kendimizden fedakârlık etme vaktidir. " dedi.

Kamu ve özel iş yerlerinde virüsün yayılma ihtimalini en aza indirecek tedbirlerin tamamının alınması gerektiğini kaydeden Erdoğan, çocukların ise evde kitap okuyarak ve derslerine çalışarak vakitlerini değerlendirmelerini tavsiye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk grubunu oluşturan yaşlıların evden çıkmamakla yetinmeyerek bir süre ailenin dışarıyla irtibatı olan diğer fertleriyle de mesafeli şekilde hayatlarını sürdürmelerinin daha doğru olacağını vurguladı.

Editör: Mehmet Çalışkan