Mevlana, Yesevi ve Nakşibendi'nin manevi hocası ve Mevlana'dan 200 yıl önce yaşamış olan Hasan-ı Harakani'nin Kars'ta bulunan türbesi, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor.

Evliya Camii bahçesinde bulunan türbe vatandaşlarla dolup taşıyor.

Harakani Türbesi'ni ziyaret eden vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okuyarak dua ediyor.

Her yıl Ramazan ayında Hasan Harakani Türbesi'ne yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden İl Müftüsü Yusuf Eviş, Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri'nin Anadolu'da İslam dininin yayılmasında büyük rol oynadığını ve 1033 yılında Kars'ta bulunan Yahni dağında düşmana karşı savaşırken şehit düştüğünü ifade etti.

Harakani Hazretleri'nin Kars’ın manevi tapusu olduğunu belirten Müftü Eviş, "Her kim bu kapıya gelirse, ekmeğini veriniz ve inancını sormayınız. Zira Ulu Allah’ın katında ruh taşımaya layık olan herkes Ebu’l Hasan’ın sofrasında ekmek yemeğe layıktır' diyen bir zatın huzurunda Ramazan-ı Şerifi idrak etmeyi nasib eden Yüce Rabbime sonsuz hamd-ü senalar olsun. Kars’ın ve Anadolu’nun kalbi Ebu’l Hasan Harakani'dir. 1064 yılında Anadolu’da fethedilen ilk şehir Ani ve Kars şehridir. Bu kent aynı zamanda Müslüman Türklerin Anadolu’ya ilk giriş kapısı olmuştur. Kafkasya’nın incisi olan Kars ve burada bulunan Ebu’l -Hasan Harakani türbesi ve çevresindeki tarihi eserler Kars’ın manevi birer tapusudur." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan