Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vefatının 748'inci yılı münasebetiyle gerçekleştirilen anma etkinlikleri kapsamında Eğirdir İlçe Müftülüğü, "İrfan Vakti Hz. Mevlana’nın Kişiliği” konulu konferans düzenledi.

Kervansaray Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa emekli İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Mehmet Ali Eroğlu, "Büyük bir mütefekkir, büyük bir şair, büyük bir mürşit olan Mevlana, mükemmel bir şekilde yetişmiş ve devamlı surette mükemmel insan yetiştirmenin gayretini vermiştir. Yaşadığı devirden günümüze kadar örnek yaşantısıyla, evrensel fikirleriyle insanlığa rehber olmuştur. O, içinde yaşadığı toplumun sorunlarını çok iyi tespit etmiş, yerinde ve zamanında çözümler sunmuştur. Mevlana, insanlarla ilişkilerinde toplumun hiçbir kesimini dışlamamış, hepsini kucaklamış, birlik beraberlik içinde yaşamaya, kardeş olmaya çağırmıştır. Selçuklu sultanları başta olmak üzere vezir ve emirlerle, ulema ve mutasavvıflarla sıkı diyalog kurarken toplumun diğer kesimlerini ihmal etmemiş, onlarla da ilişkilerini sürdürmüştür. Mevlana'nın tesiri sadece yaşadığı dönemle sınırlı kalmamış, örnek yaşantısının her dem tazeliğini koruyan fikir ve eserlerinin tesiri çok geniş bir zaman ve mekana yayılmıştır." dedi.

Melana'nın 'Pergel gibiyim; bir ayağımla şeriat üstünde sağlamca durduğum halde öbür ayağımla yetmiş iki milleti dolaşıyorum.' diyerek bir Müslüman olarak insanlığı kucakladığını belirten Müftü Eroğlu, "748. vuslat yıl dönümünde Hazreti Mevlana'yı anma törenlerinin Mevlana'yı anlamaya vesile olmasını ve bütün insanlık için hayırlı olmasını niyaz ederim." ifadelerine yer verdi.

Sonrasında kürsüye davet edilen emekli İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu ise Hz. Mevlana'nın öğütlerinden örnekler sundu.

Program, Kaymakam Adem Çelik tarafından Poçanoğlu'na hediye takdimi ile sona erdi.

Editör: Mehmet Çalışkan