Filistin resmi ajansı WAFA'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, katil İsrail güçleri, Deyr el-Belah şehrinin batısındaki sahil yolunda sivil aracı hedef aldı.

Saldırıda, World Central Kitchen (WCK) isimli uluslararası gıda yardım kuruluşunun Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu 7 çalışanı yaşamını yitirdi.

WCK'den yapılan açıklamada, Gazze'deki insani yemek yardımı çalışmalarına katılan çalışanlarının katil İsrail güçlerinin saldırısında öldürüldüğü haberlerini aldıklarını belirtilerek, "Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla bir hedef olmamalı." ifadesi kullanıldı.

Katil İsrail güçlerinden yapılan açıklamada da, "Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı bir inceleme yürütüyor." denildi.

Sosyal medyada, Avustralyalı kadın yardım çalışanının Gazze'deki Deir el-Belah'ta mutfakta sivillere dağıtmak için pişirilen yemekleri gösterdiği görüntüler paylaşıldı.

Öte yandan katil İsrail savaş uçakları, Deyr el-Belah'ın El-Hakar bölgesindeki El-Beşir Camisi'ne hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda bir çocuk yaşamını yitirdi, 20 kişi yaralandı.

ABD merkezli yardım kuruluşu, Gazze'de katil İsrail'in saldırısında 7 çalışanının öldüğünü duyurdu

Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan yardım kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı'ndan (World Central Kitchen-WCK) yapılan açıklamada, "Dünya Merkezi Mutfağı, ekibimizin 7 üyesinin Gazze'de katil İsrail güçleri tarafından düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü üzüntüyle teyit ediyor." ifadesine yer verildi.

Yaşamını yitiren çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu oldukları aktarılan açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araç içerisinde bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, katil İsrail ordusu ile koordine içerisinde hareket edilmesine rağmen 100 ton gıda yardımı bıraktığı ambardan ayrıldıktan sonra hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

WCK'nin bölgedeki operasyonlarını derhal durdurduğu ifade edilen açıklamada, gelecekteki çalışmalar için de yakın zamanda karar alınacağı belirtildi.

Kuruluşun üst düzey yöneticisi Erin Gore, saldırı için "Bu sadece WCK'ye yönelik değil, gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı acil durumlarda gönüllü olan insani kuruluşlara karşı bir saldırı." ifadesini kullandı.

Gore, katil İsrail ordusunca yapılan saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle üzgün ve dehşet içinde olduğunu vurgulayarak, WCK çalışanlarının "insanlığın her şeyin üzerinde olduğunu gösterme" kararlılığının her zaman hatırlanacağını kaydetti.

Yardım kuruluşu konvoyu, saldırı öncesinde katil İsrail ordusunu bilgilendirmiş

Katil İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, katil İsrail ordusunun olayı soruşturduğu ve ilk belirlemelere göre, saldırının "insani yardımların Gazze'deki geçici limandan Deir el-Belah bölgesindeki depoya aktarılırken" gerçekleştiği kaydedildi.

Yardım konvoyunun saldırı öncesinde katil İsrail ordusuyla koordinasyon sağladığı belirtilen haberde, katil İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin, Güney Komutanlığı ve ordunun sivil idari işlerine bakan COGAT ile "tehlikeli" diye nitelediği, olayın detaylarını görüştüğü paylaşıldı.

Güvenlik kaynaklarının, saldırıyı "uluslararası düzeyde en zor olay" olarak değerlendirdiği aktarılan haberde ordunun soruşturmasının sonuçlarının, kamuoyu ve uluslararası topluma sunulacağı ifade edildi.

WCK, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze'de yemek yardımı çalışmalarına katılan çalışanlarının katil İsrail güçlerinin saldırısında öldürüldüğü haberini aldıklarını belirterek, "Bu, bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyaca ünlü İspanyol kökenli şef Jose Andres'in kurucusu olduğu, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu Dünya Merkezi Mutfağı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'de kurduğu mutfaklarda depremzedelere sıcak yemek sunmuştu. 

Filistinli gruplar katil İsrail'in Gazze'de yardım personelini öldürmesini "katliam" olarak niteledi

Filistinli direniş gruplarından konuya ilişkin yapılan ortak yazılı açıklamada "katil İsrail'in bu saldırısının tüm dünyaya, Filistinlilerin acılarını hafifletmeye çalışan tüm uluslararası ve insani çabalar için, bir korkutma mesajı" olduğu kaydedildi.

"Vahşi hava saldırısı" ve "katliam" şeklinde nitelenen bombardımanda, öldürülen aralarında Batı uyrukluların bulunduğu 7 personelin "Filistin halkının dostları" olduğu ifade edildi.

Uluslararası ve küresel çaba gerektiren bir suç olan bu saldırının sağlam bir uluslararası hamle olmadan sona erdirilemeyeceği vurgulanan Filistinli grupların açıklamasında, ABD yönetimine "katil İsrail'in yanında yer almayı bırakması ve bu ülkenin devam eden saldırılarını ve tüm insani, hukuki yasa ve sözleşmeleri ihlal etmesini örtbas etmeyi bırakması" çağrısında bulunuldu.

Hamas'tan sert tepki

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada ise “Hamas, Siyonist işgal ordusunun Deyr el-Belah’ın güneyindeki WCK personelini hedef almasını en güçlü ifadelerle kınıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu suçun katil İsrail’in Gazze Şeridi’nde uluslararası insani yardım kuruluşları personeli dahil, savunmasız sivil insanlara yönelik sistematik katliamını sürdürmesinin bir kanıtı olduğuna dikkati çekilerek, katil İsrail’in bu kuruluşların çalışanlarını "terörize ederek", insani misyonlarını sürdürmelerini engellemeye çalıştığı vurgulandı.

Uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine, bu “iğrenç” eylemi kınama çağrısı yapılan açıklamada, bu tarafların Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına karşı işlediği suçlara ve saldırılara son vermek için harekete geçmeleri gerektiği kaydedildi.

Katil İsrail, Gazze’de uluslararası yardım kuruluşu çalışanlarının hedef alınmasını "soruşturacak"

Katil İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze Şeridi'nin Deyr el-Belah bölgesinde ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşunun konvoyuna düzenlenen ve çoğu Batı uyruklu 7 kişinin öldürüldüğü saldırıyı "soruşturacaklarını" belirtti.

Katil İsrail güçlerinden yapılan açıklamaya göre Hagari, saldırının, Gazze'de ihtiyaç sahiplerine gıda götüren World Central Kitchen (WCK) çalışanlarının "trajik ölümüyle" sonuçlandığını kaydetti.

Olaydan "derin üzüntü" duyduklarını ifade eden ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Hagari, saldırıyı detaylıca incelemek ve benzeri olayların yaşanmasını azaltmak için "soruşturma" başlatacaklarını bildirdi.

Hagari, ayrıca soruşturma sonuçlarını "şeffaf biçimde" paylaşacaklarını iddia etti.

Katz saldırıda öldürülenlerin ailelerine başsağlığı diledi

Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, katil İsrail'in saldırısında öldürülen WCK çalışanlarının ailelerine başsağlığı diledi.

Paylaşımında ABD, İngiltere, Avustralya ve Polonyalı mevkidaşlarına atıf yaparak, saldırıda öldürülenlerin ülkelerine de başsağlığı dileğinde bulunan Katz, "Gelecekte yardım çalışanlarının emniyetini ve güvenliğini garanti etmek için gerekli sonuçların çıkarılmasını sağlamak amacıyla olay yetkili makamlarca soruşturulacak." ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Öztürk