Kahramanmaraş Müftülüğünce Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen “2019 Hac Hazırlık Semineri” Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Seminerin açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Celal Sürgeç, “hac yolculuğunun sıradan bir yolculuk olmadığını, iç içe geçmiş beş yolculuk olarak insanın gönül dünyasına, İslam kardeşliğine, İslam’ın kutlu tarihine, kulun Rabbine ve Medine’de Sevgili Peygambere gerçekleştirilen bir yolculuk olduğunu kaydetti.

Müftü Sürgeç: “Bizler de orada sınavlara tabi tutulacağız, sabır ile şükür ile imtihan olacağız. Derler ya ‘Âlimlerin yanında dilini, ariflerin yanında gönlünü tut.” diye. Elimize, dilimize, gönlümüze sahip olacağız.” ifadesini kullandı.

Hz. İbrahim’in Kâbe’yi inşa ettikten sonra Allah’a, “Rabbimiz! Bunu bizden kabul buyur." diye dua ettiğini, Allah’ın kendisine, Müslümanlardan olan bir nesil bahşetmesi için dua ettiğini, kendisinden sonra gelecek nesillere önder olacak elçiler göndermesini istediğini belirten Sürgeç, bu duanın üç bin yıl sonra Peygamberimiz (s.a.s.) ile gerçekleştiğini söyledi.

Hacerü’l esved, tavaf, Safa-Merve, Arafat, Müzdelife, Mina gibi kavramlara değinen İl Müftüsü Celal Sürgeç, Müslümanların hac vesilesiyle Mekke’de Allah ile kulluk sözleşmesini, Medine’de ise Hz. Muhammed (s.a.s.) ile ümmet sözleşmesini yenilemeye gittiğini dile getirdi.

"Medine’den Efendimizin sevgisini, muhabbetini, ahlakını kazanarak ayrılalım!" hatırlatmasında bulunan Müftü Sürgeç, “Hacdan dönerken, Hz. Muhammedin (s.a.s.) ahlakının, Hz. Ebubekir’in sadakatinin,  Hz. Ömer’in adaletinin, Hz. Osman’ın hayâsının, Hz. Ali’nin ilminin getirilmesi gerektiğini” belirterek konuşmasını tamamladı.

Hacı adaylarına temel sağlık konularında bilgi verilen seminerde, kadın hacı adaylarına yönelik de özel bir oturum gerçekleştirildi.

Editör: Mehmet Çalışkan