Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2023 yılı hac organizasyonu kapsamında hacca gidecek hacı adayları için "Hac Hazırlık Kursları" gerçekleştiriliyor.

İl ve ilçe müftülükleri koordinesinde düzenlenen kurslarda hacı adayları, kutsal topraklara gidecek olmanın heyecanını yaşıyor.

Ağrı

Ağrı Müftülüğü, kutsal topraklara gidecek hacı adaylarına yönelik "Hac Eğitim ve Bilgilendirme Semineri" düzenledi.

Kültür Kongre Merkezi’nde Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başlayan programda, İl Müftü Vekili Mustafa Solhan katılımcılara Hac ibadeti hakkında bilgilendirme ve tavsiyelerde bulundu.

ağrı-hac-22

Seminerde İl Müftü Yardımcısı Kemal Arpacı ile Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Metin Kaçmaz tarafından hacı adaylarına; ihram, tavaf, hac farizası esasında uyulması gereken kurallar ve hac ibadeti ile ilgili konularda sunumlar yapıldı.

Düzce

Düzce İl Müftülüğünce düzenlenen seminerde  İl Müftüsü Osman Aydın, hacı adayları ile bir araya geldi.

düzce-hac-11

Müftü Aydın, "Sizler seçilmiş, özel misafirlersiniz. Rahmanın misafirleri olarak çıkacak olduğunuz meşakkatli yolculukda hepinize Allahtan kolaylıklar diliyor, sizlerden dua bekliyoruz. Bu mübarek yolculuğun temelinde helalleşme vardır. Yaşıyorsa anne-babalarınızdan, akrabalarınızdan, eşiniz, dostunuz, komşularınızdan helallik isteyin. İnşallah hepiniz makbul, mebrur bir hac vazifesi yapıp anneden doğmuş gibi günahsız bir şekilde yuvalarınıza dönmeyi Rabbim nasip etsin." diye konuştu.

İki gün süren seminerde İl Müftü yardımcıları Yavuz Horoz, Hasan İzmirli, Derya Topalcık, Talha Demirkaya ile Halk Sağlığı Merkezi  Uzman Dr. Meryem Kardaş hacı adaylarını bilgilendirdi.

düzce-hac-22

Seminerin ardından İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla hacca gidecek vatandaşlara valiz, omuz çantası, Kur’an-ı Kerim ve Meali, ilmihal ile hacda yapılacak dualarla ilgili kitap ve hac rehberi hediye edildi.

Erzurum

Erzurum'da hacca gidecek hacı adayları için "Hac Eğitim Seminerleri" düzenlendi.

erzurum-hac-22

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan İl Müftüsü Dr. Rüstem Can, "İlimizden 2023 yılında hacca gidecek hacı adaylarımız için hac eğitim seminerleri düzenliyoruz. Eksiksiz bir hac ibadeti için hac öncesi eğitim seminerleri son derece önemli. Hacılarımız seminerlere yoğun bir şekilde ilgi gösteriyor. Her şeyden önce hac sabırdır. O mübarek beldelerde ibadetimizi gerçekleştirirken sabır bizim en büyük silahımız olacaktır. Bu manada düşündüğümüzde tahammül sınırlarımızı en yüksek seviyeye çıkarıp kalp kırmadan Efendimizin hoşuna gidecek bir yol tutmamız çok önemli. Ben şimdiden hacca gidecek hacı adaylarımızın, mebrur bir hac yapmalarını, gidemeyip bekleyen kardeşlerimizin de en kısa zamanda gitmelerini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." dedi.

erzurum-hac-11

Seminerde Müftü Can, "İbadet Bilinci ve Hac İbadeti", İl Müftü Yardımcısı İsmail Yılmaz  "Ana Hatlarıyla Hac ve Umre Menasiki" konularında sunum gerçekleştirdi.

İl Müftü Yardımcısı Cahit Küçükyıldız "Hac Yolculuğuna Çıkmadan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık" ile "İbadet Gereği Olarak Bir Arada Yaşama Bilinci", İl Müftü Yardımcısı Müseffa Akbulut "Kadınlara Özgü Konular” bağlamında hacı adaylarını bilgilendirdi.

urfa-hac-22

Şanlıurfa

Şanlıurfa İl Müftülüğü tarafından düzenlenen "Hac Eğitim Seminerleri"ne hacı adayları yoğun ilgi gösterdi.

İbrahim Peygamber Camii'nde düzenlenen eğitim seminerleri Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Seminerde hacı adaylarına seslenen İl Müftüsü Ramazan Tolan, haccın meşakkatli ve zor olduğunu belirterek, hac ibadeti sürecince sabırlı olmaları gerektiğini belirtti.

urfa-hac-11

Seminerde hacı adayları uygulamalı olarak bilgilendirildi. Hacı adayları kurulan kabe maketinin etrafında temsili tavaf yaparak hac heyecanı yaşadı.

Seminerlerin iki gün boyunca devam edeceği belirtildi.

Kayseri

Kayseri İl ve ilçe müftülükleri tarafından 10 gün boyunca hacı adaylarına seminerler gerçekleştirildi.

İl Müftülüğünce Ahmet İnci Camii’nde düzenlenen seminerde konuşan İl Müftüsü Yusuf Akkuş, "Hac tevhid, sabır ve ahlak eğitimidir. Hac bir arınma sürecidir. Hac Müslüman olmanın sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmenin taahhüdüdür. Hac hayatımızın anlamlı yolculuklarından biridir. Her yolculuk gibi içerisinde güzelliklerle birlikte zorlukları da içerir. Diyanet İşleri Başkanlığımız hac farizasını yerine getirmek üzere yola çıkan hac yolcularının bu ibadeti sağlık ve güvenlik şartları içinde yapmaları için gerekli tedbirleri almaktadır. Bu yolculuğa çıkmadan önce manevi bir takım hazırlıklar da yapmamız gerekmektedir. Kur’an-ı Kerim okumasını bilmiyorsak hac yolculuğuna çıkmadan önce il ve ilçe müftülüklerine veya en yakın cami görevlisi ve Kur’an kursu öğreticisi ile iletişime geçerek öğrenelim. Hz. Peygamber’in (sas) hayatı ve ahlakı hakkında bilgi sahibi olalım. Bize hakkı geçenlerle helalleşelim ve küskün olduğumuz kişilerle barışalım ve gönül rahatlığı ile hac yolculuğuna çıkalım." tavsiyesinde bulundu.

kayseri-hac-11

Hac eğitim seminerinde, İl Müftüsü Yusuf Akkuş "Hac Yolculuğundan Önce Maddi ve Manevi Hazırlık ve Bir Arada Yaşama Bilinci", İl Müftü Yardımcısı Yaşar Bolat "Haccın Hikmeti ve Hac’daki Sembollerin Anlamı", İl Müftü Yardımcısı Muammer Turan "Hz. Peygamber (sas) Mescid-i Nebevi ve Medine", İl Müftü Yardımcısı Vedat Tekin "İbadet Bilinci Hac ve Umre Menasiki", İl Müftülüğü Vaizi Aynur Şapçı "Kadınlara Özgü Konular", İl Sağlık Müdürlüğü Fuar Aile Sağlık Merkezi’nde görev yapan Dr. Levent Dündar ise "Temel Sağlık Bilgileri" konularında hacı adaylarını bilgilendirdi.

Manisa

Manisa İl Müftülüğü tarafından Tarihi Bedesten Salonu’nda düzenlenen seminerde İl Müftüsü Dr. Hasan Hüseyin Güller, 2023 yılında 1487 hacı adayının Manisa’dan hacca gideceğini ifade etti.

manisa-hac-11

Müftü Güller, "Yıllarca süren heyecanlı bekleyişin ardından hac ibadetlerinizi yerine getirmek üzere kutsal topraklara doğru yola çıkmaya hazırlanıyorsunuz. Her yıl büyük bir umutla beklediğiniz kutlu davete bu sene erişmiş olmanın mutluluğunu bizler de sizlerle birlikte yaşıyoruz." dedi.

Hac ibadetinin Allah’a (cc) yakınlaşmak için gerçekleştirildiğinin altını çizen Müftü Güller, "Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan, dilleri ve ırkları farklı olan Müslümanlarla aynı amaç doğrultusunda bir araya geleceksiniz. Takva dışında kimsenin kimseye bir üstünlüğü olmadığı şuuruna varacak, Allah’ın huzurunda mal, mülk, makam, mevki gibi farklılıkların önemsiz olduğunu ve bütün Müslümanların eşit olduğunu hissedeceksiniz. Giyeceğiniz beyaz ihramlarla ölümü hatırlayacak, ölmeden önce tövbe etme fırsatını yakalayacaksınız." ifadelerini kullandı.

İki gün süren seminerde, İl Müftü Yardımcısı Ömer Kayhan "Hac Yolculuğundan önce Maddi Maddi Manevi Hazırlık ve Bir Arada Yaşama Bilinci",  İl Müftü Yardımcısı Sevinç Tepekaya "Kadınlara Özgü Konular", Yunusemre İlçe Müftüsü Mehmet Nedim Bakır  "Haccın Hikmeti ve Hacdaki Sembollerin Anlamı”, Şehzadeler İlçe Müftüsü Adem Dobur “Hz Peygamber, Mescid-i Nebevi ve Medine” Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Sevil Babuş "Hacda Dikkat Edilmesi Gereken Temel Sağlık Bilgileri" konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Seminer sonrası İl Müftülüğü tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla hacca gidecek vatandaşlara valiz, omuz çantası, Kur’an-ı Kerim ve Meali, ilmihal ile hacda yapılacak dualarla ilgili kitap ve hac rehberi hediye edildi.

Editör: Ömer Ceylan