Diyanet İşleri Başkanlığı hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarının ibadetlere daha çok zaman ayırabilmesi için çeşitli hizmetler sunuyor.

Bunlardan biri olan yemek hizmetleriyle ilgili Mekke Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Bünyamin Kahraman, Diyanet Haber’in sorularını yanıtladı.

Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke’de bulunan ana mutfağında gerçekleştirilen röportajda Kahraman, “Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanlığı olarak hacılarımızın yemeklerini hazırlıyoruz. Burada bugün itibariyle 18 bin kişiye yemek çıkarılıyor.” dedi.

Kahraman, yemeklerin diyetisyenlerin kontrolünde hazırlandığını ifade ederek, “Burada hijyen şartlarına göre tedbirleri alarak hazırlıklar yapılıyor. Damak tadımıza uygun yemekler hazırlanıyor. Ürün temini ona göre yapılıyor.” diye konuştu.  

Günlük sabah çorbası, öğlen kumanyası ve akşam yemeği çıkarılıyor

Hacı adaylarına günlük sabah çorbası ile kahvaltı, öğlen kumanyası ve akşam yemeği hazırladıklarını belirten Kahraman, “Burada sabah çorbamız çıkıyor. Öğlen kumanyası hazırlanıyor. Akşam yemeği de burada hazırlandıktan sonra otellere sevkiyatı yapılıyor. Zeytin, peynir, reçel gibi malzemeler otellerimizde var ama sabah çorbası, öğle kumanyası ve akşam yemeği burada hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı. 

Kahraman, öğlen kumanyasını her gün farklı ürünlerden hazırladıklarını dile getirerek, “Ekmek, salatalık, domates, reçel, üzümlü kek olabiliyor. O günlük program dahilinde hazırlanıyor ve öğlen yemeği olarak onu veriyoruz bütün hacılarımıza. O da şunda yine 20 bin adet olarak burada hazırlanıyor.” şeklinde konuştu.  

 “3 ayrı paketten oluşan Arafat kumanyamız olacak”

Arafat’ta hacı adaylarının yemek ve su ihtiyaçlarını karşılayacaklarını da aktaran Kahraman, “Arafat kumanyamız belirlendi. Toplamda 23-24 farklı üründen hazırlanan 3 ayrı paketten oluşan bir Arafat kumanyamız olacak. Şu anda onların paketleme çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Her hacımıza sabah kahvaltılık malzemesi, öğlen yemeği malzemesi, akşam yemeği malzemesi olmak üzere 3 ayrı paket çanta tarzında verilmiş olacak inşallah.” diye konuştu.

“İsraf edilmemesine dikkat ediyoruz”

Kahraman, yemek hizmetlerini yürütürken öncelikli olarak hijyene, hacı adaylarının sağlıklı beslenmelerine ve israf olmamasına dikkat ettiklerini dile getirerek, “Binalarımızda israf edilmemesi konusunda hatırlatıcı cümlelerimiz var. İsraf etme, tutumlu ol, israftan kaçın ki hacılarımız bu konuda israf etmemeye çok dikkat ediyorlar. Bunu biliyorlar, israf etmenin haram olduğunu, dinimizce uygun olmadığını biliyorlar. Bu konuda kendilerine müteşekkiriz, israf etmeden yeme, içmelerini sağlıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Hijyenik tedbirler alınarak yemeklerimiz hazırlanıyor”

Mutfak hizmetlerinde 50 kişiden oluşan bir ekibin çalıştığını belirten Kahraman, “Bunların 35’i aşçı grubu. Baş aşçımız, aşçılarımız, aşçı yardımcılarımız ve diğer personellerimiz olmak üzere 50’ye yakın personelimiz var. Her gün büyük bir titizlikle yemekleri hazırlıyorlar. İki diyetisyenimiz sürekli buradalar. Hijyenik tedbirler alınarak yemeklerimiz hazırlanıyor. Numunelerimiz alınıp saklanıyor, günlük takibi yapılıyor. Sadece burada değil, otellerde de yemek sevkiyatı yaptığımız da aynı şekilde denetimleri yapılıyor. Acaba bir ekşime, bozulma var mı? Sağlığa dikkat etmek durumundayız. Hacımızın sağlığı bizim için önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Kahraman, aşçıların yemek yapmaya besmeleyle başladıklarını hatırlatarak, “Aşçılarımız besmeleyi çekiyor, ‘Ya Rabbim bereketini artırır’ diyor. Hedefimiz, yemeği yiyen bütün misafirlerimizden, onlar Allah'ın misafirleridir, ‘elhamdülillah Rabbimiz yemekleri yapanlardan, yaptıranlardan razı olsun’ duasını alabilmektir. Onun için herkese afiyet ve şifa olsun diyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye’den gelen aşçılarımız yemeklerimizi hazırlıyor”

Türk aşçıların yemekleri hazırladıklarını belirten Kahraman, “Türkiye'den gelen kurum içinden veya farklı kurumlardan gelen aşçılarımız var. Mesleğinde uzman, Türkiye'de belli isimlerden oluşan aşçılarımız, ustalarımız var. Onlar burada yemeklerimizi hazırlıyor. Bu konuda iddialıyız. Aşçılarımız, bu konuda büyük bir titizlikle damak tadımıza uygun yemekler hazırlayıp servisini yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kahraman, hazırlanan yemeklerin bozulmalarını önlemek için özel araçlarla otellere sevk edildiğini söyledi.

Editör: Mehmet Çalışkan