Erzurum'da 1001 Hatim Geleneği Foto Galeri: Erzurum'da 1001 Hatim Geleneği

Erzurum'da 16. yüzyılda İslam alimi Pir Ali Baba'nın, şehrin afetlerden zarar görmemesi için başlattığı bilinen gelenek, asırlardır devam ediyor.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü kentte vatandaşlar, 1001 Hatim'in manevi atmosferini yaşamak ve katkı sunmak için gece saat 03:00'te camilerin yolunu tutuyor.

2023.12.29 1001 Hatim (14)

Her yıl Aralık ayının ortalarında başlayıp Ocak ayının ortasına kadar süren 1001 Hatim'in simge camilerinden Ayazpaşa Camii'nde bir araya gelen hafızlar ve vatandaşlar; gece sabaha kadar Kur'an-ı Kerim okuyup dua ediyor. Ayrıca camide her gün bir hayırsever tarafından da vatandaşlara çorba ikram ediliyor.

2023.12.29 1001 Hatim (19)

- "1001 Hatim bu şehre manevi bir mirastır"

1001 Hatim'in coşkuyla yaşatıldığını belirten Yakutiye İlçe Müftüsü Selim Şahin, "1001 Hatim bu şehre manevi bir mirastır. Hamdolsun bu güzel mirasa sahip çılıyor. Asırlar öncesinini manevi atmosferi yaşanıyor. O günden bugüne müdavimleriyle, genciyle yaşlısıyla aynı ruh ve maneviyatla 1001 Hatim okumaları sürüyor. Vatandaşlarımız büyük teveccüh gösteriyor. Özellikle de 100 Hatim ile özdeşleşen Ayazpaşa Camii'nde sabah namazı öncesi ve sonrası; İhmal Camii'nde ise akşam namazı sonrası hocalarımız, hafızlarımız rehberliğinde hatimler okunuyor. Cüzhanlar, gönüllü vatandaşarımız Kur'an okuyanlara hizmet ederek, hayırseverlerimiz ikramlarda bulunuyor. Gönüller Kur'an'la bir araya geliyor. Allah'ın zikri ile manevi bir atmosfer yaşanıyor. Bizlerde hatimler vesilesiyle şehrimize gelen misafirlerimizi özellikle Ayazpaşa Camii'ndeki Kur'an sofrasında ağırlayarak Kur'an'ın zikriyle yaşanan manevi atmosferi teneffüs etmelerini istiyoruz." dedi.

Erzurum Müftüsü Açıklama

- Hatim sayıları ulaşmaya başladı

Müftü Şahin, "Sadece camilerimizde değil Kur'an kurslarımızda özellikle hanım kardeşlerimiz bir araya gelerek okumalara katılıyor. Ev ve iş yerlerinde hatimlerini tamamlayan kardeşlerimiz sayıları müftülüklerimize ulaştırmaya başladı. Bu vesileyle okunan hatimlerin kabulünü ve vatandaşlarımıza Kur'an rehberliğinde bir ömür niyaz ediyorum. Kur'an sevdalısı tüm kardeşlerimizi de Erzurum'da bu atmosferi yaşamaya davet ediyorum. Mevlam bu bereketten mahrum bırakmasın." diye konuştu.

1001Hatim Bağış

- "1001 Hatim'in menbaı Ayazpaşa Camisidir"

Tarihi Ayazpaşa Camii'nin 19 yıllık Müezzin Kayyımı Ali Rıza Bağdaş ise Diyanet Haber'e yaptığı açıklamada caminin 1001 Hatim ve Hatimle Teravih ile özdeşleştiğini söyledi.

1001 Hatim 55

Bağdaş, "1001 Hatim geleneğimiz 500 yılı aşkındır Ayazpaşa Camii merkezli olarak devam ediyor. Öyle ki 1001 Hatim'in menbaı Ayazpaşa Camisidir. Gece saat 03.00'te vatandaşlarımız kar, kış, soğuk demeden gelir, Kur'an sofrasından nasibini alır. Omuz omuza, sırt sırta caminin her köşesinde Kur'an sevdalıları hatimlere katkıda bulunur. Sonrasında her gün farklı hafızlarımız, hocalarımız ve cemaatimiz tarafından kısa sureler okunarak dua edilir. Burada cemaatin okumalara katılımı önemlidir. Hatta dönemin Erzurum Müftüsü Muhammed Sadık Solakzade, okumasında hata olanların okudukları cüzleri saymaz tekrar başkasına okuttururmuş. Bu günde aynı hassasiyeti gözetmeye ve bu maneviyatı yaşatmaya gayret ediyoruz." dedi.

- Atatürk'ten 1001 Hatim'e özel izin

Pir Ali Baba'nın 1001 Hatim için vakfiyelerde de bulunduğunu anımsatan Bağdaş, "Harp yıllarında meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan 1001 Hatim bir süre sonra Erzurum Müftüsü Muhammet Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum Milletvekillerinden Mühirzâde Asım Efendi ile Zihni Bey tarafından yeniden okutulması için Mustafa Kemal Paşa’dan izin istihsal ettirerek tekrar başlanmış. O gün bugündür inkıtaya uğramadan sürdürülüyor." ifadelerini kaydetti.

- 93 Harbinde kurtuluş sadası Ayazpaşa minaresinden

Camideki manevi sorumluluklarının farkında olduklarını belirten Bağdaş, öte yandan caminin 93 Harbi sırasındaki müezzini Hacı Abdullah Efendi'nin sabahı ezan okumak için caminin minaresine çıktığında sayıca az olan Türk ordusunun Rus Ordusu karşısında zor durumda kaldığını görerek vatandaşlara çağrıda bulunması ve kurtuluş mücadelesine öncülük etmesinin de caminin ayrı bir özelliği olduğunu aktardı.

500 Yıllık Geleneğe Sen de Katıl!

Okuduğunuz hatimleri internette arama motorlarına 1001 hatim yazıp, "1001 Hatim" programı için kurulan "1001hatim.diyanet.gov.tr" Hatim/Cüz bildirme web sayfasından 12.01.2024 tarihinde duası yapılmak üzere bağışta bulunabilirsiniz.

> Sayfaya giriyorum

> Cüzümü seçiyorum

> Varsa Hatim bağışlıyorum

> 500 yıllık muhteşem "1001 Hatim" geleneğine adımı yazdırıyorum.

1001Hatim Bağış

Pir Ali Baba ve 1001 Hatim Pir Ali Baba ve 1001 Hatim

1001 Hatim geleneğine adımı yazdırıyorum 1001 Hatim geleneğine adımı yazdırıyorum

Editör: Ömer Ceylan