Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, merkez teşkilatında görev yapan engelli ve engelli yakını olan personel ile bir araya geldi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Başkanlık yemekhanesinde düzenlenen programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, davetlerine icabet ettikleri için engelli personel ve yakınlarına teşekkür etti.

Başkan Erbaş, Kur’an-ı Kerim’de, “Ey insanlar biz sizi bir erkekten ve bir kadından yarattık ve tanışasınız diye sizi kabilelere, şubelere ayırdık. Allah nezdinde en üstün olanınız O’na takva itibariyle en çok yakın olanınızdır.” buyrulduğunu aktararak, “Yani, Allah’ın emirlerini en güzel bir şekilde kim yerine getiriyorsa, nehiylerinden en titiz bir şekilde kim uzak duruyorsa en üstün olan odur. İşte İslam’daki insana bakış budur.” dedi.

Hz. Peygamberin bir hadis-i şerifinde, “Allah sizin suretlerinize değil, siretlerinize bakar.” buyurduğunu belirten Başkan Erbaş, “Yani Peygamber Efendimiz, ‘Kim Allah indinde ruhuyla, inancıyla, ibadetleriyle daha titiz davranıyorsa en üstün olan odur’ buyurarak insanların özellikle Allah’a ibadetleri noktasında yaklaşımlarını öne çıkarır. Yine Peygamber Efendimizin Arafat’ta Veda Hutbesi’nde ifade buyurduğu, ‘Ey insanlar babanız bir. Hepiniz Ademdensiniz. Beyazın siyaha, siyahın beyaza, Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a hiçbir üstünlüğü yoktur. Üstünlük takvadadır’ buyurarak bu konuya işaret etmiş olması da gerçekten çok manidardır.” şeklinde konuştu.

"Bir engelliye yardımcı olmak da ibadettir"

Dün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, “Biz bir gün değil, yılın her günü engellilerimizi dikkate alan çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Din Hizmetleri ayrı, Eğitim Hizmetleri ayrı çalışmalar yapıyor. Başkanlığımızın neredeyse her birimi kendine göre bir çalışma yapıyor.” ifadelerini kullandı.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Göç ve Manevi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı olduğunu kaydeden Başkan Erbaş, “Yani engellilerimize yönelik ne gibi çalışmalar yapalım diye bir dairemiz var. Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, eğitim konusunda görme, işitme engellerimizle ilgili neler yapabiliriz, fiziksel, zihinsel engelli kardeşlerimizle ilgili, onların yetişmesi onların eğitimine nasıl katkı sağlayabiliriz düşüncesi ile yıllardan beri çalışmalar yapmakta.” diye konuştu.

Engelli yakını olan personele teşekkür eden Başkan Erbaş, “Başkanlığımızda sizler, hem çalışanlarımızsınız, hocalarımızsınız hem de bir evladınız, yakınınız, onların fiziksel olarak ya da işte diğer özelliklerde engellilerle birlikte yaşıyorsunuz. Öncelikle sizlere teşekkür ediyorum. Allah sizlerden razı olsun. Bir engelliye yardımcı olmak, ona bakmak, onun hayatını kolaylaştırmak, bu da bir ibadet, bu da çok önemli bir ibadet. Bakıma muhtaç evladınız, kardeşiniz, anneniz, babanız olabilir, kim olursa olsun, onlara hizmet etmek, Allah nezdinde en büyük faziletlerdendir, çok büyük sevaplar kazandırır.” dedi.

"Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, engellilere destek olmaya gayret ediyoruz"

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak engellilere yönelik çalışmalarda gayretle çalıştıklarını belirten Başkan Erbaş, “Din hizmetleri, eğitim hizmetleri alanında, diğer alanlarda maddi, manevi onlara destek olmaya gayret ediyoruz. Bugün sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Cenab-ı Hak, birliğimizi, beraberliğimizi daim eylesin. En güzel şey, yardımlaşmaktır. Yardımlaşmak, hem Kur’an-ı Kerim’de hem de hadis-i şeriflerde her zaman bahsedilen, vurgulanan konulardır. Bizim birbirimizle yardımlaşmamız, sadece iyi zamanlarımızda değil, zor, sıkıntılı zamanlarımızda da en önemli vazifelerimizden birisidir. Birbirimizle yardımlaşalım inşallah.” şeklinde konuştu.

Katılımcıları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Erbaş, katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür ederek, şunları kaydetti:

“Akrabalık, komşuluk ilişkilerimizde yardımlaşmayı, iyiliklerimizi, mutluluklarımızı paylaştığımız gibi sıkıntılarımızı, üzüntülerimizi de paylaşmamız Müslümanlığımızın bir gereğidir. Bunu da, Diyanet İşleri Başkanlığının mensubu hocalarımız olan burada çalışan siz kardeşlerimiz en güzel bir şekilde yapar ve örnek olur. Sizin, engellilerimiz, bakıma muhtaç yakınlarımız noktasındaki tavrınız, davranışlarınız aynı zamanda bir örneklik de teşkil ediyor. Hassas davranarak hem Başkanlık olarak biz yetkili kurum birimlerimiz hem de sizler akrabalık, komşuluk ilişkilerinizde başkalarına da örneklik teşkil edecek bir tavır ve davranış içerisinde olmamız gerçekten çok önemlidir. Rabbim yar, yardımcınız olsun, sizlere her zaman kolaylıklar nasip eylesin.”

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Burhan İşliyen ile Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, daire başkanları da katıldı.

Editör: Ömer Ceylan