Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Levent'te açılışı gerçekleştirilen Barbaros Hayreddin Paşa Camii’nde hutbe irad ederek ilk Cuma namazını kıldırdı.

Başkan Erbaş, "Kadın ve Erkek: Hürmete Layık, Saygın Varlık" konulu hutbesinde 15 Mayıs Pazartesi gününün "Uluslararası Aile Günü" olduğunu  hatırlatarak şunları kaydetti:

"Aile, kadın ve erkeğin şeref ve haysiyetini koruyacak, helal dairesinde yaşamasını sağlayacak en önemli kurumdur. Aile, Rabbimizin kullarına bahşettiği, kişinin ruhuna huzur, gönlüne sürur veren en büyük nimetlerden biridir. Aile, insan neslinin devamını ve korunmasını sağlayan muhkem bir kale, güvenli bir sığınaktır."

ali-erbaş-barbaros-cuma-hutbesi-33

- İslam’a göre evlilik dışı nikahsız birliktelikler zinadır

Ailenin kadın ve erkek arasında şahitlerin huzurunda gerçekleştirilen meşru bir nikah akdiyle kurulduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "İslam’a göre evlilik dışı nikahsız birliktelikler zinadır. Zina ise, dinimizin haram kıldığı en büyük günahlardan biridir. Ne yazık ki, nice insanlar zina sebebiyle heder olmaktadır. Nice yuvalar zina nedeniyle yıkılmaktadır. Nice umutlar ve hayaller zina yüzünden sönmektedir. Nitekim Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: 'Zinaya yaklaşmayın. Çünkü o, son derece çirkin bir iştir ve çok kötü bir yoldur." ifadelerini kullandı.

- Aile yapısı tehdit altında

Günümüzde aile yapısının fıtrata aykırı yıkıcı etkilere maruz kaldığını ve nikahsız birlikteliklerin özendirildiğini söyleyen Prof. Dr. Erbaş, hutbesini şöyle sürdürdü:

"Sosyal medyadaki uygun olmayan içerikler ile bazı televizyon dizi ve programları, aile yapısını tehdit etmektedir. Böyle bir zamanda bizlere düşen, aile içi huzur ve güveni tesis etmek için daha fazla sorumluluk almaktır.

- Fıtratı bozmaya yönelik davranışlar, özgürlük söylemleriyle meşrulaştırılamaz

Yüce dinimiz İslam’ın gönderiliş gayelerinden birisi de sevgi ve saygıya, sadakat ve güvene dayalı güçlü bir aile yapısı inşa etmektir. Bu kapsamda İslam, aile üyelerinin her birisine ayrı ayrı sorumluluklar yüklemektedir. Yüce Rabbimiz, kadını kadın, erkeği erkek olarak yaratmıştır. Fıtratı bozmaya yönelik davranışlar, özgürlük söylemlerinin arkasına sığınılarak asla meşru hale getirilemez. Dinimizin kadın ve erkeğe bakışıyla uyuşmayan yanlış anlayış ve tercihler, aile yapısını bozmakta, insan neslini ifsat etmekte, toplumu felakete sürüklemektedir. Bu sapkın anlayışları ideoloji haline getiren istismarcı yapılara karşı tedbir almak, hangi odaktan gelirse gelsinler çocuklarımızı, gençlerimizi, onların bu tuzaklarından korumak, her anne babanın en önemli vazifelerindendir.

-  Aile hayatında dinimizin emrettiği ilkelere içtenlikle bağlı kalalım

Aile yapımız sarsıldığında millet varlığımızı devam ettirmemiz mümkün değildir. Her alanda olduğu gibi aile hayatında da dinimizin emrettiği ilkelere içtenlikle bağlı kalalım. Ailemizde nezaket ve zarafeti, şefkat ve muhabbeti, haya ve iffeti hakim kılmak için daha çok gayret edelim."

ali-erbaş-barbaros-cuma-hutbesi-22

- Barbaros Hayreddin Paşa Camii

Açılışı gerçekleştirilen Barbaros Hayreddin Paşa Camii’nin hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Erbaş, hutbesini şöyle tamamladı:

"Bize düşen en önemli görevlerden biri, camilerimizi hayatımızın merkezi olarak değerlendirmektir. Camilerimizin ifade ettiği anlam ve değeri nesillerimize aktarmaktır. Kadını ve erkeğiyle, çocuğu, genci ve yaşlısıyla gönüllerimizi camilere bağlamak, camilerimizi imar ve ihya etmektir.

İnşallah bu camimizi Barbaros Hayreddin Paşa’nın torunlarına yakışır bir külliye olarak değerlendireceğiz. Gençlik merkezleriyle, kitabevi ve kütüphanesiyle, Diyanet Çocuk ve 4-6 yaş Kur'an kursu sınıflarıyla, seminer, konferans ve sohbet salonlarıyla bir ilim, irfan merkezi yapalım. Levent’in kalbi burada atsın inşallah."

Editör: Ömer Ceylan